Ana SayfaSEOSEO Uyumlu URL Nasıl Olmalı?

SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalı?

-

Web sayfalarınız için uygulanması en kolay ipuçlarından biri kısa ve açıklayıcı URL’ler kullanmaktır. URL’ler hem kullanıcı deneyimi için hem de arama motoru optimizasyonu için kritik bir öneme sahiptir.

URL, web sayfasının tarayıcıda görünen adresidir. Arama motorlarına ve kullanıcılara sayfanızın neyle ilgili olduğu hakkında bilgi verir.  Sayfa başlıkları gibi URL’ler de web sayfasını arama motorları ve potansiyel kullanıcılar için tanımlamaya imkan verir. Alakalı, dikkat çeken ve optimize edilmiş URL’ler olması gerektiği anlamına gelir.

Kısa ve açıklayıcı URL’ler kullanmak da kullanıcı deneyimini iyileştirme açısından başka bir parametredir. Böyle URL’ler SEO’nuzu daha da güçlendirebilir.

Neden Kısa ve SEO Uyumlu URL’ler Kullanılmalı?

Uzun URL’lerin kullanıcılar açısından okunması daha zordur. Google, arama sonuçlarında fazla uzun URL’leri kısaltır. 70 karakter üzerindeki meta başlıkları veya 155 karakter üzerindeki meta açıklamaları kısalltığı gibi.

Kısa URL Kullanmanın Faydaları:

  • Kısa URL’ler arama sonuçlarında daha iyi sıralanır ve yazılması daha kolay olduğundan kullanıcı deneyimini açısından pozitiftir. 
  • Kullanıcı güvenini artırabilir ve sitenin daha kolay büyümesine olanak sağlayabilir.
  • Kullanıcı etkinliğini ölçebilmek adına, kısa URL’ler daha kolay izlenebilir ve analiz edilebilir.
  • Kısa URL’lerin sosyal medya platformlarında paylaşılması ve akılda kalması daha kolaydır.

SEO Uyumlu URL İçin İpuçları

SEO uyumlu URL’ler oluşturmak için çeşitli stratejilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Kısa, net, akılda kalıcı ve alakalı olmasını unutmamak gerekir.  SEO uyumlu URL için 7 ipucu:

1- İçerikle Alakalı Olmalı

Kullanıcı, URL’yi okuduğunda web sayfasının içeriği bir yargıya ulaşabilmelidir. Bunun için de URL’nin sayfa içeriğiyle ilgili doğru bir ifade ve terim içermelidir. 

2- URL’de Anahtar Kelime Kullanın

Kullanıcılar, sonuç sayfasında hangi web sayfasını ziyaret edeceğini hızlı şekilde karar verir. URL’de anahtar kelimeyi hedeflemek, hem sıralamaları pozitif olarak etkiler hem de arama sorgusu gerçekleştiren kullanıcıya bir ön izlenim sunmuş olur.

Arama motoru örümcekleri URL’nin sonunda olan kelimelere çok fazla önem vermediğinden, en alakalı ve önemli anahtar kelimeleri URL’nin başına koymak son derece önemlidir. 

3- Boşluk Yerine Kısa Çizgi Kullanın

URL ifadelerindeki kelimeleri ayırmak için kısa çizgi kullanmak, hem kullanıcı için okunabilirlik sunarken hem de arama motoru optimizasyonu açısından önemlidir. Google, URL’lerde kısa çizgi (-) kullanılmasını öneriyor. Kısa çizgiler kelimeler arasında boşluk olarak değerlendirilir.

Optimize edilmiş: https://www.aramamotoru.com/olculmesi-gereken-seo-metrikleri-nelerdir/

Optimize edilmemiş: https://www.siteadresi.com/olculmesi_gereken_seo_metrikleri_nelerdir/

4- URL’de Küçük Harfler Kullanın

SEO uyumlu URL’e sahip olmak için, URL’lerinizde küçük harfler kullanın. Arama motorları, URL’lerdeki büyük ve küçük harfleri saptayabilir, bu da yinelenen URL’lere ve sayfa sıralaması kaybına neden olabilir.

Optimize edilmiş: https://www.aramamotoru.com/olculmesi-gereken-seo-metrikleri-nelerdir/

Optimize edilmemiş: http://siteadresi.com/olculmesi-gereken-SEO-metrikleri-nelerdir/

5- URL’leri Kısa Tutun

URL’nin SEO uyumlu olması için URL’lerin kısa olması son derece kritik bir öneme sahiptir. Web sayfasının URL’i açıklayıcı ve kısa olmalıdır. Kısa bir URL’nin yazılması ve okunması çok daha kolay ve akılda kalıcıdır. Ne kadar az kelime olursa, her kelimenin bir arama motoru örümceğinden aldığı değer o kadar fazla olur.

Bir URL’de çok sayıda benzer kelime, anahtar kelime doldurma olarak görülebilir ve arama sıralamasında düşüşe sebebiyet verebilir.

6- Statik URL’ler Kullanın

SEO uyumlu URL’ler değişmemelidir. Bunlar, her sayfa yüklemesinde sabit kalan URL’lerdir. Dinamik URL’lerin ortak özellikleri olan “?”, “&” ve “=” gibi gereksiz karakterlerden kaçınmaya çalışın. Statik URL’lerin hem ziyaretçiler hem de arama motorları tarafından okunması daha kolaydır. 

7- Alt Alan Adlarına (Subdomain) Dikkat Edin

Arama motorlarının subdomain’i birincil alan adından ayrı bir site olarak değerlendirme potansiyeline sahip olduğunu bilmek önemlidir. Bu, bağlantı kurma ve otorite dahil olmak üzere SEO açısından birçok yönü etkileyebilir.

Optimize edilmiş: http://www.aramamotoru.com.tr/blog

Optimize edilmemiş: http://blog.aramamotoru.com.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...