404, 301 ve 500 gibi HTTP durum kodları ile karşılaşan herhangi bir site ziyaretçisi için çok fazla bir şey ifade etmeyebilir. SEO açısından değerlendirildiğinde ise inanılmaz derecede önemlidir. Sadece SEO açısından değil, Googlebot gibi arama motoru örümcekleri bir sitenin sağlığını belirlemek için bu kodları kullanıyor. HTTP durum kodları, tarayıcı ve sunucu arasında neler olduğunu görmenin bir yoludur. Bu kodların birçoğu, örneğin talep edilen içeriğin bulunamadığı, diğerlerinin ise istenen verinin başarılı bir şekilde teslim edildiğini gösterir. Bu makalede, en önemli HTTP durum kodları ve SEO için ne anlama geldiğini daha yakından inceliyoruz.
Yazı İçeriği
HTTP Durum Kodları Nedir ve Neden Onları Görüyorsunuz?
Bir HTTP durum kodu, bir tarayıcı tarafından yapılan bir istek tamamlandığında veya gönderilemediğinde sunucu tarafından gönderilen bir iletidir. Resmi W3C spesifikasyonlarına göre, düzinelerce durum kodu var, bunlardan birçoğu karşılaşma ihtimaliniz çok az. Kod referansları da dahil olmak üzere statü kodlarının kullanışlı bir listesine ihtiyacınız varsa, HTTPstatuses.com‘a bakabilirsiniz.
Bu kodları tam olarak anlamak için bir tarayıcının web sayfasını nasıl aldığını bilmeniz gerekir. Her web sitesi ziyareti, bir sitenin URL’sini yazarak veya bir arama motoruna bir arama terimi girerek başlar. Tarayıcı, ilişkili web sayfasını almak için sitenin IP adresine bir istek gönderir. Sunucu, tarayıcıya isteğin sonucunu bildiren HTTP üstbilgisine gömülü bir durum kodu ile yanıt verir. Her şey yolunda giderse, HTTP 200 başlık kodu web sitesinin içeriğiyle bağlantılı olarak tarayıcıya gönderilir.
Bununla birlikte, istenen içerikte veya sunucuda bir sorun olması da mümkündür. Sayfanın bulunamadığı, 404 hata sayfasını geri döndürdüğü veya sunucuda geçici bir teknik sorun olabileceği ve bunun sonucunda 500 dahili sunucu hatası da karşınıza çıkabilir. Bu HTTP durum kodları, sitenin ve sunucusunun sağlığını değerlendirmek için önemli bir araçtır. Bir site içeriğini indeksleyen bir arama motoruna düzenli olarak yanlış HTTP durum kodu gönderirse, sıralamalarını zedeleyecek sorunlara neden olabilir.
Farklı Aralıklar
İstemci ve sunucu arasındaki işlem sürecinin farklı yönlerini tanımlayan beş farklı HTTP durum kodu aralığı vardır. Aşağıda beş aralığı ve ana hedefini bulacaksınız:
- 1xx – Bilgilendirici
- 2xx – Başarı
- 3xx – Yeniden yönlendirme
- 4xx – Sayfa hatası
- 5xx – Sunucu hatası
Daha önce bir demlikte kahve pişirmeyi denediyseniz, çaydanlık size muhtemelen durum mesajı 418’i göndermiştir: Ben bir çaydanlığım.
SEO İçin En Önemli HTTP Durum Kodları
Daha önce söylediğimiz gibi, kodların listesi uzun, ancak SEO çalışmalarınızda ve kendi siteniz için yaptığınız çalışmalarda özellikle önemli olan bir grup var. Aşağıdakileri bunları hızlı bir şekilde özetleyeceğiz:
-
200: Başarılı
Muhtemelen senaryo; Bir istemci sunucuya içerik ister ve sunucu, 200 başarı mesajı ve müşterinin ihtiyaç duyduğu içeriği yanıtlar. Hem sunucu hem de ziyaretçi mutlu. 2xx’daki tüm mesajlar bir çeşit başarı anlamına gelir.
-
301: Kalıcı Olarak Taşındı
301 HTTP durumu, ulaşılmak istenen URL kalıcı olarak yeni bir yere taşındığında kullanılır. Siteniz üzerinde çalışırken sıklıkla bunu kullanacaksınız, çünkü eski bir URL’yi yeni bir URL’ye yönlendirmek için düzenli olarak bir 301 yönlendirmesi yapmanız gerekiyor. Bunu yapmazsanız, kullanıcılar eski URL’yi açmaya çalışırsa 404 hatası görürler ve bu sizin istediğiniz bir şey değildir. 301’i kullanarak, eski URL’nin bağlantı değerinin yeni URL’ye aktarıldığından emin olursunuz.
-
302: Farklı Konumda Bulunan
302, hedefin bulunduğunu ancak farklı bir konumda çalıştığını gösterir. Bununla birlikte, 302 çok belirsiz bir durum kodudur çünkü bu durumun geçici bir durum olup olmadığını anlatmaz. Yalnızca bir URL’yi farklı bir kaynağa yönlendirmek istiyorsanız 302 yönlendirme kullanın ve aynı URL’yi tekrar kullanacağınızdan eminiz. Arama motorlarına URL’nin tekrar kullanılacağını söylerseniz, bağlantı değerlerinden hiçbiri yeni URL’ye aktarılmaz, bu nedenle alan adınızı taşırken veya sitenizin yapısında büyük değişiklikler yaparken 302 kullanmamalısınız.
-
307: Geçici Yönlendirme
307 kodu, HTTP 1.1’deki 302’nin yerini alıyor ve yalnızca ‘doğru’ yönlendirme olarak görülebilir. Orijinal istek yöntemini koruyarak URL’yi yeni bir URL’ye geçici olarak yönlendirmeniz gerekiyorsa, 307 yönlendirme kullanabilirsiniz. 307, URL’nin geçici yeni bir konuma sahip olduğunu özellikle belirttiği dışında 302’ye çok benzemektedir. İstek zamanla değişebilir, böylece müşteri yeni istekler yaparken orijinal URL’yi kullanmaya devam etmelidir.
-
403: Yasaklı
403, tarayıcıya girilen URL’de istenen içeriğin kullanıcı için yasak olduğunu bildirir. Giriş yapmak için doğru kimlik bilgilerine sahip değillerse, bu içerik bu kullanıcı için ulaşılabilir değildir.
-
404: Bulunamadı
En çok karşılaşılan durum kodlarından biri olan 404 HTTP durum kodu da en önemli kodlardan biridir. Bir sunucu bir 404 hatası döndüğünde, içeriğin bulunmadığını, URL’nin değiştirilmiş veya muhtemelen silinmiş olduğunu gösterir. Bu mesajlarla ziyaretçilere zahmet vermemelisiniz ve bu hataları mümkün olan en kısa sürede düzeltmelisiniz. Ziyaretçileri eski URL’den yeni bir makale veya ilgili içeriğe sahip olan sayfaya göndermek için yönlendirme yapmalısınız.
Bu 404 iletilerini Tarama hatalarındaki Google Search Console‘da izleyin ve mümkün olan en düşük sayıda tutmaya çalışın. 404 hatalarının çoğu, kötü bakımın bir işareti olarak görülebilir. Bu da arama sonuçlarındaki genel sıralamalarınızı etkileyebilir. 410, Google’a daha net bir sinyal gönderir.
-
410: Yok Olmuş
410 durum kodundan elde edilen sonuç 404 ile aynı, içerik bulunamadığını ifade eder. Bununla birlikte, 410 ile arama motorlarına istenen içeriği sildiğinizi söylersiniz, 404’den çok daha spesifiktir. Bir şekilde, arama motorlarına URL’yi dizinden kaldırması talebini iletmiş olursunuz. Sitenizden kalıcı olarak bir şey silmenizden önce, bir yere eşdeğer bir sayfa olup olmadığını kendinize sorun. Eğer öyleyse, yönlendirme yapın, değilse belki de silmemeli geliştirmelisiniz.
-
451: Hukuki Sebeplerle Kullanılamaz
Oldukça yeni bir ek olarak, 451 HTTP durum kodu, yasal nedenlerle istenen içeriğin silindiğini gösterir. Bir yayından kaldırma isteği aldıysanız veya bir mahkeme belirli bir içeriği kaldırma kararı yönlendirmişse arama motorlarına sayfaya ne olduğunu söylemek için bu kodu kullanmanız gerekir.
-
500: İç Sunucu Hatası
500 hatası, sunucunun isteği yerine getirmesini engelleyen beklenmedik bir durumla karşılaştığını söyleyen genel bir hata mesajıdır, hatanın sebebini belirtmez. Bu hatalar herhangi bir sebeple olabilir, belki sunucunuzda komik bir şey oluyor veya sitenizdeki bir komut dosyası arızalı. İşlerin ters gittiğini görmek için sunucunuzun loglarına bakın.
-
503: Hizmet Kullanılamıyor
Bir kesinti veya aşırı yükleme nedeniyle sunucu şu anda isteği yerine getiremediğinde bir 503 hata iletisi gönderir. Örneğin, sitenizde bakım yaparken geçici durdurma zamanına ihtiyaç duyduğunuzda bu durum kodunu kullanın. Bu şekilde, arama motorları sitenizi tekrar çalışma sırasında bulmak için daha sonra gelebilirler.
HTTP durum kodlarıyla çalışma
HTTP durum kodları, SEO çalışmalarının ve arama motoru örümceklerinin hayatının büyük bir parçasıdır. Bunlarla günlük olarak karşılaşabilirsiniz ve farklı durum kodlarının ne anlama geldiğini anlamak hayati önem taşır. Örneğin, bir sayfayı sitenizden silerseniz, 301 ile 410 yönlendirme arasındaki farkı bilmeniz çok önemlidir. Farklı hedeflere hizmet ediyorlar ve bu nedenle farklı sonuçlar elde ediyorlar.
Sitenizin oluşturduğu durum kodları çeşitleri hakkında fikir edinmek istiyorsanız, Google Search Console’unuza giriş yapmalısınız. Burada, Googlebot’un belirli bir süre içinde bulduğu tarama hatalarına sahip bir sayfaya rastlarsınız. Sitenizin dizine eklenmesi öncesinde bu tarama hataları düzeltilmelidir. Ya da, Yoast SEO Premium’u Google Search Console ile bağlayabilir, hataları doğrudan görüntüleyebilir ve yönlendirmeye ihtiyaç duyanları düzeltebilirsiniz.
Yoast SEO Premium ile yönlendirmeleri yönetin
Bu tarz şeyler ile günlük olarak çalışmak zaman alıcı ve oldukça sıkıcıdır, düzenli yapmanın zor olduğunu da anlıyoruz. Bununla birlikte, Yoast SEO Premium kullanıyorsanız yönlendirme oluşturmanın hiç bu kadar kolay olmadığını görebilirsiniz. Yoast SEO’daki Yönlendirmeler yöneticisi, bir yayın veya sayfayı her sildiğinizde veya taşıdığınızda yönlendirip yönlendirmeyeceğinizi sorar. Karar sizin.
Ne kadar kolay uygulandığını görmek için videoyu izleyebilirsiniz:
Sık sık karşılaşacağınız bu kodları iyi tanıyın. Hangi yönlendirmelerin kullanılacağını bilmek, sitenizi optimize ederken sıklıkla üzerinde durmanız gereken önemli bir beceridir. Google Search Console’daki tarama hatalarına bir göz atın, arka bahçede neler olup bittiğini göstermek için yeterli olmalı.