Organik trafiğinizi artırmak, sıralamanızın artması ve doğal olarak web siteniz için daha fazla trafik anlamına gelir. Bu yazımızda organik trafiğinizi arttırma yöntemlerinden ve tıklama oranı optimizasyonu hakkında bilgiler vereceğiz.
Tıklama oranı optimizasyonu ve dolayısı ile organik trafiğinizi arttırma işlemleri daha fazla link içeren bir link inşası ve daha fazla içerik oluşturma gereksinimi duymuyor.
Yazı İçeriği
Organik tıklama oranı nedir?
Organik tıklama oranı (TO), arama motoru sonuç sayfalarında arama yapanların bir organik sonucu tıklayanların, o terim için toplam arama sayısına (gösterimler) bölünmesiyle elde edilen orandır.
Organik tıklamalar ÷ gösterimler = Organik tıklama oranı
Organik tıklama oranı neden önemlidir?
Organik tıklama oranınızı artırmak önemlidir çünkü sıralamanızı iyileştirmek zorunda kalmadan web siteniz için daha fazla trafik anlamına gelir.
Google’dan kazanılan tıklamaların payı, arama motoru sonuç sayfaları özellikleri ve Google’ın ücretli reklamları daha fazla organik sonuçlar gibi göstermesi nedeniyle sürekli bir düşüş yaşıyor. Bununla, yapabileceğiniz her türlü olası trafiği yakalamanız gerekir.
Organik tıklama oranını nasıl iyileştirirsiniz?
Genel bir bakış olarak, aşağıda, SEO danışmanı Aleyda Solis’in, düşük tıklama oranını nasıl artıracağına dair düşünce sürecini açıkça anlatan harika bir diyagramı var:
Bunların üzerine bir kaç başarılı örneği daha ekleyerek organik tıklama oranınızı artırmanın 11 yolunu aşağıda paylaşıyoruz.
Organik trafiğinizi arttırmanızı sağlayacak 11 adım
1- Nereden başlayacağınızı tespit etmek için en düşük organik tıklama oranı içeriğinizi belirleyin
Google Search Console raporlarından trafiğinizin bir analizini görebilirsiniz.
- Performans’a gidin.
- Sorgular’ın seçildiğinden emin olun.
- Ortalama TO’nun işaretlendiğinden emin olun.
Aşağıda göreceğiniz şeyin bir ekran görüntüsü verilmiştir:
Genellikle sorguları Gösterimler’e göre sıralamayı ve ardından hangi sorguların site ortalamadan daha düşük bir tıklama oranına sahip olduğunu belirlemeye başlayın. Bu örnekte, site ortalama tıklama oranı yüzdesi % 1,6’dır.
Bu ortalamayı düşüren sorguları incelemeli ve bunları iyileştirmek için ne yapacağınızı planlamalısınız.
2- Herhangi bir anahtar kelime yamyamlığı varsa düzeltin
Karşılaşılan büyük bir sorunlardan bir tanesi, genellikle anahtar kelime yamyamlığı (Keyword Cannibalization) dediğimiz şeydir. Burada hepsinin aynı anahtar kelimeleri optimize eden çok sayıda açılış sayfası görüyoruz ve böylece herhangi bir organik tıklama farklı sayfalara yayılır.
İçeriğinizin bu taramasını tamamladığınızda, bunun nerede olabileceğini belirleyin ve sıralamaya çalıştığınız anahtar kelimeleri birleştirmeyi veya farklılaştırmayı düşünün, böylece tıklama oranınız 10 yerine 1 sayfaya yönlenebilir.
3- Başlıklarınızda yaratıcı olun
Bu en büyük adımlardan biridir, çünkü insanların sayfasını tıklamasını istiyorsanız, arama motoru sonuç sayfalarında başlığınızdan farklı pek bir şeye odaklanmazlar.
Başlıklarınızı geliştirmenin bir çok farklı yolu vardır.
- Ağır başlık etiketlerinden kaçının: Bunlar sadece sıkıcı değil ve çok fazla tıklamayı teşvik etmeyen başlıklar. Aynı zamanda arama motoru botları bile başlığın gerçekten okuyucular için yazılmadığını anlamaya başlıyor.
- Başlıklarınızda parantezleri kullanın: HubSpot tarafından yapılan bir araştırma, başlıklardaki parantezlerin tıklamaları % 40 artırdığını buldu.
- Numaralı liste deneyin: Bu gönderiye bir sebepten dolayı bir numara ekleyerek sıralamayı arttırabilirsiniz. Conductor tarafından yapılan araştırma, rakamların tıklama oranını % 36 artırdığını buldu.
- Mevcut takvim yılını kullanın: Brian Dean, organik trafiğini 7 günde nasıl %652 artırdığına dair büyük ayrıntılara girdi. Bu çalışmanın büyük bir kısmı, takvim yılını içeriğine eklemek ve numaralandırılmış listelerden yararlanmaktı.
- Her zaman başlıklarınızı test edin: Bunları PPC reklamlarınızda, Facebook gönderilerinizde ve diğer sosyal reklamlarınızda test edebilir veya bir başlık analizörü kullanabilirsiniz. Gerçekten işe yarayanı bulmak için başlıklarınızı sık sık değiştirmekten korkmayın (bu konuya daha sonra değineceğiz).
4- Açıklayıcı URL’ler kullanın
Açıklayıcı bir URL’nin önemli olduğunu gösteren epeyce kanıt var ve bu mantıklı.
aramamotoru.com/sitenin-bir-bolumunun-kalitesi-site-siralamasini-etkiler-mi/ yerine aramamotoru.com/12345 olması tercih edilmez.
Yeni sayfalar oluştururken URL’leri optimize ettiğinizden her zaman emin olun ve web sitenizin URL yapısını tamamen değiştirmeniz gerekiyorsa bunu SEO dostu bir şekilde yapın.
5- Açıklamanızı optimize edin
İnsanların ilk etapta gördüklerini içeriğinizin kısımlarını düşünün ve açıklamanızın alakalı olduğundan emin olun.
Duygusal kelimeleri kullanın (bazen “gizli” veya “anlık” gibi “güçlü kelimeler” olarak adlandırılır) ve bir başlıkla yapacağınız benzer yönergeleri izleyin.
Başlığınızda bir sayı varsa ancak bir takvim yılı yoksa, açıklamaya takvim yılını eklemeyi düşünün.
6- Yapılandırılmış işaretlemeyi kullanın
Aslında başlıktan sonra bu başlığı muhakka öngörmüşsünüzdür çünkü bir arama motoru sonuç sayfasına bakarken gördüğünüz göz alıcı adımlara doğru ilerliyoruz: Şema işaretlemesi.
Yaygın şema türleri şunları içerir:
- Organizasyon
- Kişi
- Yerel işletme
- Ürün ve Teklif
- Breadcrumb
- Makale
- Video
- Etkinlik
- Sıkça Sorulan Sorular
Tüm bu farklı işaretleme varyasyonları, arama motoru sonuç sayfasındaki girişinize daha fazla görünürlük getirmeye yardımcı olur ve bu da teoride daha fazla tıklama alması gerekir.
7- Organik tıklama için ücretli reklamlardan yararlanma
Kanıtlanmış bir yaklaşımla TO’yu hızlı bir şekilde iyileştirmenin en az kullanılan yollarından biri, tıklama başı ödeme (TBÖ) reklammlarından yararlanmaktır.
Düşük bir tıklama oranına sahip olan ancak yeterince yüksek sıralamaya sahip bir anahtar kelime belirleyin ve bunun için ücretli bir arama reklamı oluşturun.
Sadece daha fazla trafik almak onların sizi ziyaret etme olasılığını artırmakla kalmaz, aynı zamanda sıralamada daha üst yerlerde olmak için farklı başlıkları ve açıklamaları hızlı bir şekilde test edebilirsiniz.
Ardından bu başlığı içeriğinize uygulayın.
8- Duygusal olun
Duyguları dahil etmek insanların dikkatini çeker. Clickbait içeriklerden uzak durun, aynı zamanda “kanıtlanmış”, “anında”, “harika”, “gizli”, “en iyi” gibi duygusal kelimeleri kullanmaktan da korkmayın.
Bunu başlıklarınızda veya bu ekstra etki için açıklamanızda kullanın!
9- Olumlu veya olumsuz duygu kullanın
Olumlu ya da olumsuz duygu kullanılmasının daha yüksek tıklama oranına yol açtığı kanıtlanmıştır, bununla birlikte birçok başlık hala bu konuda taraf olmamıştır.
Bu konuda inceleyebileceğiniz bir araç: Monkey Learn.
10- Featured snippet için içeriği yapılandırın
Featured snippet’ler, arama motoru sonuç sayfalarında bir içerik kutusu olarak görünen zengin arama sonuçlarıdır.
Bir kullanıcının sorgusuyla ilgili yanıtlar sağlamaya çalışan bilgi alanlarıdır.
Öne çıkan snippet’ler genellikle arama motoru sonuç sayfalarının en üstünde, ücretli reklamların altında ve diğer organik arama sonuçlarının üzerinde konumlandırılır.
HubSpot tarafından yapılan bir araştırma, yüksek hacimli anahtar kelimelerinin tıklama oranının, featured snippet’ler olarak göründüğünde %114’ün üzerinde arttığını buldu.
Birincil anahtar kelimenizin SERP’lerini araştırırken, öne çıkan bir snippet görünüp görünmediğine bakın. Öyleyse, içeriğinizi öne çıkan snippet’in yanıtlarını nasıl gösterdiğine benzer şekilde yapılandırmanız önemlidir.
Örneğin, liste tabanlı bir öne çıkan snippet gösteriyorsa, içeriğinizin de numaralandırılmış bir liste biçimine sahip olması gerektiğini bilirsiniz. Eğer bir cevap kutusu ise, sayfanın üst kısmındaki soruyu açık ve öz bir şekilde cevapladığınızdan emin olmalısınız.
11- Sayfa yükleme süresini iyileştirin
İlk bakışta organik tıklama oranını iyileştirmenin bir yolu gibi görünmese de, sitenizin olabildiğince hızlı yüklenmesini sağlamak önemli bir faktördür. Sonuçta, bir tıklama yalnızca ziyaretçi gerçekten web sitenize ulaşırsa sayılır.
Sayfa yükleme süreniz gecikiyorsa, tıklama asla gerçekleşmeyebilir.