Alan adları, bir sitenin ziyaretçiler üzerinde iyi bir izlenim bırakılması ve bir marka yaratılabilmesi adına önemlidir. SEO cephesinde ise alan adının sıralama kriteri olup olmadığı web site sahibi olanlar tarafından merak edilmektedir. Özellikle sitenin hedeflediği ana anahtar kelime ile eşleşen alan adlarının SEO’da daha fazla avantaj sağladığı düşünülmektedir. Ancak 2012 yılında yapılan açıklamalarda, tam eşleşen anahtar kelime adlarını bir sıralama faktörü olmadığı belirtildi. 28 Eylül 2012 yılında Google adına Matt Cutts tarafından yapılan bu açıklamalarda, web site sahiplerinin alan adının ne olduğundan ziyade etkilerine bakması gerektiği belirtildi.
Alt Dizin mi Yoksa Alt Alan Adı mı?
Alan adının sıralamaya etkisi neler?
Matt Cutts tarafından yapılan açıklamalarda, 2012 yılı öncesinde anahtar kelimelerden oluşan alan adlarının daha otoriter ve ön planda olduğu açık bir şekilde belirtildi. Ancak Google yaptığı değişiklikler ile birlikte alan adları içerisindeki bu ayrımı tamamen ortadan kaldırdı. 2012 yılında bu durum netliğe kavuşturulmuş olsa da yıllar sonra şimdi aynı soru John Mueller’e soruldu. Mueller’in yanıtı ise şöyle oldu;
“Bir web sitesinin alan adında bir anahtar kelimeye sahip olması, o anahtar kelime için diğerlerinden daha alakalı olduğu anlamına gelmez. Kısacası, alan adına anahtar kelimeler koymanıza gerek yok.”
Yıllardan beri benzer şekilde yapılan açıklamalar, Google’ın anahtar kelime odaklı bir alan adı sıralamasına sahip olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Ancak güçlü sitelerden bağlantılara sahip olan ve markalaşmış bir alan adı, aralamalarda her zaman için ön planda yer alıyor. Bu nedenle alan adında geçen kelime ve ifadelerden ziyade alan adının değerine ve etkisine odaklanılması öneriliyor. Google arama sıralamalarında kelime ve anlam olarak herhangi bir sıralama kriteri olarak kullanılmayan alan adlarında, yeni bir seçim yaparken kullanıcıların bu alan adına nasıl yaklaşacağına dikkat edilmesi gerekirken eski bir alan adı satın alındığında da alan adının geçmişine yönelik araştırma yapılması öneriliyor.