10 binden fazla tarama sonucunda MOZ tarafında elde edilen verilere göre arama sonuçlarındaki ilk sayfanın yarısından fazlası HTTPS kullanan sayfalar tarafından oluşuyor. Bu yazıda Dr. Peter J. Meyers kaleminden eğilimleri, büyük beklentileri ve yakın gelecekte olması beklenen gelişmeleri bulabilirsiniz.
9 aydan fazla bir zaman önce 10 bin anahtar kelime tarama sonucunda Google arama sonuçlarında ilk sayfa sonuçlarının %30 civarında olduğunu paylaştım. Geçtiğimiz ayın sonu itibarıyla bu oran %50’nin üzerine çıktı.
Çok yakın geçmişte ciddi bir sıçrama veya tespit edilen bir algoritma güncellemesi olmamasına rağmen sağlanan bu artışın HTTPS‘in benimsenmesinden ve kullanım sayısının artışından kaynaklandığına inanıyoruz. Yapılan küçük değişikliklerin yaklaşık 1 sene sonra sonucunun heyecan verici olduğunu söyleyebiliriz. Zaman ilerledikçe çok daha fazla Google arama sonucu güvenli hale gelmeye başlıyor.
Benim deli olduğumu düşünenler için MozCast gibi bir veri kümesi izleme sistemine sahip olan Rank Ranger’dakilerle iletişime geçtim.
İkimiz de çıldırmış olamayız değil mi? Kesinlikle. Bununla birlikte paylaşılmış veri olmadan birbirinden bağımsız çalışan farklı 2 sistemin ortaya koyduğu sayıları tutarlı olması çok çılgınca değil.
Gelecek ne olacak?
Trendi oldukça kararlı şekilde yükselişte olan HTTPS’in verilerden de anlaşıldığı üzere 2017 yılının sonuna kadar arama motoru ilk sayfa arama sonuçlarının yaklaşık% 65’ine ulaşabileceği görülmektedir. Şu ana kadar trend çizgisi elbette iyi ve sadece bu yıl sonu için bir tahmin, HTTPS sayfalarının oranı birçok gelişme değiştirebilir.
Daha önce HTTPS’in adaptasyon oranı arttıkça Google’ın HTTPS sayfaların görünürlüğünün algoritmik artırımını sağlamak ve arama sonuçlarında öncelik sağlayabilmek için daha fazla özgürlüğe sahip olacağını söyledim. Gary Illyes’e böyle bir durumun planlarında olup olmadığını sordum ve “hayır” dedi:
Herhangi bir Google açıklamasından sonra olduğu gibi, bazılarınız bunu dogmatik olarak değerlendirecek ve bazılarınız bunu şeytani yalanlar olarak adlandıracaktır. Google’ın, HTTPS’in sıralama avantajlarını hiçbir zaman artıracağına dair söz vermese de, bu konuda Gary’ye inanıyorum. Bence Google, mevcut kabul oranından ve sıçrama gözlemlenecek bir HTTPS sıralama artışı veya cezanın neden olabileceğini öngörüp uygulamalarında ihtiyatlı davranmalarından memnuniyet duyuyoruz. Zaman yönetimleri açısından mantıklı bir hareket.
HTTPS’ye Geçmeyenler Kimler?
Google’ın HTTPS’e öncelik vermemesinin ve ihtiyatlı davranmasının bir nedeni de büyük oyuncuların hepsinin bu geçişi yapmaması. Aşağıda MozCast veri havuzundaki en fazla kullanıma sahip 20 alan adının yüzde olarak HTTPS uyumluluğunu görebilirsiniz.
- en.wikipedia.org — 100.0%
- www. amazon.com — 99.9%
- www. facebook.com — 100.0%
- www. yelp.com — 99.7%
- www. youtube.com — 99.6%
- www. pinterest.com — 100.0%
- www. walmart.com — 100.0%
- www. tripadvisor.com — 99.7%
- www. webmd.com — 0.2%
- allrecipes.com — 0.0%
- www. target.com — 0.0%
- www. foodnetwork.com — 0.0%
- www. ebay.com — 0.0%
- play.google.com — 100.0%
- www. bestbuy.com — 0.0%
- www. mayoclinic.org — 0.0%
- www. homedepot.com — 0.0%
- www. indeed.com — 0.0%
- www. zillow.com — 100.0%
- shop.nordstrom.com – 0.0%
En yoğun kullanıma sahip 20 siteden tam olarak yarısının HTTPS’e geçtiğini ve ilk 10 sitenin büyük çoğunluğunun geçişi tamamladığını görüyoruz. Şaşırtıcı olmayan şekilde çok küçük istisnalar hariç siteler ya hiç geçmemiş ya da tamamen geçmiş durumdalar.
Ne yapmalısınız?
Google HTTPS’e geçiş yapanlar için ödül veya ceza hakkında bir gelişme olmayacağını belirtmesine rağmen Chrome ziyaretçilerin verilerini toplayarak güvenli olmayan sayfaları yaptıkları bildirimlerle kullanıcıları uyarıyor. HTTPS’e adaptasyon oranı arttıkça bu konuyu bir baskı unsuru olarak görebiliriz.
Yeni siteler için mümkün olan en kısa sürede HTTPS’e geçiş yapmanızı öneririm. SSL sertifikaları henüz oldukça ekonomik hatta bazıları tamamen ücretsizdir ve riskler düşüktür. Canlı siteler için bu geçiş süreci oldukça kasvetli ve sitelerin çapı büyüdükçe yapılacak en ufak değişiklikteki probleme dönüşme riski artıyor. En azından kişisel bilgileri toplayan veya yönlendirme yapan sayfaları güvence altına almalısınız.
KAYNAK: https://moz.com/blog/half-page-one-google-results-https
Derhal httpse geçiyoruz o zaman =)
Bizde hemen https’e geçtik.. Faydasını görürüz umarım.