Web siteniz için font belirlerken öncelikle markanızın ve sitenizin amacını, hedef kitlenizi dikkate almalısınız. Bu durumda her web sitesinin kendine has bir font seçimi yapması gerekir ama en yaygın kullanılan fontlar aşağıdaki gibidir.
Yazı İçeriği
1-Helvetica:
Temiz ve basit tasarımıyla tanınan bir sans-serif fonttur. Günümüzde pek çok alanda karşımıza çıkan Helvetica yazı tipi ailesi önemli markaların da kullancığı klasik bir fonttur. Bu markalara örnek olarak Nestle, Intel, Apple, Microsoft’u gösterebiliriz.
2-Arial:
Bir başka popüler sans-serif yazı tipidir. Helvetica’ya oldukça benzer. Profesyonel olmasına rağmen yine biraz daha gayri resmi kalır. Arial, hem çevrimiçi platformlarda hem de baskıya giden tasarımlarda genelde tercih edilen bir yazı tipidir. Tüm önemli işletim sistemlerinde mevcut olan bir fonttur ve güvenilirdir.
3-Georgia:
Klasik ve zarif görünümüyle tanınan bir serif fonttur. Georgia, minimalist bir tasarım değildir ama yine de okura zevk veren kendine özgü bir tarzı vardır. Zariftir ama sağlam bir hissiyat verir.
4-Tahoma:
Arial’a benzer ama biraz daha geniştir ve harflerin arasında daha fazla boşluk bulunur. Bu font, farklı boyutlarda; hem metin hem başlık olarak bulunduğu durumlarda bile kolayca ekrana uyum sağladığı için dijitallde kullanım için çok uygundur.
5-Roboto:
Roboto Serif, her boyutlandırmada iyi çalışan minimal tasarımının yanında farklı font eksenlerine sahip değişken ve modern bir yazı tipidir. Ekranlarda kullanılsın diye tasarlanmıştır ve web siteleri için çok uygundur. Roboto, uzun paragraflarda bile okunuşun akıcı olmasını sağladığından özellikle haber veya gazete web sitelerinde tercih edilir.
Font seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Font seçimi, web site tasarımınızı ya çok iyi yapar ya da tam tersi tasarımı bozar. Bu yüzden de web sitenizi tasarlarken dikkat etmeniz gereken önemli bir tasarım detayıdır.
Bu kadar çok yazı tipi seçeneği varken, web sitenizin ziyaretçilerini görsel olarak etkileyecek olan o fontu neye göre seçeceksiniz. Öncelikle size bu konuda birkaç fikir vereceğiz.
Fontun Marka Temasıyla Uyumu
Fontlar markalaşmak için çok önemli bir ayrıntıdır. Seçtiğiniz fontun diğer bütün tasarımlarınızda da aynı olduğuna dikkat edin. Örneğin bunlar e-posta bülteni, kartvizitler, kampanya sloganları, logoda kullanılan font ve benzeri. Markanızın görsel ve okunan bütün içeriklerinde fontlarınız aynı olduğundan emin olun.
Modaya uygun veya sofistike, resmi ya da daha eğlenceli olsun. Hangi imaj markanızın hikayesini anlatıyorsa tipografi seçimini de buna uygun yapmalısınız. Web sitenizin neye dikkat çekmek istediği ve amacı font seçiminde çok önemlidir.
Fontun Okunabilir Olması
Bilgiye ulaşmadaki hız arttıkça insanlar da bilgiyi edinmede hızlanmak istiyorlar. Onlara okuyamayacakları bir metin gösterirseniz web sitenizden hızla çıkacaklardır. En iyi fontlar her zaman en kolay okunabilenler olmuştur ve kolay okunabilen bir font seçimi web siteniz için başarıyı getiren en önemli etkenlerdendir. Ziyaretçinin fontu okuyabilmesi demek bilgiyi alması ve hızla kavrayabilmesi demektir.
Kötü bir font seçimi, fontun boyutlarının fazla küçük veya büyük olması, birbirinden alakasız birden fazla font kullanımı; ziyaretçinin sizin içeriklerinizi okumasını engeller ve sitenizde zaman geçirmezler.
Birbirini Tamamlayan Fontların Kullanılması
Sitenizin daha iyi bir tasarıma sahip olması ve içeriklerin okunmasını kolaylaştırmak için sitenizde üçten fazla font tipi kullanmayın. Web sitenizde üçten fazla yazı tipi kullanmayın. Ayrıca bu sınırlamayla sitenizin erişilebilirliğini de iyi bir hale getirirsiniz.
Eğer birden fazla font kullanacaksanız birincil font, ikincil font ve bir de vurgulu font seçin. Font tercihi yaparken birbirini site içinde tamamlayan bir font ailesi seçebilirsiniz. Aynı font tiplerinden oluşan bir font ailesinden yana bir tercih yapmazsanız, site içinde birbirini tamamlayan farklı tasarımları olan font kombinasyonları da tercih edebilirsiniz.
Web Uyumlu Font Kullanmak
Web sitenizdeki büyük dosyalar görseller ve tasarımlar gibi karmaşık font türleri de sitenizin performans hızını olumsuz etkiler. Mesela Google’dan bulduğunuz üçüncü taraf fontların yüklenme hızının, web uyumlu fontlardan çok daha yavaş olacağını bilmelisiniz. Web uyumlu fontlar, bilgisayarlarda halihazırda bulunan yani indirilmesi gerekmeyen bilindik font türleridir. Örneğin Arial, Times New Roman, Verdana, Tahoma bu yaygın fontlardan bazılarıdır. Kullandığınız her font sitenin hızını etkiler.