Web sitelerinde optimizasyon doğru yapılırsa, daha yüksek sıralamalar ile kitlesini arttırabilirsiniz. İşte size bu konuda yol gösterecek web sitesi optimizasyonunda en iyi 10 strateji rehberi.
Google bundan tam 24 yıl önce, 1998 yılında piyasaya sürüldü. 1998 yılından 2022 yılı arasında arama motoru büyük değişimler yaşadı. Sürekli geliştirilen algoritmalar, web site sahipleri için bu değişimlere uyum sağlamayı da zorunlu hale getirdi. İşte 2022 itibariyle Google’da ön plana çıkmak isteyenlerin es geçmemesi gereken düzenlemeler.
Yazı İçeriği
1. Arama Amacı
Makine öğrenimi, yapay zeka ve derin öğrenme gelişmeye devam ettikçe Google çekirdek algoritmasında daha fazla ağırlık kazanmaya başlıyor. Google’ın nihai hedefi, belirli bir arama sorgusunun içeriğini anlamak ve kullanıcının amacına uygun sonuçlar sunmak. Bir anahtar kelimede sıralama almak için zaman ve kaynak harcamadan önce, o anahtar kelimede üstte yer alan web sitelerine bakmanız oldukça önemli.
2. Teknik SEO
Teknik SEO’nun temeli, sağlam bir web sitesi mimarisine sahip olmak. SEO dostu site mimarisi, sitenizde kullanıcılara rehberlik edeceği gibi Google’ın sayfalarınızı taramasını ve dizine eklemesini kolaylaştıracaktır. Doğru mimariyi oluşturduktan sonra, denetim yapmanız eksikleri tespit etmenizi sağlar. Bu denetim ve düzenlemelerde ise özellikle aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.
- Durum kodu hatalarını kontrol edin ve düzeltin.
- Hatalar için robot.txt dosyasını kontrol edin. Gerekirse optimize edin.
- Site indekslemenizi Google Search Console üzerinden kontrol edin. Bulunan sorunları inceleyin ve düzeltin.
- Yinelenen başlık etiketlerini ve meta açıklamalarını düzeltin.
- Web sitenizin içeriğini denetleyin. Google Analytics’teki trafik istatistiklerini kontrol edin. Düşük performans gösteren içeriği iyileştirin.
- Kırık bağlantıları düzeltin.
- XML site haritanızı Google’a gönderin.
3. Kullanıcı deneyimi
Kullanıcı deneyimi (UX), kullanıcıların iyi bir deneyim yaşamasını sağlar. UX’ta 7 önemli kritere uyum sağlamanız gerekir. Bu 7 kriter ise şöyle;
- Yararlı: İçeriğinizin benzersiz olması ve bir ihtiyacı karşılaması gerekir.
- Kullanılabilir: Web sitenizin kullanımı ve gezinmesi kolay olmalıdır.
- İstenilen: Tasarım öğeleriniz ve markanız duygu uyandırmalıdır.
- Bulunabilir: Kullanıcıların ihtiyaç duyduklarını bulmalarını kolaylaştırmak için tasarım ve gezinme öğeleri erişilebilir olmalıdır.
- Erişilebilir: İçeriğin, engelli nüfusun %12,7’si dahil olmak üzere herkes tarafından erişilebilir olması gerekir.
- Güvenilir: Kullanıcıların size inanması için sitenizin güvenilir olması gerekir.
- Değerli: Siteniz, deneyim açısından kullanıcıya ve pozitif yatırım getirisi açısından şirkete değer sağlamalıdır.
4. Mobil uyum
Google, Mart 2018’de mobil öncelikli dizini resmi olarak kullanıma sunmaya başladı. Google Arama Merkezine göre: “Mobil öncelikli indeksleme için ne mobil uyumluluk ne de mobil uyumlu düzen gerekli değildir. Mobil sürümü olmayan sayfalar mobilde çalışmaya devam eder ve indeksleme için kullanılabilir. Bununla birlikte, yalnızca masaüstünden çıkıp mobil ortamı benimsemenin zamanı geldi.”
Sitenizin mobil uyumda daha iyi hale getirmek için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.
- Mobil kullanıcılar için duyarlı bir tasarım kullanırken resimlerinizi her zaman ölçeklendirin.
- Kısa meta başlıkları kullanın. (Mobil cihazlarda okumak daha kolay olacaktır.)
- İçeriğinizi kapatan ve ziyaretçilerin içeriğinizin neyle ilgili olduğunu görmesini engelleyen açılır pencerelerden, reklamlardan kaçının.
5. Önemli web verileri
Temmuz 2021’de Sayfa Deneyimi Güncellemesi kullanıma sunuldu ve sıralama faktörü olarak Google’ın temel algoritmasına dahil edildi. Google’a göre, “Yükleme deneyimi, etkileşim ve sayfa içeriğinin görsel kararlılığı ve bunların birleşimi, Önemli Web Verilerinin temelidir.” Bu metriklerin her biri, kullanıcı deneyiminin benzersiz bir yönüne odaklanır. PageSpeed Insights ve Lighthouse üzerinden testler yapılarak sitenin bu ölçümlerden geçmesi sağlanmalıdır. Düşük performans gösteren metrikler düzenlenmelidir.
6. Schema
Schema, arama sonuçlarında zengin bir snippet ile gösterimin yapılmasını sağlar. Google, Yahoo, Bing ve Yandex dahil tüm önde gelen arama motorları mikro veri kullanımını destekler. Schema gerçek değeri, bir web sayfasına bağlam sağlayabilmesi ve arama deneyimini iyileştirebilmesidir. WordPress gibi içerik yönetim sistemlerinde Schema uyumunu eklentiler ile kolayca sağlayabilirsiniz.
7. İçerik pazarlaması
İçerik pazarlaması web siteleri için en kritik alanlardan birisidir. Bunun için değerlendirebileceğiniz öneriler şöyle;
- Kaynak merkezi biçiminde içerikler oluşturun ve içerikleriniz arasında bağlantılar kurun.
- İçeriklerin yararlı, bilgilendirici ve eğlenceli olmasını sağlayın.
- İçeriklerinizi sosyal kanallarda paylaşın.
- İçeriğinizde, içerikle ilgili trend konulara yer verin.
- Eski ve trafiği düşük içeriklerinizi güncelleyin.
8. Bağlantı kurma
Linkler en önemli sıralama faktörlerinden biri olmaya devam ediyor. Penguin 4.0 gibi güncellemeler ne kadar bu konuda değişiklikler yaratmış olsa da linkler için yapılacak hala pek çok seçenek var.
9. Test ve belge değişiklikleri
Yakın tarihli bir araştırma , “optimize edilmiş” sayfaların %50’den fazlasının daha fazla tıklama aldığını gösterdi. Ancak tam ters örnekler de var. Bu nedenle test çalışmaları ve belge değişikliklerinde planlı bir strateji sürdürülmelidir.
Değişiklikler öncesinde neyi ve neden test ettiğinizi belirlemeniz, değişikliklerle hedefin ne olduğunu saptamanız gerekir. Değişiklikleri yaptıktan sonra URL’leri incelenmek üzere Google Search Console aracılığıyla Google’a gönderin. Testlerinizin sonuçlarına göre uygun önlemleri alın.
10. KPI’ları izleyin ve analiz edin
Web siteleri için önemli KPI izlemesi ve takip edilmesi önerilir. Bu konuda temel metrikler ise şöyle;
- CLV
- İçerik verimliliği.
- Ortalama etkileşim süresi
- Yeni ve geri gelen kullanıcılar.
- Sitede geçirilen ortalama süre.