Teknik SEO nedir? Bunun ne olduğunu öğrenebilmek için öncelikle SEO hakkında temel bir kaç terime sahip olmamız gerekiyor. Öncelikle SEO nedir? sorusuna yanıt verelim. SEO, bir başka deyişle web sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkmak için yapılan işlemlerin tamamına verilen isimdir. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), terimsel olarak anlatmak gerekirse de arama motorlarının kendine has algoritması ve kuralları mevcuttur. SEO uzmanı ve çalışanları web sitenizi bu algoritma ve kurallar dizisine göre optimize ederler. Arama motoru optimizasyonu sitenizin belirli alan ve bölgelerine yapılan işlemin ve işlemlerin birleşmesiyle oluşur. SEO; sadece arama motoru algoritmasına göre yapıldığı sanılsa da kullanıcı deneyimini de iyi yönde etkilemektedir. Şimdi web sitenizde veya e-ticaret sitenizde Teknik SEO nasıl yapılır ve nedir buna göz atalım. Bir diğer yazımız olan Teknik SEO sorunları denetleme aracı: Bing Site Scan okumanızda fayda olacaktır.
Yazı İçeriği
Robots.txt dosyasını optimize ettiniz mi?
- robots.txt dosyası web sitenizin ana dizininde bulunur. Arama motorları ve botlara gerekli yönlendirme ve kuralları sunarak web sitenizin indekslenmesini sağlar diyebiliriz.
- Bu metin dosyasında dikkat etmeniz gereken olay Robots.txt dosyasında indekslenmenizi engelleyecek bir kural var mı yok mu bunu kontrol etmelisiniz.
Site hızını optimize ettiniz mi?
Web sitenizin optimize edilmesi Teknik SEO’nun en önemli adımıdır diyebiliriz. Site hızınızı optimize etmek için şunlara özellikle dikkat etmelisiniz. Bu optimizeleri yaptığınız halde site hızınız hala yükselmiyorsa sunucu barındırdığınız firma ile iletişime geçerek teknik destek alabilirsiniz.
- 64 bit işletim sistemi kullanan bir sunucu kullanın
- PHP sürümünüzü kontrol edin ve güncel olduğundan emin olun
- Sitede bulunan tüm görselleri ve videoları optimize edin
- Mümkünse sitenizdeki görselleri yeni nesil .WEBP formatına dönüştürün
- WordPress tabanlı bir siteye sahipseniz WebP Express gibi bir eklentiyle bunu basitçe yapabilirsiniz.
- CMS sürümünüzün güncen olduğundan emin olun.
- Kullandığınız tasarımda ki CSS ve JS dosyalarını optimize edin ve mümkünse footer alanına taşıyın.
- Eş zamansız javascript yüklemesini web sitenize optimize edin.
URL yapınız doğru mu? Optimize edildi mi?
Teknik SEO kontrollerinde yapmanız gereken ilk iş web sitenizde URL yapısı doğru bir biçimde mi kullanılıyor. Şimdi daha iyi anlayabilmeniz için örnek bir link yapısı gösterelim.
Doğru: https://www.aramamotoru.com/seo-nedir/
Yanlış: https://www.aramamotoru.com/?p=218
En iyi link yapısı kullanıcı tarafından okunabilir olmasıdır. Aslında Teknik SEO yaparken kullanıcı odaklı çalışıyoruz diyebiliriz. URL yapısını düzenlerken şunlara dikkat edebilirsiniz.
- Küçük harfler kullanın
- Türkçe karakter kullanmayın
- URL adresinde boşluk yerin “-” işareti kullanın
- URL adresinizin çok uzun olmamasına dikkat edin
Web sitenizde Breadcrumb mevcut mu?
Breadcrumb yani web site içerisinde dolaşım menüsü diyebiliriz. Breadcrumb, genellikle e-ticaret sitelerinde ürün sayfasında bulunurken, kategori sayfasına gitmek için kullandığımız bir alandır. Breadcrumb, mümkünse blog siteleri dahil tüm sitelerde kullanılmıyorsa da eklemeliyiz. Breadcrumb menüsü temelde iki ana amacı vardır: site içerisinde geri tuşuna basmadan dolaşım sağlayabilmek ve arama motorlarını web sitenizin yapısı hakkında bilgi sahibi edebilmek içindir.
Canonical etiketi mevcut mu?
Genellikle Teknik SEO’da Canonical etiketi umursanmıyor ya da web sitesine eklenmiyor. Ancak Google sitenizi indekslerken hangi versiyonunu seçeceğini belirtmelisiniz. Bu durum birden fazla URL yapısına sahip olan Türkçe, İngilizce, vb. dillere sahip siteler için olmazsa olmaz bir haldedir. Eğer benzer içerikli sayfalara sahipseniz Canonical etiketini mutlaka eklemelisiniz. Web sitenizin tüm sayfaları için yalnızca tek bir Canonical URL adresi belirlemeyi unutmayın.
Web sitenizde SSL sertifikası kurulu mu?
Geçtiğimiz yıllarda tüm tarayıcılara ortak gelen bir güncellemeden sonra SSL sertifikası kurulumu son derece önemli bir hale geldi. HTTPS kullanıcılar ile güven ilişkisi kurmak isteyen web sitesi sahipleri için vazgeçilmez bir hal aldı. Sunucunuzda SSL sertifikası kurulu olmadığında, kullanıcılar web sitenize girdiğinde tarayıcı tarafından hazırlanan bir hata sayfasıyla karşılaşacaklar ve yüksek ihtimalle kullanıcı o web sitesini terk edecektir. SSL kurulumu için web sitenizin barındığı sunucu firması ile iletişime geçmeli ve SSL sertifikasını kurdurmalısınız.