Tıklama oranı, web sitelerinin Google sıralamalarında etkili mi? Çoğu webmaster ve SEO uzmanı tarafından yakından takip edilen tıklama oranı, bir web sitesinin gösterim ve aldığı tıklama sayılarına göre belirlendiği gibi bu konuda ciddi bir tartışma ve karşıt görüşler bulunuyor. Google tarafından tıklama oranının ne kadar önemli olduğuna yapılan açıklamalar ışık tutuyor.
11 adımda organik trafiğinizi arttırmanızı sağlayacak tıklama oranı optimizasyonu
Tıklama oranı (TO) Google sıralamalarında belirleyici mi?
Tıklama oranı ile ilgili dikkat çeken ilk açıklamalardan birisi 2016 yılında geldi. Larry Kim tarafından yapılan açıklamalarda, dolaylı ya da doğrudan olup olmadığı bilinmese de tıklama oranının etkili olduğu ifade edildi. Daha sonrasında Rand Fishkin tarafından yapılan bir testte, takipçilerin Google aramaları yaparak alt sıralarda bulunan siteyi kullanmaları istendi. 228 kişinin katılım sağladığı bu testte, ilgili anahtar kelimedeki sorgulamalarda site ilk sıraya yükseldi. Ancak bu test dahi bazı şüpheleri beraberinde getirdi. Fishkin de bu konuda “Açık olalım. Test, Google’ın web sayfalarını sıralamak için kesin olarak sorgu ve tıklama hacmini kullandığını kesin olarak söylemek için yeterli kanıt değil. İşin içinde başka faktörler de olabilir.” dedi.
Sektörde yaşanan bu tartışmalar Google’dan Gary Illyes tarafından yapılan açıklamalar ile birlikte son buldu. Gary Illyes yaptığı açıklamasında “Düşünürseniz, tıklamalar genel olarak inanılmaz derecede gürültülü. İnsanlar arama sonucu sayfalarında tuhaf şeyler yapıyor. Deli gibi tıklıyorlar ve genel olarak bu verileri temizlemek gerçekten çok zor.” dedi. Yapılan bu açıklamalar ile birlikte Google cephesinde tıklama oranının etkisi olmadığı net bir şekilde görüldü. Yapılan araştırmalar ve sektörel değerlendirmelerde de bu durum net bir şekilde açığa çıkarılmadığı gibi Google’ın arama sıralamalarında tıklama oranını önemsemediğini söylemek mümkün.
Bununla birlikte içeriğin başarılı olup olmadığı ya da iyileştirme gerektirip gerektirmediği için tıklama oranları mutlaka takip edilmeli. Çok düşük bir tıklama oranı alan içerikler için güncellemeler yapılarak iyileştirmeler gerçekleştirilebilir.