Bu konuda atmış olduğum tweet ilgi görünce orada bulunan içeriği biraz daha toparlayarak bir yazı yazmaya karar verdim. Arzu eden aşağıdan tweet serisini inceleyebilir.
ASO nedir? konulu bir içerik sitede zaten mevcut, App Store Optimization kelimelerinin kısaltmasıdır. Esasında yapmış olduğumuz şey uygulamayı yüklediğimiz markette uygulamamızın daha üst sıralarda çıkması ve daha fazla indirilmesi için yaptığımız işlemler bütünüdür. Madde madde incelemeye çalışalım.
Yazı İçeriği
1- Hedef Kitle Seçimi
Her işte olduğu gibi bu iştede en önemli şey hedef kitlemizi doğru seçmek. Yaş grubu, cinsiyet, lokasyon, eğitim düzeyi, gelir segmenti gibi kırılımları çok net bir şekilde belirlememiz gerekiyor. Bunlar kuracağımız tüm stratejinin anahtarları. Bunları doğru bir şekilde belirlemezsek seçeceğimiz yazı ve görsel dili belirleyemeyiz. Genel yapılan hata benim uygulamam ve oyunum herkese hitap ediyordur. Hiç bir uygulama herkese hitap etmez.
2- Rakip Analizi
Hedef kitlemizi seçtikten sonra rakiplerimizi belirlemek bir miktar daha kolay olacaktır. Bize benzer bir uygulama var mı öncelikle bunu incelemeliyiz. Eğer yoksa bizim uygulamamız yerine insanlar hangi uygulamaları kullanıyorlar bunu tespit etmeliyiz. Rakipsiz bir uygulama maalesef yok. Netflix’in CEO’su Reed Hastings en büyük rakibimiz uyku diye bir açıklama yapmıştı. Çünkü insanlar film izleme ile uyku arasında tercih yapıyor. Tweet yorumlarında oyun firması olan bir arkadaş ise bizim en büyük rakibimiz Netflix demişti. Düşünürken rakip kavramını biraz genişletmemiz gerekiyor. Türkiye’de Coca Cola’nın en büyük rakipleri ayran veya çay. Yemeğe oturduğumuz zaman kola ve ayran arasında kalıyoruz ve kek yiyeceğimiz zaman kola veya çay arasında kalıyoruz. Rakiplerimizi incelerken birçok konuyu sorgulamamız gerekiyor. Siz aşağıdaki soruları çoğaltıp detaylandırabilirsiniz.
- Nasıl metinler kullanılmış?
- Nasıl ekran görüntüleri kullanılmış?
- Kapak fotoğrafı nasıl?
- Nasıl bir dil kullanılmış?
3- SWOT Analizi
Gördüğüm en basit ve etkili analiz tekniği. SWOT, Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Kısaca hem kendi işimizi, hem rakiplerimizi analiz ediyoruz. Herkes kendisi için farklı soru listeleri çıkarabilir. Bu analizi uygularken en basit yöntem A4 kağıdı alıp dörde bölmek ve her bölmeye ilgili maddeleri yazmak. Ben hala bilgisayar yerine bu yöntemi kullanıyorum. Derledikten sonra bilgisayara geçiriyorum yaptığım analizi. Örnek analizler bulmak için Google’a swot analizi yazıp resim arama bölümüne geçmeniz yeterli.
- Üstün noktalarım nelerdir?
- Hangi tür işleri daha iyi yapıyorum?
- Neleri kötü yapıyorum?
- Neleri iyileştirmeye gereksinimim var?
- Başkaları hangi konularda benden daha iyiler?
- Çevrede konumla alakalı neler olup bitiyor?
- Teknoloji ve pazarda oluşan değişimler neler?
- Hükümet politikalarındaki değişiklikler neler?
- Önümde ne gibi engeller var?
- Rakiplerim ne durumdalar?
- Değişen teknoloji her hangi bir şekilde beni tehdit ediyor mu?
4- Uygulama içi tanıtım
Uygulamanızın kurgusunda mutlaka paylaşım bulunsun. Eğer uygulamamız sevilirse insanların bunu arkadaşları ile kolay bir şekilde paylaşabilmesi lazım. İçeriğinize göre paylaşımları kolaylaştırmak çok önemli. Skor tablosunu paylaş denildiğinde hikaye/post formatında gelmesi paylaşım oranını artırır. Kitleniz hangi mecradaysa ona uygun çıktı almak gerekli Kullanıcıyı rahatsız etmeden, uygulamayı sevdiğini anladığınız bir anda oy vermesini ve yorum yapmasını rica edebilirsiniz. Ağlamayana meme yok 🙂 Uygulamanızın içerisinde kolay bir yerde mutlaka geri dönüş (feedback) bölümü bulunsun. Kullanıcılardan gelen bildirimler uygulamamızın sonraki süreçte gelişimine çok fazla fayda sağlayabilir. Sizin görmediğiniz veya gözünüze kaçan noktayı aktif bir kullanıcının yakalaması çok daha kolay olacaktır.
5- Oyunlaştırma
- Üye ol X kazan
- Paylaş X kazan
- Geri bildirim gönder X kazan
- Cep telefonunu onayla X kazan
- Epostanı onayla X kazan
- İlk etkinliğe katıl X kazan
- 5 etkinliğe katıl X kazan
- 10 farklı tarzda etkinliğe katıl X kazan
Örnekler çoğaltılabilir, önemli olan bunu kullanıcıyı rahatsız etmeden ve fayda üreterek yapabilmek. Uygulama sahibi olarak siz daha iyi çözümler bulabilirsiniz. Burada önemli olan konu kazanılan şeyler ve onların nasıl kullanıldığını. Uygulamanızda biri muhtar oluyorsa bu bir işe yaramalı veya X bir puan kazanıyorsam bu uygulamada çok net bir fayda sağlamalı.
6- Arama Optimizasyonu
Marketlere uygulama yüklenirken genelde bu konu gözardı ediliyor. Kullanıcıların %63’ü uygulamayı market araması yaparak buluyor ve yüklüyor. Bu nedenle arama yapıldığı zaman sonuçlarda çıkmak oldukça önemli. Burada kullanacağımız her kelimeyi özenle seçmeliyiz. Öncelikle hangi kelimeler arandığında çıkmak istediğimizi seçmemiz gerekiyor. Bunun için https://keywordtool.io/app-store gibi uygulama marketi özelinde araştırma yapabilirsiniz veya web aramalarına bakıp karar verebilirsiniz. https://neilpatel.com/ubersuggest/ bunun için uygun. Twitter’dan bir kaç farklı öneri geldi, onlar: SensorTower, CheckASO, AppRadar. Bir dönem sık kullandığım MobileAction sitesini ayrıca ekleyelim. Kelimelere karar verdikten sonra alt başlıklarda kullanarak uygulamanızı tanıtan, içerisindeki özellikleri izah eden güzel bir metin yazmanız gerekiyor. Anahtar kelimeleri rahatsız etmeyecek kadar kullanmak önemli. Bir tane oyun gördüm açıklamasında sadece 3 boyutlu futbol oyunu yazıyordu. Kullanıcı nasıl olsa bilir diye tahmin etti diye düşünüyorum. Açıklamaların özgün olmasına, farklı marketlere farklı açıklamalar girmeye özen gösterin.
7- Başlık seçimi
Dikkat ederseniz isim seçimi yazmadım. Uygulama ismi XYZ olabilir fakat markette sadece bu şekilde kullanmak çok anlamlı olmayabilir. Uygulamanızı anlatan bir şeyler eklemek çok faydalı olacaktır. Aşağıda bir kaç örnek bırakıyorum
- WhatsApp Messenger
- SoundCloud – Music & Audio
- Lose It! – Calorie Counter
- Spotify – Music and Podcasts
- Wish – Shopping Made Fun
- letgo: 2. El Eşyaları Al & Sat
8- Logo Seçimi
Kullanıcıların ilk gördüğü şey logo, onun için çok önemli.
- Efekt eklemeyin (farklı marketler kendisi ekliyor)
- Okunamayacak yazıları eklemeyin, mümkünse sadece görsel veya çok net bir yazı olsun.
- Mutlaka A/B testi yapın, bazen 1 renk her şeyi değiştirir.
9- Ekran Görüntüleri
Ekran görüntülerinde mutlaka uygulamayı çok net anlatan görseller kullanın. Sadece ekran görüntüsünü alıp yüklemeyin, burasının bir pazarlama olduğunun farkında olup özel bir tasarım hazırlayın. Çarpıcı yerleri vurgulayan kısa metinlerle süsleyin.
10- Doğru kategori seçimi
Kategori olarak genellikle ilk önümüze geleni seçip geçiyoruz. Kategori seçimimizi doğru yaparsak insanların bize daha kolay ulaşmasını sağlayabiliriz. Bize uygun fakat rekabetin daha az olduğu bir kategoriyi tercih edebiliriz.
11- Yerelleştirme
Eğer farklı ülkelerde yayınlanıyorsa mutlaka hem metinlerinizi, hem görsellerinizi ona göre revize etmeniz gerekiyor. WhatsApp Türkiye’de kullanılan isimlerle görseller hazırlıyor. Uygulamanızı İngilizce’ye çeviriyor olmanız dünyanın tamamına açıldığınız anlamına gelmiyor. Her ülkede İngilizce konuşulmuyor, İngilizce konuşulan ülkelerde de aynı İngilizce konuşulmuyor. Azerbaycan’da konuşulan Türkçe ile Türkiye’de konuşulan Türkçe’nin farklı olduğu gibi. Eğer belli ülkeleri hedefliyorsanız orada kullanılan dile göre düzenleme yapmalısınız.
12- Web sitesi
Mutlaka bir web sitesi oluşturun, basit bile olsa çok faydalı olacaktır. Hem Google’dan trafik gelmesini sağlayacaktır, hem de tanıtımınız daha kolay olacaktır. Web sitenizin mobil uyumlu olması, uygulama linklerinizin bulunması, QR kod bulunması olmazsa olmazlardan. Sade bir arayüz ile uygulamanızı tanıtmanız yeterli. Bunun için siteler mevcut, ayrıca WordPress için ThemeForest’ta harika temalar var.
13- Tanıtım
Uygulamayı marketlere yükleyince işiniz bitmiyor. Bunu farklı platformlara eklenmesi için bol bol eposta göndermeniz lazım. Kısa ve net bir şekilde talebinizi belirtmeniz, detaylı biçimde açıklayan metni eklemeniz, hikayesini anlatan bir metin yazmanız yayınlanma ihtimalini artırır. indir.com ‘a eklenmesini istediğiniz bir uygulamanız varsa [email protected] adresine eposta gönderebilirsiniz. Uygulama siteleri dışında forumlar ve haber sitelerini mutlaka değerlendirin. Burada uygulamanıza özel olarak hedef kitlenizin girebileceği siteleri, forumları önceliklendirin. Çünkü oradan çok daha fazla ivme yakalayabilirsiniz. Aşağıdaki örnek Whatsapp kurucusu Jan Kohum’ın bir foruma yazdığı mesaj.
14- Reklam
Mutlaka uygulama için bir reklam bütçesi ayırın. Uygulamanın kendi kendine keşfedilmesini beklemektense kartopunun başlangıcı yapmalı ve bir ivmelendirme yakalanması için reklam vermelisiniz. Bu konuda en çok duyduğum şey “ama ben öğrenciyim bunun için bütçe ayırmam mümkün değil”. Eğer para kazanmak istiyorsanız, para harcamalısınız. 1.000$ değil 10$ harcayın ama mutlaka harcayın. Paranızı verimli bir şekilde harcarsanız 10$ ile 100$ etkili reklam yapabilirsiniz.
15- A/B Testi
Marketlerin içerisinde A/B testi yapabileceğiniz araçlar var. Burada olabilecek tüm seçenekleri test etmeniz lazım. Ekran görüntülerinin renkleri, sıralamaları, metinleri. Logonun kullanımı, renkleri, ebatı. Metinler… Neyi test edebiliyorsanız. Uygulama bittikten sonra sürekli olarak pazarlama ile alakalı testleri yaparak harcayacağınız parayı daha verimli kullanabilirsiniz.
16- Listeler oluşturun
Uygulamayı yayına almadan önce yazılardan faydalanarak yapılacaklar ve kontrol edilecekler listesi oluşturun. Mutlaka unutacağınız bir şey olacaktır, listelerle çalışmak bunun önüne geçecektir. Ayrıca güncellemeler için ve A/B testleri içinde listeler oluşturabilirsiniz.
Bonus: Vaka İncelemesi
Tweet altında Alper Yıldız, HeyBuddy uygulaması için değerlendirme isteğinde bulundu. Ben de elimden geldiğince yanıtladım. Örnek olabilmesi açısından uygulamayı kısaca inceleyeceğim.
Öncelikle uygulamanın marketlerde yayınlanan logosu için çeşitli testler uygulama faydalı olacaktır. “HEY BUDDY” yazısı telefondan okunaksız oluyor ve amblemi karmaşık hale getiriyor. Bu nedenle yazıyı kaldırıp biraz amblemi büyüterek bir alternatif oluşturulabilir. Diğer iki alternatifte renklerin ters kullanılması ve logonun belirgin olabilmesi için renk kullanılması. Amblemin çizgileri buradaki kullanımda biraz kalınlaştırılarak küçülüncede anlaşılır kalması sağlanabilir. Ben tasarımcı değilim, onun için örneklerim çok iç açıcı olmayabilir 🙂 Bunun haricinde logoyu çok beğendim ama ben de ilk oluşturduğu algı spor salonlarında “takılmak” için arkadaş bulabileceğimiz bir uygulama izlenimiydi. Oysa uygulama tüm sporlara hitap ediyor, sitelerindeki önceliklendirmeye bakarak “outdoor” sporlara daha çok öncelik verdiklerini gördüm. Bu nedenle belki logoyu komple gözden geçirmek gerekebilir.
Ekran görüntüleri gayet güzel hazırlanmış uygulamayı anlatmak için yazılar eklenmiş. Ben mobilden uygulama marketi açtığımda hangi sporlar olduğunu okuyamadım. Uygulamadan alınan ekran görüntüsünü tamamen kullanmak yerine ekranın belirli bir bölümünü yakınlaştırarak uygulama içeriği daha net bir şekilde anlaşılır hale getirmek mümkün olabilir. Bu tarz çalışmalarda kullanacağımız görsellerde dikkat etmemiz bazı konular var. İlki kullanacağımız şeylerin yazı ve ekran görüntüsünün önüne geçmemesi gerekir.
İkincisi ise burada kullandığımız kadın sporcunun yönünün ve hareketinin yazıya ve ekran görüntüsüne doğru olması daha sağlıklı olacaktır. Onun işaret edeceği yöne doğru olacaktır. Aşağıda bu konuyla alakalı çok sık kullanılan bir örnek bulabilirsiniz.
Uygulamanın başlığı HeyBuddy, Twitter adreslerinde “Yeni Spor Arkadaşınla Tanış.” sloganını kullanmışlar. Uygulama isminin marketlerde “HeyBuddy – Yeni Spor Arkadaşınla Tanış” şeklinde olması anlaşılır olmasını ve daha fazla indirilmesini sağlayacaktır.
Uygulama metnine göz attığımda ise aklıma ilk gelen anahtar kelimenin metinde geçmediğini gördüm. “Spor arkadaşı” belki arama hacmi düşük olabilir ama temel hedeflediğimiz kelimeleri mutlaka metinde geçirmemiz faydalı olacaktır.
Uygulamanın web sitesine ulaşmak için uygulamayı arattığım zaman Google’da çıkan görüntüde eksikler vardı.
Başlık kısmının “HeyBuddy – Yeni Spor Arkadaşınla Tanış”, açıklama kısmının ise “Spor yaparken arkadaş bulmakta zorlanıyor musun? Bu uygulama tam sana göre …” gibi bir şekilde olması tıklanma ihtimalini arttıracaktır.
Yazıya katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederim.
Bu yazıyı okuyanlar muhtemelen “App Indexing: Uygulamanızı Google’da Nasıl İndekslersiniz?” yazısını sevecektir.