Ana SayfaSEO5 E-Ticaret SEO Hatası ve Çözümleri

5 E-Ticaret SEO Hatası ve Çözümleri

-

Sadece start-uplar hata yapmıyorlar, bir çok bilindik e-ticaret girişimleri bile basit SEO hataları yapabiliyorlar.  Düşük dönüşüm oranlarının nedenleri, her kuruluşun büyümesine engel olabilecek kritik e-ticaret hatalarındandır. Burada yaygın olarak kabul edilen ve kaçınmanız gereken SEO hatalarından 5 tanesini anlatacağız.

1- Hatalı yönlendirmeleri ve 404 hatalarını takip etmemek

Online kullanıcılar için 404 hatalarını sinir bozucu olabilir ancak e-ticaret işletmeleri için onlar bir gelir kaybıyla sonuçlanabilir. Kullanıcıların web sitelerine hatasız bir şekilde yönlendirilmeleri için e-ticaret işletmesi, olası bütün tedbirleri almalıdır.

a-) 404 Hatası aslında ne demek?

Bir web sitenin bağlantısında 404 hatası çıkıyorsa, bu basitçe o web site bağlantısının var olmadığını gösterir. Bu, sunucu veya müşteri kaynaklı hatalardan dolayı olabilir.

E-ticaret SEO profesyonelleri şunlardan emin olmalıdır:

  • Web sitesinin sunucu yapılandırmasının uygun olması
  • Yeni yönlendirilmiş URL’nin, e-ticaret sitesinin yeni yerine göre kurulmuş olması
  • Siteyi kullanım dışı yapan herhangi bir teknik aksaklığın fark edilmesi

b-) Daha iyi bir imaj için hatalı yönlendirmelerde kurtulun

Eğer e-ticaret sitenizin mobil ve masaüstü için iki farklı URL’si varsa, masaüstü URL’sinden (örnek.com) giren bir kullanıcının doğrudan mobile uygun web sitesine(m.örnek.com) yönlendirilmesi gereklidir.

c-) 404 hatalarının ve hatalı yönlendirmelerin bulunması

  • Google Search Console‘a Gmail hesabınıza giriş yapın
  • Sağ üst kösedeki yardım kısmından 404 hatalarının bulunmasına tıklayın, bu web sitenizin tarama hataları raporlarına yönlendirecektir, böylelikle hatalı yönlendirmeler tespit edilebilir. E-ticaret sitenizin bağlantısını buraya ekleyerek, URL ve site hataları olarak 2 segmente ayrılmış çeşitli hataların bulunduğu rapor alabilirsiniz.

2-) Ürün fiyatlarını seçerken tüketici psikolojisini umursamamak

E-ticaret sitenizin başarısı, müşterileriniz tarafından ne kadar beğenilip beğenilmediğinize göre şekillenir. Esasen, tüketici psikolojisine göre web sitenizi optimize etmeniz, potansiyel müşteri kayıplarını düşürür.

Şunları yapmamanız gerekir:

  • Kullanıcılarınızın potansiyel alım potansiyelini düşük veya yüksek değerlendirmek
  • Onların ilgilerini önemsememek
  • Manipülatif olmaya çalışmak

Tüketicilerin ilgilerini ve ruhlarını cezbetmelisiniz:

  • Örneğin; küsuratlı fiyatlar. Kullanıcılar sitenize girdiğinde, 100,00 TL bir fiyat etiketi çok gözükebilir. Ancak, onu 99.95 TL’ye çevirirseniz, tüketicinin satın alımı gerçekleştirme ihtimalini arttırabilir.
  • Kitlenize neyin çekici geleceğini ve neyin işe yaracağını değerlendirmek için A/B testi gibi dönüşüm oranı testleri uygulayın.  Buna göre e ticaret sitenizin tasarımını ve formatını belirleyebilirsiniz.

3-) Tüketici incelemelerinden ve müşteri hizmetleri optimizasyonundan kaçınmak

Tüketici psikolojisi tamamen tüketicilerin satın alma biçimleriyle ilgilidir. Tüketici geri bildirimleri ve referansları oldukça etkili olabilir çünkü bunlar tüketicinin bakış açısından yazılmıştır ve onlar için önemli olan ürün özelliklerinin altı çizilir, potansiyel alıcıların ürünü satın alması hususunda etki gösterebilir.

Tüketicilerin sizin hizmetinizden ne kadar memnun olduğu, kalabalıklar arasında ne kadar popüler olduğunuzla doğrudan orantılıdır. SEO’nun fonksiyonu ürünü satmak değildir. Odak, kişisel iletişim geliştirmek ve onların geri bildirimlerine bağlı kalmak. Müşteri hizmetleri optimizasyonu olarak izleyebileceğiniz bazı adımlar:

  • Çift yönlü ve sorunsuz bir iletişim ağı kurmak
  • Tüketicilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamak
  • Self-Service seçeneklerini iyileştirmek
  • Sosyal platformlarda ulaşılabilirlik ve var olmak
  • Sorunların hızlı ve çabuk bulunması
  • Müşteri habersiz bırakmaktan kaçınmak

Mutlu bir müşteri, bir e-ticaret sitesini için birden fazla ödülle mükâfatlandırabilir. Memnun bir müşteri, deneyimlerini ailesi ve arkadaşları ile paylaştığında, aslında sizin markanızın pazarlamasını gönüllü olarak yapmaktadır.

 

4-) Ürün Sayfalarının Optimizasyonu Üzerinde Durmamak

Yüksek dönüşüm oranları için ürün sayfalarının optimizasyonu bir gerekliliktir. Online perakendeciler arasındaki rekabet oldukça hiddetlidir. Ürünlerinizin, online kitle tarafından ne kadar kolay fark edilmesi, sizi rakiplerinizden farklı kılacaktır. Aşağıdaki tüyoları takip edin:

a-) Yüksek Çözünürlüklü Resimler

E-ticaret satışları, ürünlerin cazipliğiyle beraber artar. Online tüketicilerin ilk baktıkları şeyler ürün resimleridir. Tüketiciler ürünü alıp almayacağına birkaç saniyede verdiğiniz reaksiyon ile karar verir.

Ürünlerinizin daha iyi tanıtımı için gerekenler:

  • Yüksek çözünürlüklü resim yüklemek
  • Tam ürün açıklaması için birden fazla açıdan resim yüklemek
  • Benzer ürünlerde de aynı formatı sürdürmek
  • Yükleyebileceğiniz kadar resim yükleyerek ürünlerinizin niceliğini belirtin

b-) Kesin ve Bilgilendirici İçerik

Daha iyi arama sonuçları için ürünle ilgili anahtar kelimeler kullanın. Bunun yanında, bu anahtar kelimeleri, başlıkları ve etiketleri, META açıklamasına da eklemelisiniz. Uyanık bir başlık ve açıklama ile kesin ürün bilgisi harikalar yaratabilir. Bilgilendirici içerikle beraber akılda kalıcı kelimelerin birleşmesi, ürünler için mükemmel içeriğin tanımıdır.

c-) Kendiniz Gibi Olmaya Özen Gösterin

Kitleniz, web sitenize girdiğinde her zaman hizmetleriniz hakkında şüpheleri olacaktır. Onları, kendinize inandırmalısınız.  Yüklediğiniz resimler ve yazdığınız içerik önemli bir rol oynayacaktır:

  • Resimleriniz gerçek olmalı
  • Yanıltıcı bilgi ve abartılı sözler olmamalı

Tüketici referansları ve geri bildirimleri, kullanıcıyı müşteriye çevirmek hususunda size yardım edebilir.

5-) AMP, BLOG ve İçerik Odaklı Site içi bağlantıları Umursamamak

Her e-ticaret sitesi için şunlar hayatidir:

  • Kullanıcı dostu bir ara yüz sunmak
  • Kullanıcıların, ilgilerini kaybetmeden başıboş dolaşmalarının önüne geçmek

a-) Müşterileri Meşgul Etmek

Site içi linkleme, domaindeki bir sayfa diğer alakalı sayfalar ile bağlantı kurulduğu süreçtir.

Web sitenizdeki içerikte ve sizin yüklemeler yaptığınız bloglarda, sitenizdeki diğer alakalı sayfalara yönlendiren bağlantılar olabilir.

Ürünün faydalarını belirten bir blogta, ürünün satın alınabileceği sayfaya yönlendiren bir bağlantı bulunabilir. Bu, aksi takdirde ürünü başka bir yerde arama ihtimali olan bir müşteriye zaman kazandırabilir.

Site içi linklemeler için:

  • Eklediğiniz bütün linklerin sonunda aynı uzantıları taşıması
  • Site içi linkler, mutlak linklerdir.
  • Linki açıklayan baş niteliği eklemelisiniz
  • Linklenen yazı için anahtar kelimeler eklemek

b-) AMP Yardımıyla Kullanıcı Dostu Deneyim Sunmak

Accelerated Mobile Pages (AMP), mobil platformlarda e- ticaret siteleri için daha iyi bir ara yüz sunuyor. AMP eylemleri, 3 kısıma ayrılır:

  • AMP JS: AMP JS kütüphanesi, kullanıcıların web sayfalarına daha hızlı ulaşmalarını sağlar
  • Google AMP Önbelleği(Cache): önbelleğe alınmış AMP HTML sayfaları sunmaya yardımcı olur.
  • AMP HTML: basit HTML’de bulunmayan,  güvenilir bir performans ve zengin içerik yaratmaya olanak sağlayan eklentilerden oluşan kısıtlayıcı HTML kodlamadır.

E-Ticaret sitelerinin kullanacağı SEO taktikleri, mutlaka müşteri odaklı olmalıdır. Google, e-ticaret firmalarının üretkenliklerini arttırmak için yardımcı olacak sayısız araç sağlamaktadır. Arama sonuçlarında daha iyi sonuç almak için bu taktikleri titiz bir şekilde SEO stratejinize entegre edin ve erişiminizi maksimuma çıkartın.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?