Bir çok farklı amaca yönelik kullanılabilen WordPress’de SEO ve Kullanıcı Deneyimi için kaçınılması gereken bir çok hata var.
Esnek kullanımı sayesinde e-ticaret, blog ve kurumsal firma tanıtım gibi bir çok amaca yönelik kullanılabiliyor. Ancak bu kadar esnek olmasıyla birlikte kaçınılmaz olacak hatalar olabilir, sizler için hazırladığımız bu yazıda WordPress’de yapmamanız gereken hataları listeliyoruz.
Yazı İçeriği
Tema seçimi
Kötü Kodlanmış temalar tüm SEO çalışmalarınızı çöpe atabilir bu yüzden temiz kodlanmış temalar seçmelisiniz. Temanızı ister özel yazdırın isterseniz tema satan platformlardan satın alın isterseniz de WordPress temalar galerisinden ücretsiz olarak indirin burada dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var;
Yüksek DOM boyutu
WordPress temanızı seçerken size teknik bir terim gibi gelse de aslında oldukça basit olarak gözlemleyebileceğiniz DOM boyutu oldukça önemli bir kriter. İnternet sitenizin hız kaderini değiştirecek DOM boyutu sunucunuzun bellek kullanımına kadar etkileyecektir bu yüzden düşük DOM boyutuna sahip tema seçmelisiniz.
HTTP İstekleri
Temalar resim, yazı tipi ve komut dosyalarını çok fazla kullanıyorsa sitenizin yavaş yüklenmesine sebep olabilir. Gereksiz yere birçok tema bu istekleri arka planda kullanıyor, SEO için önemli bir kriter olan site hızını düşüren bu hatalardan uzak durmalısınız.
Görsel sayfa oluşturucu kullanımı
Bunun WordPress dışında en büyük örneği Wix’i gözlemleyebiliriz. Çok fazla şişirilmiş kod parçacıkları oluşturan görsel sayfa oluşturucular basit bir HTTP çağrısını dolaylı yoldan daha uzun bir şekilde yapabiliyor. Temiz, verimli kod üreten bir sayfa oluşturucusu çok az olurken bunların da kullanımı genellikle çok az oluyor.
Çok fazla eklenti kullanımı
WordPress’in çok fazla amaca hitap etmesini sağlayan eklentilerin çok fazla kullanımı internet sitenize zarar verebilir. Tema seçimlerinde olduğu gibi eklenti seçimlerinde de kötü kodlanmış eklentiler site hızını yavaşlatır ve HTML hatalarını karşınıza çıkarabilir.
Eğer internet sitenizde basit bir işlevi değiştirmek istiyorsanız önceliğiniz kendiniz manuel olarak düzeltmeye çalışmak. Örneğin WooCommerce kategorilerinin bağlantısında bulunan ön eki kaldırmak istiyorsanız internet üzerinde bunu sağlayan bir çok kod mevcut.
Görsel kullanımı
Gerek blog yazılarında gerekse hizmetleri anlatmak için görsel kullanımı kullanıcı deneyimi açısından müthiş bir yöntem olabilir fakat kullandığınız görsel her tarayıcıya uyumlu değil olabilir. Bir diğer hata ise görselin boyutu yüksek olması.
Eğer internet sitenizdeki görselleri sıkıştırmadan kullanıyorsanız hem Pagespeed Insights hem de kullanıcının sayfaya yavaş girmesinden dolayı sıralamalarda kayıp yaşayabilirsiniz.
Kalıcı bağlantıların doğru kullanımı
WordPress’in varsayılan olarak geldiği kalıcı bağlantılar arama motorları açısından ideal değil bu yüzden Ayarlar> Kalıcı bağlantılar kısmından bunu değiştirmelisiniiz.
Oldukça kolay bir şekilde değiştirilen URL yapısı internet sitenizin hiyerarşisini anlatan önemli bir unsur. Blog içerikleri için Özel yapı seçeneğine tıklayarak aşağıdaki gibi düzenleyebilirsiniz;
/%category%/%postname%/
Korsan yazılım kullanma
WordPress sitenizde kullandığınız eklenti ve temalar’ı korsan yolla internetten uygun fiyatlı veya ücretsiz aramaya çalışmamalısınız. İnternet üzerinde ücretli temaların korsan versiyonları genellikle bir çok virüs içerir ve internet sitenize bir çok yoldan zarar verebilir.