Blokzinciri ekosisteminde, yeni ağlar geliştirilmeye devam ediyor ve kullanıcılara iyi bir deneyim sunuyor. BSC, yani Binance Smart Chain ağı bunlardan biridir. Kullanıcılara, token – coin transferinin yanı sıra takas, NFT satın alımı gibi olanaklar sunan ağ, Ethereum ve Avalanche gibi ağların özelliklerine sahiptir. Kendine özel cüzdanlar sunan Binance Smart Chain ağı, Binance borsasının BC (Binance Chain) ağıyla paraleldir. İçerdiği yüksek işlem kapasitesi ve güvenlik, kullanıcılara güvenli ve kaliteli akıllı sözleşme etkileşimi sunar.
Kripto para yatırımcıları, BTC fiyatı takip etmek veya BTCUSDT satın almak için, Kucoin gibi düşük işlem komisyonu sunan borsaları tercih ediyor. iOS Android mobil uygulaması üzerinden Bitcoin nasıl alınır sorusunun yanıtı oldukça basit. Ancak bunun ötesinde, blokzinciri işlemlerinde farklı ağların özelliklerini bilmek önemlidir. Çünkü DeFi, NFT veya metaverse gameFi gibi alanlarda farklı ağ yapılarını kullanmak avantajlıdır.
Binance Smart Chain nedir?
BSC ağı, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) altyapsına erişme özelliğine sahiptir. Bundan dolayı Binance Smart Chain’i Metamask gibi Ethereum blokzinciri tabanlı Dapp’lerde kullanma şansınız vardır. Ağın geliştirilme amacı, Binance Chain’e paralel olarak kullanıcıların merkeziyetsiz uygulamalar geliştirmesidir. Bununla birlikte varlıkların transferini hızlı aynı zamanda düşük işlem komisyonuyla sağlamak Binance Smart Chain’ın hedefidir. Örneğin, BSC ağı üzerinden token oluşturmak mümkündür.
Blokzinciri ağları dendiğinde ilk akla gelen ağ, Ethereum ağıdır. Merkeziyetsiz uygulamalar geliştirme olanağıyla bir dünya bilgisayarı konseptine sahip Ethereum ağı, kullanıcılara geniş olanaklar sundu. Bununla birlikte ağın yoğun kullanımı nedeniyle işlem ücreti, yani gas fee sorunları ortaya çıktı. Bunun dışında, yoğunluk nedeniyle işlemlerin gecikmesi problemler yarattı. Binance Smart Chain ağı bu dönemde Ethereum ağına alternatif oluştumasıyla geniş kullanım alanı yarattı. 2021 yılının başlarında Binance Smart Chain ağı, düşük işlem ücreti ve yüksek hızla, birçok kişinin tercihi oldu. BSC ağının popüler olması, ağın yerel token’i BNB coin’in fiyatının artmasını da tetikledi.
BSC ağının özellikleri nelerdir?
Binance Smart Chain ağı, Binance borsasından bağımsız olarak tüm kripto para yatırımcılarının kullanabileceği bir ağdır. Ağı, Metamask gibi web3 cüzdanlarına sahip olan herkes kolayca kullanabilir. Bununla birlikte blokzinciri ağının özelliklerini bilmek önemlidir. Ağın en önemli özelliği bağımsız olmasıdır, yani Binance Chain’de bir problem yaşansa dahi Binance Smart Chain ağı çalışmaya devam ediyor. Bundan dolayı bağımsız, merkeziyetsiz bir blokzinciri ağını kullanmış olacaksınız. Ağın diğer özellikleri ise şu şekildedir:
- Binance Smart Chain ağı, Ethereum uyumludur. Ethereum ağındaki akıllı sözleşmeleri BSC ağı da destekler. Böylece Dapp’ler, yani merkeziyetsiz uygulamalara erişmek oldukça kolay oluyor. Öte yandan ağda uygulama oluşturmak oldukça kolaydır.
- DAO desteği ve staking, ağın öne çıkan diğer yanıdır. Binance Smart Chain ağının yapısı, Proof of Stake’in (hisse ispatı) bir benzeridir. Yetkili hisse ispatı kapsamında, ağdaki gelişmelere katkı sağlamak ve çözüm önerileri iletmek adına ağın yerel token’i olan BNB coin’i kullanabilirsiniz. Öte yandan Binance Smart Chain ağında stake işlemleri de oldukça kolaydır.
- Birlikte çalışabilirlik yapısı, ağın diğer bir avantajıdır. Binance Smart Chain ağı bir ikinci katman, yani layer2 çözümüdür. BC ve Binance Smart Chain ağı iletişimi kolayca kurar. Böylece borsa ile Binance Smart Chain blokzinciri arasında transfer işlemleri kolaydır.
Binance Smart Chain’in avantajları ve dezavantajları neler?
BSC ağı, Ethereum ağındaki olumsuzlukların giderilmesi noktasında önemli bir çözüm oldu ve geniş kullanıcı sayısına ulaştı. Ancak belli açılardan, Binance Smart Chain’in artıları ve eksileri göz önünde bulundurulması gereken konulardandır. Kripto para işlemlerini, swap veya stake gibi DeFi etkileşimlerini kolayca yapmayı hedefleyen yatırımcılar için, Binance Smart Chain’in öne çıkan artıları şu şekildedir:
- İşlem maliyetleri diğer ağlara göre düşüktür
- İşlem hızı oldukça yüksektir
- Binance Bridge sayesinde token’lerin transferi kolaydır
Binance Smart Chain’in ciddi artıları olsa dahi, eleştiri alan yönleri de vardır. Bunların başında merkeziyetsiz olmaması geliyor. Binance Smart Chain ağının temeli olan Binance Chain ağı, dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance’ın ta kendisidir. Bundan dolayı, bir borsa tarafından geliştirilmiş blokzincirini tercih etmek, bazı kullanıcılar için uygun değildir. Öte yandan ağdaki doğrulayıcıların Binance şirketi tarafından onaylanması da diğer bir soru işaretidir.
Sonuç olarak, BEP2 veya BEP20 gibi ağları bünyesinde barındıran Binance Smart Chain, merkeziyetsizlik konusunda endişeler sunsa da Ethereum ağının yüksek işlem ücretlerine önemli bir alternatif olmayı başardı. Ancak hızlı işlemler ve düşük işlem ücretleri ağın avantajı olmasıyla öne çıkıyor.