Google, siteleri Uluslararası Hedef için çeşitli kriterlere tabi tutuyor. İnternet sitesinin bulunduğu ülke, sitenin özel alan adı uzantısı (varsa), CDN kullanımı, (varsa) sitenin bağlantılı olduğu genel merkez ve şubeleri, sitenin kullandığı dil ve diller. Bunun gibi faktörler, internet sitesinin hangi ülkeyi ve dili hedeflediğinin belirlenmesini sağlar. Google yetkilileri ‘GeoTarget’ adı verilen bu yöntemlerin nasıl basitçe uygulandığını açıkladılar.
Google, arama sıralamalarını dünyanın farklı yerlerinde bulunan kullanıcılarına, coğrafi olarak nasıl yerleştirdiğini kullanıcılarına açıklamıştı. Google Web Yöneticisi Eğilim Analisti John Mueller, Twitter üzerinden şunları söyledi:
For geotargeting we use mostly the ccTLD or search console setting, so place the server where it works best for you.
— John ☆.o(≧▽≦)o.☆ (@JohnMu) 7 Temmuz 2017
Çevirisi; Coğrafi hedefleme için çoğunlukla ccTLD’yi veya Search Console ayarını kullanıyoruz, bu nedenle Web sitenizin sunucusunu sizin için en uygun yerde bulundurun.
ccTLD Nedir?
Ülke kodu olan üst seviye alan adına ccTLD (country code Top Level Domain) denir.“ .tr”, “.de”, “.fr” gibi ülke kodlarını gösteren uzantılara ccTLD denmektedir. Bu alan adı uzantıları, bir internet sitesinin hedeflediği ülkeyi göstermek için özellikle seçilmiş olduğunu gösterir. ccTLD alan adları resmi evrakla alınabildiği yapılan başvurular sonucunda alınabildiği için herkes tarafından alınamaz.
Arama motoru devi Google, zaman geçtikçe bir sitenin hedeflemeye çalıştığı ülkeyi, bölgeyi, dili inceleyerek, siteyi ona göre indeksliyor. John Mueller’in açıklamasına göre, sunucu konumu yükleme hızı dışında çok büyük bir önem taşımıyor. Daha önemlisi ise, üst düzey alan adlarını belirleyen ccTLD’ler. Google, aldığınız alan adı uzantısına göre, sitenizin konumunu belirleyip, buna göre indeks almanızı da sağlayabilir.
Bu şekilde alan adı alma şansınız yok ise (.tr gibi), Google Search Console içerisinde bulunan Uluslararası Hedefleme özelliğini kullanabilirsiniz. Ancak bulunduğunuz ülke dışındaki, aynı dili kullanan diğer ülkeleri hedefliyorsanız bu özelliği kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Google My Business hesabınız varsa, Google, hizmet vermeyi hedeflediğiniz ülkeyi ve dili tespit etme şansını artırabilir. Böylece hedefleme açısından hem de Lokal SEO açısından daha avantajlı duruma gelebilirsiniz.