E-ticaret sitelerinde web sitesi trafiğinin yarısından fazlası arama motorları üzerinden elde edilmesi, SEO çalışmalarını çok daha kritik hale getiriyor. Yeni bir girişimde ya da mevcut bir e-ticaret sitesinde doğru SEO stratejisi uygulamak, trafiğin ve buna bağlı olarak satışların artmasını sağlar. SEO’nun ihmal edilmesi, başarıya ulaşılmasını engelleyeceği gibi yatırımların karşılığının alınması ve başarılı olunması adına ilk günden itibaren SEO için ayrı bir plan ve program yapılması gerekiyor. E-ticaret siteleri için eksiksiz SEO kontrol listesini kullanarak sitenizi gözden geçirebilir ya da yeni girişiminizde ilk andan itibaren doğru adımlar atabilirsiniz.
E-Ticaret SEO Stratejinizde Olması Gereken 10 Temel Öncelik
Yazı İçeriği
İşte E-ticaret siteleri için eksiksiz E-ticaret SEO kontrol listesi
E-ticaret sitelerinin SEO çalışmaları 8 bölüm altında ele alınabilir. Bu 8 bölümün her birinde doğru bir şekilde işlem yapmak, e-ticaret sitesinin kısa süre içerisinde zirveye ulaşmasını destekleyecektir. Kuşkusuz tek başına SEO yeterli değildir. Ürünlere gösterilen ilgi, fiyat, müşteri destekleri ve teslimat gibi diğer alanlarda da benzer şekilde iyileştirmeler yapılmalı ve kusursuz bir müşteri deneyimi sunulmalıdır. E-ticarette SEO kontrol listesinde yer alan 8 bölüm şöyle;
- E-ticaret SEO için güçlü bir temel oluşturun
- Kitlenizi ve sektörünüzü tanıyın
- Anahtar kelime araştırmasından yararlanın
- Hedef odaklı optimize edin
- Site otoritenizi büyütün
- SEO denetimi yapın
- Sitenizin SEO durumuna kapsamlı bir göz atın
- Etkili bir e-ticaret SEO stratejisi oluşturun
E-ticaret SEO için güçlü bir temel oluşturun
Güçlü bir e-ticaret SEO stratejisi için güçlü bir temel gerekiyor. Böylece sağlam temel üzerine diğer SEO çalışmalarınızı ekleyerek başarıyı yakalayabilirsiniz. Bu aşamada ise göz önünde bulundurulması gereken pek çok detay var.
Online mağazanızı mobil uyumlu hale getirin
Web sitesi trafiğinin %54,8’i mobil cihazlardan (ve tablet) geliyor. Bu trafiği kaybetmemek için sitenin mobil uyumunun olması gerekiyor. Mobil uyumlu temalar, mobile özel yazılımlar, uygulamalar ve Google tarafından desteklenmeye devam eden AMP gibi teknolojileri tercih edebilirsiniz. Google standartlarına göre mobil uyumun yakalanması, farklı ekran boyutlarında kullanıcıların sorunsuz bir şekilde siteye erişmesini ve işlem yapmasını sağlar.
Siteyi optimize edin
Mobil uyumun yakalanmasının hemen ardından ise web sitesinde sesli aramaya ve arama motoru Schema yönelik ayarlamalar yapılmalıdır. Türkiye’de de günden güne yaygınlaşan sesli arama, sitelerin henüz keşfedilmeyen pek çok fırsattan yararlanmasını sağlar. Cortana, Siri ve Alexa gibi asistanlar aracılığı ile yapılan aramalar için site SEO çalışmalarının desteklenmesi gerekir. Bununla birlikte snippet olarak gösterim almak için sayfa işaretlemesinin de yapılması gerekir.
Kravat satışı yapan bir e-ticaret sitesinin kravat nasıl bağlanır gibi konularda içerikler paylaşarak kullanıcıların sorularına yönelik 150 – 200 kelimelik cevaplar vermesi ilk sırada yer almasını kolaylaştıracaktır. ‘Sıkça Sorulan Sorular’ gibi sayfa ve bölümlere yer verilmesi de benzer etkiyi gösterecektir..
SSL sertifikası yükleyin
Güçlü temelde son olarak SSL sertifikası yüklenmelidir. SSL sertifikası, web sitenizin ziyaretçilerinin bağlantılarını şifreler. Şifreleme ile ziyaretçiler güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmektedir. Ayrıca SSL olmaması, pek çok güvenlik hatasının alınmasına neden olacağı gibi Google tarafından da istenmeyen bir durumdur.
Kitlenizi ve sektörünüzü tanıyın
SEO için ilk adımları attıktan sonra ilerleyen dönemlerdeki çalışmalar için hedef kitlenin ve sektörün tanınması gerekir. Bu alana ne kadar çok yoğunlaşırsanız, alacağınız sonuçlar o kadar yüksek olur. Bu çalışmalar sırasında bir alıcı profili oluşturmanız size yol gösterecektir.
Müşteri profili oluşturun
Müşterilerin yaşı, cinsiyeti bibi temek bilgilerin dışında bir müşterinin ürünü ya da hizmeti neden alması gerektiği ve bu alım sırasında ne istediği belirlenmeli. Bu sorulara verilen yanıtlar, ürünlerin sunumunda yol gösterici olacaktır. Aynı zamanda e-ticaret SEO çalışmalarında da anahtar kelimelerin şekillenmesini sağlar.
Rakiplerinizi analiz edin
Sadece kendi sitenize odaklanmanız, başarıya ulaşmanızdaki en büyük engellerden birisi olacaktır. Hangi sektörde yer alırsanız alın, her zaman için rakipleriniz olacaktır. Bu rakipleri tanımak, rekabette elinizi güçlendirir. Onların eksik yönlerini keşfetmek ve bu eksiklikleri siteniz ile tamamlamak, müşterilerin kısa süre içerisinde sitenizi tanımanızı sağlar. Rakip denetiminde ise aşağıdaki gibi bir işleyiş takip edilmelidir.
- Tüm rakiplerinizi ve rakiplerin ürünlerini listeleyin.
- Listenizi en yakın rakipleriniz olacak şekilde 5’e kadar azaltın.
- Rakip web sitelerini denetlemek için otoriter SEO araçlarından yararlanın
- Rakiplerin zayıf alanlarını keşfedin. (Yavaş yüklenen web siteler, kötü görseller, bağlantılar ve içerikler vs.)
- Rakibinizin en iyi anahtar kelimelerini, en iyi trafik kaynaklarını ve en iyi performans gösteren geri bağlantılarını tespit edin. (SEMrush vs. gibi araçlarla )
Tüm bu aşamalarda elde edilecek bilgiler, rakiplerin genel profilinin oluşturulmasını sağlar. Ardından bu verileri doğru okuyarak web sitesinin gelişmesi için planlamaya yeni görevler eklenmelidir.
Anahtar kelime araştırmasından yararlanın
Anahtar kelimeler, e-ticaret SEO stratejisinin temel taşlarından birisidir. Web sitenizi optimize etmeye başlamadan önce uzun kuyruklu anahtar kelimeler dâhil olmak üzere güçlü ve derinlemesine anahtar kelime araştırması yapılmalıdır.
Ana anahtar kelimeleri belirleyin
Ana anahtar kelimeler, arama motorlarından yüksek düzeyde organik trafik alan (Yüksek arama hacmi) anahtar kelimelerdir. Örneğin, kadın ayakkabıları satan bir mağazada kadın ayakkabısı, topuklu ayakkabı gibi kelimeler ana anahtar kelimelerdir. Google Arama Konsolu gibi araçlar yardımı ile keşfetmediğiniz ana anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.
Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri belirleyin
Ana anahtar kelimeler yüksek aranma hacimlerine karşın yüksek rekabet içerir. Bu nedenle ana anahtar kelimelerinin yanı sıra 2 ile 5 kelimeden oluşan uzun kuyruklu anahtar kelimeler de keşfedilmelidir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler genellikle daha düşük bir arama hacmine sahiptir. Ancak daha hedef odaklı sonuçlar verdiği gibi bu alt alanlarda rekabet etmek çok daha kolaydır. Bu nedenle kadın ayakkabıları yerine uzun topuklu kırmızı kadın ayakkabıları gibi kelimeler, bu alana giren ürünlerin pazarlanmasında işleri kolaylaştıracaktır.
Hedef odaklı optimize edin
Site içi SEO, bu çalışmaların en önemli bölümlerinden birisini oluşturur. Sayfalar için SEO çalışması yaparken belirlenen ana anahtar kelimeleri ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyecek şekilde planlama yapılmalıdır.
Anahtar kelimeleri doğru belirleyin
Her sayfa için bir ana anahtar kelime belirlendikten sonra bu anahtar kelime ile bağlantılı 2 ile 4 arasında LSI anahtar kelime seçimi yapılmalıdır. Bu aşamada takip edilecek liste şöyle olabilir;
- Hedef anahtar kelimenizi 100 kelimede maksimum 2 kez kullanın
- LSI anahtar kelimelerinizi en az 500 kelimede bir kullanın
- Başlıklarınızda, alt başlıklarınızda, başlığınızda, meta açıklamanızda ve URL’nizde birincil anahtar kelimenize doğal bir şekilde yer verin
- Her web sayfası için en az 300 kelimelik içerik yazın
- İçeriğinizi 75 veya daha az kelimelik kısa paragraflara bölün
- Snippet sıralaması almayı kolaylaştırmak için web sayfanıza sık sorulan soruları
- İçeriğinizi resimler, çizelgeler, bilgi grafikleri ve videolarla ayırın ve daha detaylı anlaşılmasını sağlayın
İpucu : Her sayfa için benzersiz ve başka bir sayfada kullanmadığınız anahtar kelime belirleyin.
Resimlerinizi optimize edin
Metin için belirtilen şekilde optimizasyon yaptıktan sonra sayfalarınızda yer alacak görsellerde de optimizasyon yapmalısınız. SEO dostu görseller kullanmak, arama motorlarına web sayfalarınızın ilgi çekici olduğunu gösterir. Resimlerinizi optimize ederken ise dikkat edilmesi gereken kriterler şöyle;
- Resimlerinizi SEO dostu bir biçimde adlandırın (ör. ‘12345’ yerine ‘wordpress-trafik-2022’)
- Her resim için bir alt etiket yazın (‘-wordpress-trafik-grafikleri-2022’)
- Hedeflenen anahtar kelimelerinizi resim alt etiketlerinde kullanmaya çalışın
- Dosya boyutlarının 100 kb’ın altına olmasına dikkat edin
- PNG, JPEG ya da WeBP formatlarını kullanın
- Pikselleştirilmemiş, yüksek çözünürlüklü görseller kullanın
Site otoritenizi büyütün
Sitede yapılan çalışmalar pek çok konuda önemli bir aşamayı geride bırakmanızı sağlar. Bu aşamaların ardından sayfa dışı SEO çalışmalarına geçilebilir. Sosyal medya hesapları açmak, web sitenizi dizinlere eklemek, backlink kazanmak gibi tüm çalışmalar sayfa dışı SEO olarak tanımlanır ve sıralamanızı iyileştirmenin bu kapsamda pek çok yolu vardır.
Sosyal medya hesaplarını açın
Sosyal medya, web sitenize daha fazla trafik getirmenin en iyi yollarından birisidir. Ne kadar çok trafiğiniz olursa, arama motorları web sitenizi o kadar iyi sıralar. Sosyal ağlar hedef kitlenize bağlı olmakla birlikte; Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, Pinterest, LinkedIN, Reddit, Snapchat ya da Medium olabilir.
Web sitenizi dizin listelerine ekleyin
Etkisi geçtiği düşünülse de hala sitelere önemli destekler sunan kaliteli dizinler var. E-ticaret işletmenizi online, otoriter dizinlere ekleyebilirsiniz. Web sitenizi dizinlere eklemek, sitenize trafik çeker ve kaliteli bağlantılar almanızı sağlar.
Backlink verilmeye değer içerikler oluşturun
Sayfa dışı SEO’da diğer sitelerden bağlantı alınabilmesi adına paylaşılabilir, link verilmeye değer içeriklere yer verilmelidir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar, arama motorlarına web sitenizin güvenilir bir kaynak olduğunu belirtir. Bu durum site otoritesinin artmasında çok etkilidir. Videolar, nasıl yapılır rehberleri, podcast’ler, infografikler, çizelgeler ve e-kitaplar gibi oluşturabileceğiniz farklı içeriklerle sitenizi besleyin.
SEO denetimi yapın
İyi bir SEO temeli oluşturduktan ve web sitenizin içeriğini optimize ettikten sonra, stratejinizi bir SEO denetimi ile analiz etmelisiniz. Stratejinizi değerlendirmek çoğu zaman aksaklıkların görülmesini sağlar. Bundan dolayı denetimlerin derinlemesine yapılması gerekir. Web sitelerini SEO aracıyla denetlemek; sitelerin çok yönlü taranmasını sağlar. Teknik hatalar, sayfa hızı, sunucu durumu, yönlendirmeler, görseller, metinler gibi sitedeki her bir öğe ayrıntılı olarak analiz edilir. Bu aşama sonrasında SEO hatalarının çözülmesi gerekir. Bu aşamada yaygın olarak görülen sorunlar şöyledir;
- Yinelenen içerik (Kopya)
- HTTPS güvenliğinin olmaması (SSL sertifikası kullanılmaması)
- Arama motoru botları web sitenizi tarayamaz (noindex etiketlerini kullanmak)
- XML site haritası yok
- Resimler sayfa hızınızı düşürüyor
- Kırık bağlantılar
- Web sitenizin çok geç açılması
- Web siteniz mobil uyumlu değil
Sitenizin SEO durumunu analiz edin
E-ticaret SEO stratejisinde son aşamada ise genel bir kontrol ve küçük birkaç ayarlama yer almakta. Çoğu web site sahibinin önemsiz olarak gördüğü ancak SEO’ya önemli destekler sağlayan bu öneriler ile SEO çalışmalarınızın temelini sağlam bir şekilde atabilirsiniz.
Sitenizin yapısını basitleştirin
Web sitelerinin kullanıcı dostu ve basit olması gerekir. Ziyaretçilerin sitede gezinmesini kolaylaştırmak, iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Bunun da en kolay yolu, sayfalarınıza öncelik vermektir. En önemli içeriğiniz ya ana sayfanızda ya da bir alt sayfada olmalıdır. Ayrıca sitede önemli sayfalara en fazla 3 tıklama ile ulaşılmalıdır. Web sitesindeki sayfaları belli bir hiyerarşiye göre ayarlayabilirseniz, ziyaretçiler için işler çok daha kolay hale gelecektir. İdeal, örnek bir site yapısı şöyle görünmelidir;
Site haritanızı Google’a gönderin
Site haritasının Google’a gönderilmesi, sitenin taranmasını kolaylaştırır. Google gibi tüm arama motorları, site haritalarını kullanır ve önemser. Site haritanızı Google webmaster araçlarından kolayca tanımlayabilirsiniz.
URL’lerinizi optimize edin
URL’ler, doğru yapılandırılmalıdır. Anlamsız harfler, semboller kullanmak SEO açısından zarar sağlayacağı gibi siteyi yönetmede de işleri zorlaştırır. Bu nedenle URL’lerde aşağıdaki önerilere göre bir planlama yapın.
- URL’lerde maksimum 128 karakter kullanın
- URL’de her web sayfası için ana anahtar kelimeyi kullanmaya çalışın
- İçeriğini en şekilde tanımlayan URL yapılarını tercih edin. Hakkımızda sayfası için site uzantısında /hakkimizda URL’si en uygun olanıdır.
- Tüm site genelinde URL’lerde tutarlı olun.
- Kelimeleri tirelerle ayırın. Şirket Tarihi adlı bir sayfa için sirkettarihimiz yerine sirket-tarihimiz şeklinde bir yapıyı benimseyin.
- URL’nisi olabildiğinde net ve kısa tutun. Karışık sayılar yerine içeriği en iyi şekilde anlatacak kelimeleri tercih edin.
E-ticarette yeni gelişmeleri takip edin
Son olarak, e-ticaret SEO çalışmaları tek seferlik olmadığını unutmayın. Sağlam bir temel attıktan sonra bu temel üzerinde sürekli yeni çalışmalar yapmak, olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. SEO’nun en önemli bölümlerinden birisi iyileştirmelerin her zaman yapılabileceğidir. Sektörü takip edin, gelişmeleri öğrenin ve sitenizde stratejinize göre uyarlayın.
Etkili bir e-ticaret SEO stratejisi oluşturun
E-ticaret SEO’su planlama, denetleme ve uygulama adımları ile çok zamanınızı alacaktır. Ancak bu, her işletme ve web sitesi için yapılması gereken önemli ve değerli yatırımdır. Etkili bir e-ticaret stratejisi oluşturmak istiyorsanız rehberdeki gibi adım adım hareket etmeli, her aşamayı planlamalısınız.