Clickbait, Türkçeye tıklama tuzağı olarak çevrilmiştir. Clickbait, internet kullanıcılarının bir görsele, videoya ya da bir haber bağlantısına tıklamasını sağlamak için ilgi çekici ve yanıltıcı şekilde yazılmış başlıklara denir.
Clickbait’e başvuranların amacı genellikle çok fazla tıklanma almak ve reklam gelirlerinin sayısını arttırmaktır. Bunun olabilmesi için de abartılı, ilgi çekici ve genelde yanıltıcı başlıklar kullanırlar. Yanıltıcı başlıklar, tıklama tuzağına başvuranların güvenilirliğini düşürür. Bu da marka imajını zedeler.
Web siteleri ilgi çeken yazılar yazarak tıklama sayısını arttırabilir fakat bunu SEO dostu uygulamalarla yapması daha doğrudur. Aksi halde siteler uzun vadede zarar görmeye başlamaktadır. Ayrıca Google’ın clickbait konusunda yaptırımları söz konusu. Google yeni güncellemelerle birlikte sitelerin içeriğine oldukça hakimdir.
Eğer başlığınız ve bağlantı linkiniz uyumlu değilse Google tarafından cezalandırılabilir, arama motorunda sıralamanızı ciddi anlamda düşürebilirsiniz. Clickbait kullanılarak oluşturulmuş içeriklerin hemen çıkma oranının fazlalaştığı görülmüştür. Hemen çıkma oranının yükselmesi yine sıralamanızı düşürmenize sebep olacaktır.
Yazı İçeriği
Clickbait nasıl yapılır?
Clickbait, ilgi çekici olması için başlıklarda abartılmış bir dilin kullanılmasıdır. Clickbait kullanılarak hazırlanmış içeriğin, başlıkla alakalı olmasına gerek yoktur çünkü içeriğin okunmasından ya da izlenmesinden ziyade tık sayısının fazla olması için yapılmaktadır.
Sıkça karşılaşılan clickbait yöntemleri
Soru sormak
Clickbait yapmak için en çok başvurulan yollardan biri soru sormaktır. Sorunun ilgi çekici ve abartılı olması insanların cevap verme isteğini ortaya çıkarmaktadır. Hepimiz ‘Ünlü oyuncu öldü mü?’ gibi haberlerler görmüşüzdür. Bunun gibi merakta bırakan soru cümleleriyle clickbait yapmak mümkün.
Eksik bilgi vermek
Clickbait yapmak için kullanılan başka bir yöntem ise eksik bilgi vermektir. Eksik bilgi vermek, her zaman insanları merakta bırakan, tamamlama isteği uyandıran bir yöntemdir.
En’li ifadeler kullanmak
Clickbait yapmanın en basit yöntemlerinden biri de abartmaktır. Örneğin ‘ Dünyanın en tehlikeli hayvanı sokaklarda görüntülendi!’ gibi ifadelerle insanların dikkatini çekmek daha kolaydır.
Clickbait yapmanın amacı nedir?
Clickbait’in amacı, ilgi çekici olmayan içeriklerin, ilgi çekici başlıklarla tıklanma sayısını arttırmaktır. İlgi çekici her başlık Clickbait değildir. Bir başlığın clickbait olması için abartılmış, yanıltıcı ve konuyla alakası olmaması gerekir. Clickbait’in amacı internet kullanıcılarını tık tuzağına düşürmektir. Bu yüzden başlık ne kadar ilgi çekici ise o kadar iyi bir clickbait yapmış olursunuz.
Clickbait’i nerelerde görebiliriz?
Clickbait kullanılarak hazırlanmış içerikleri internette hemen hemen her yerde görebiliriz. Web sitelerinde, sosyal medya mecralarında sıkça kullanılmaktadır. Özellikle haber siteleri ilgi çekici başlıklarıyla ve yanıltıcı haberleriyle en dikkat çeken mecralardan biridir. Youtube gibi video içeriklerinin ve tıklanmanın önemli olduğu platformlarda da clickbait başlıklarla sıkça karşılaşırız.
Clickbait’den nasıl korunmalıyız?
Clickbait’den kaliteli web siteleri ve içerik üreticilerini takip ederek korunmamız mümkün. Tık tuzağına düşmemek için başlıkları dikkatli okumak ve verilen linke hemen tıklamamak çok önemlidir. Clickbait yapmak da bu tuzağa düşmek de internet kullanıcılarına birçok yönden zarar verebilir. Bu yüzden iyi bir medya okuryazarı olarak tık tuzağından korunabiliriz.