Ana SayfaSEO2017'de İvme Kazanan 4 Arama Trendi

2017’de İvme Kazanan 4 Arama Trendi

-

Son yirmi yıldır, yani arama kültürünün en üst noktasına ulaşana kadar insanlar bir arama motoruyla Tarzan gibi konuşuyordu. “Erkekler için en iyi yürüyüş botları hangileridir?” “En iyi yürüyüş ayakkabıları” haline geldi mesela. Soru kelimeleri, makaleleri, sıfatları veya herhangi bir tür dilsel merak uyandıracak şekilde hazırlanıp mütevazı şekilde algoritmaları karıştırın.

Ancak gelişen teknolojik gelişmeler ve artan ilgi ile birlikte arama sonuçları sonunda daha akıllı hale geldi. Arama motorları, tüm deyimleri ayrıştırabilir, eş anlamlı kelimeleri çözer, araştırma yapan kişiyi memnun edecek sonuçlara götürür. Bahsi geçen süre boyunca kişisel gelişimle birlikte artık masaüstünün ötesine geçiyor ve akıllı telefon  ekranlarından istediğimizi yapabiliyoruz. Bununla beraber yeni tür giriş onayları kabul edilmeye başlandı yani süreç hızlı ilerliyor.

Kısacası: Tüketicilerin arama motorlarından bekledikleri şey gelişti ve arama motorları bu beklentileri karşılamak için değişmek zorundalar. Bu da demek oluyor ki dijital pazarlamacılar, yeni arama ekosistemine uyum sağlamak zorundalar. Hala Tarzan için optimize ediyorsak ve güncelikten uzak kalıyorsak, gittikçe artan bir trafiği kaçıracağız.

İşte bu yıl dalgalanmalara neden olan aramada dört büyük eğilim var ve bahsi geçen bu eğilimler 2018 ve sonrasında konuşulmaya devam edecek.

2017’de İvme Kazanan 4 Arama Trendi

  1. Görsel Arama

    Bu ilk trend listede en yeni olanı ancak arama görünümünü gelecekte önemli ölçüde değiştirmeye hazır görünüyor. Her akıllı telefonun dahili bir kamerası varsa, arama yapmak için neden yazamayı veya konuşmayı tercih edersiniz? Google Lens, binaları, ürünleri, metinleri ve barkodları tanımlayan bir uygulamadır ve makine öğrenmeyi kullanır, yani zaman içinde daha gelişmiş hale gelecek olması kaçınılmaz son olarak dikkat çekiyor.

    Şimdilik, bir film afişi, kitap kapağı veya şampuan veya gargara benzeri tüketici ürünlerinden oluşan bir fotoğraf çekebilirsiniz; bu uygulama sayesinde yaptığınız görüntüye dayalı arama sonuçlarında aradığınıza ulaşma ihtimaliniz artacak. Görsel arama motoru teknolojisi henüz mükemmel değil, ancak her pazarlamacının radarında olmalı.

  2. Sesli Arama

    Bundan beş yıl önce, bir telefon kullanırken konuşmanın tek nedeni, başka bir insana gerçek bir şekilde sesinizi iletme gerekliliğiydi. Şimdi, Siri ve isimsiz Google Asistanı ile artan sayıda görüşmeler var. Sesli arama popülaritesini artırdı ve ilerleyen zamanlarda metin aramayı geçecek gibi görünüyor.

    Araştırmalara göre, beş tüketiciden biri akıllı telefonlarında sesli arama kullanıyor ve sektör uzmanları, 2020 yılına kadar tüm aramaların % 50’sinin sesli arama olacağını öngörüyor.

    Sesli arama sorguları tipik bir arama sorgusundan çok, daha doğal insan konuşması gibi daha karmaşık olma eğilimindedir. Sesli arama için içeriği optimize eden dijital pazarlama uzmanları, kısa anahtar kelime öbekleri yerine uzun ifadelerde, tüm cümlelerde, soru ve cevapları da düşünmelidir. Birilerinin size sunmakta olduğunuz bilgiler için nasıl bir arama sorgusu yapabileceğini düşünün ve içeriğinizin bu sorulara hitap ettiğinden emin olun.

  3. Ev Asistanları (Akıllı Hoparlörler)

    Sesli ve görsel arama sonuçları şu an arama yapanları aynı sonuçlara götürür: Arama motoru listelerini gösteren bir ekran. Google Home ve Amazon Echo gibi evde size yardım edebilen akıllı bir asistan ile arama yaptığınızda ekran tamamen kapanır, tüm etkileşim sözlüdür. Sorduğunuz soruya akıllı hoparlör sesli olarak cevap verir.

    Şu anda piyasada 35.6 milyondan fazla sesle aktif çalışan asistan var. Bu da geçen yıla oranla % 129 artış manasına geliyor. Bu cihazlar daha akıllıca ve daha ucuza gelirse, satışların yükselmeye devam etmesi kaçınılmaz olacak..

    Bu ev asistanlarının çekici olmasının nedenlerinden biri, arama sonuçlarını basitleştirmeleri. Bir liste sayfası yerine, tek bir kesin cevap veriyorlar. Bu tür aramalarda yer almak için güncel şekilde optimize etmek gerekli. Dijital pazarlama uzmanlarının hem yerel aramaya hem de evdeki asistanlarla ortak olan sitelere (Yelp ve CitySearch for business reviews) yakın ilgi göstermeleri gerekir.

  4. Featured Snippets

    Pazarlama uzmanları için, bir arama sonrası kullanıcının arama sonucu sayfasındaki linkimize tıklaması ve özenle hazırlanmış içeriğimize ulaşmak içindir. Tüketici için, arama odağı genellikle tek bir bilgi almaktır. Bu durumda Google, tüketicilerin tarafında insanların arama sonuçlarını tıklamamalarını sağlamak için sürekli olarak yeni özellikler ekliyorlar.

    Öne çıkan snippet’ler, arama sonuçlarında gerçek arama sonuçlarının yukarısında “sıralama 0” alanında yer alırlar:

    Temel olarak, Google, öne çıkarttığı bu alandaki içeriği en iyi 10 arama sonucundan birinden çeker ve görüntüler. Ahref‘in kapsamlı snippet çalışmasına göre, bu küçük yanıt kutuları, en iyi organik listeden gelen tıklamaların yaklaşık % 9’unun trafiğini “çalabiliyor”. Ayrıca Google, bu özellikte iki katına düşüyor ve sorgu başına çoklu snippet görüntüleyerek, kutuda görünen metnin uzunluğunu arttırıyor; okuyucuların tıklamadan göz atabildikleri bir döngü seçeneği bile ekliyor.

    Pazarlama uzmanları için iyi haber, snippet’lerin çoğunlukla uzun kuyruklu anahtar kelimeler için görünür olmasıdır. İçerikleriniz birden çok alt konuya sahip bir konunun kapsamlı bir açıklaması ise, zaten snippet’leri optimize ediyorsunuz demektir.

KAYNAK: http://www.toprankblog.com/2017/12/search-trends-2017/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?