Ana SayfaSEORel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

-

İnternet sitenizdeki sayfalarda rel=canonical kullanmak, sitenizde tekrar eden içerikler arasından arama motorları dizinlerine girmesini istediğiniz içeriği belirtmenizi sağlar. rel=canonical kullanımı Google, Bing ve Yahoo gibi büyük arama motorları tarafından desteklendiği gibi daha birçok arama motoru tarafından da desteklenmektedir. Bu kullanım sayesinde tekrar eden içeriklerden sadece tercih edilen içerik arama motoru dizinlerine eklendiği gibi aynı zamanda arama motorlarında görünmesini isteğiniz URL’yi belirtir.

  • https://aramamotoru.com
  • https://www.aramamotoru.com
  • https://aramamotoru.com/index.htm
  • https://www.aramamotoru.com/index.htm

Örneğin yukarıda verilen tüm URL’lerin tamamı aslında ana sayfa adresleridir.Ancak arama motorları rel=canonical kullanılmadığı durumlarda bu sayfaları 4 farklı sayfa olarak ve bu sayfaları da içeriklerinin tamamen birbirinin aynı oldukları için de tekrarlanan içerik (Duplicate Content) olarak görür. Ancak yukarıda verilen sayfaların <head></head> etiketleri arasına  <link rel=”canonicalhref=”https://www.aramamotoru.com/”/> kodu eklendiğinde arama motorları diğer 3 linki dizine kayıt etmeyecektir.

rel=canonical kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Kullanımı sırasında yapılan basit hatalar, daha sonrasında kolay fark edilemeyen karmaşık sonuçlara yol açabilir.

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

Örneğin yukarıdaki görselde kullanıcılar (sol taraf) “Kırmızı Renkli Kek” sayfasını görürken, arama motorları (sağ taraf) mavi renkli kek rel=canonical ifadesini görür.

rel=canonical Kullanımı Hakkında Önerileriler

  1. Yinelenen sayfanın içeriğinin büyük bir bölümü standart sürümde de bulunmalıdır.
  2. rel=canonical kullanırken belirttiğiniz URL’nin gerçekten var olmasına veya en azından bir hata sayfasına yönlendirilmiş olmasına dikkat edin. Arama motorları içeriğinizi dizine eklemeye geldiğinde var olmayan bir sayfa ile karşılaşmamalı.
  3. rel=canonical kullanırken belirttiğiniz hedef sayfada noindex robots meta etiketi bulunmadığını kontrol edin.
  4. Arama sonuçlarında, tekrarlanan URL’nin değil, rel=canonical URL’sinin görüntülenmesini tercih ettiğinizden emin olun.
  5. rel=canonical kodunun sayfanın <head></head> etiketleri arasında olduğundan emin olun.
  6. rel=canonical kodunu bir sayfa içerisinde birden fazla kullanmayın. Birden fazla kez kullanıldığında tüm rel=canonical ifadeleri yok sayılır.

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

1 – Sayfalara Ayrılmış İçeriği İlk Sayfası İçin Kullanılması

Bu makalenin birden fazla sayfa ile parçalanarak yayınlandığını düşünün;

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata

gibi bir link grubu karşımıza çıkacaktır. İkinci veya daha sonraki sayfalardan birinci sayfaya rel=canonical doğru bir kullanım değildir. Yukarıda belirtilen her sayfa farklı bir içeriğe sahip olduğu için rel=canonical kullanımı birinci sayfa haricindeki hiçbir sayfanın dizine eklenmemesine yol açacaktır. Örneğin https://www.aramamotoru.com/relcanonical-ile-ilgili-en-cok-yapilan-5-hata adresi için her sayfada bir hatanın listelendiğini düşünürsek, ilk hata harici hiçbir hata listelenmeyecektir.

 

2 – Yanlışlıkla Göreli (Relative) URL’ler Olarak Yazılan Mutlak(Absolute) URL’ler

Rel=Canonical İle İlgili En Çok Yapılan 5 Hata 2

Çoğu HTML etiketi gibi <link></link> etiketide hem göreli hemde mutlak linkleri destekler. Örneğin “resimler/kek.jpg” ifadesi geçerli dizinin içindeki “resimler” dizininin içindeki kek.jpg dosyasına git demektir. Mutlak linklerde ise linkin başına http:// veya https:// gibi şemalarda dahil olmak üzere “https://www.aramamotoru.com/resimler/kek.jpg” linki gibi tam yol belirtilmelidir.

Yukarıdaki örnekte kullanılan <link rel=canonical href=”example.com/cupcake.html”/> ifadesi başında “http://” veya “https://” olmadığından göreli bir URL’dir. Aslında mutlak URL olarak belirtilmek istenilen http://example.com/cupcake.html adresi yapılan hata sonucu arama motorlarına standart URL’nin http://example.com/example.com/cupcake.html olduğu belirtiyor; oysa asıl yapılmak istenen bu URL değildir. Böyle durumlarda arama motorları algoritmaları URL’i bulmaya çalışacak ancak gerçekte böyle bir URL olmadığı için ulaşamayacaklardır.

3 – Birden Fazla rel=canonical Kullanımı

Çoğu zaman yanlışlıkla birden fazla eklenen canonical, arama motorlarının büyük olasılıkla tüm canonical’leri yok saymasına sebep olacak ve geçerli ve yararlı bir canonical kullanılmış olsa dahi, geçerliliği ve yararlılığı ortadan kalkacaktır. Böylelikle siz birbirini tekrar eden içerikleriniz için dizin problemini çözdüğünüzü sanarken, yaptığınız bu ufak hata sonucunda sitenizin arama motorları tarafından site içi kopya içerikten ceza almasına kadar uzanabilecek bir yola girmesine sebep olabilirsiniz.

4 – Kategori, Etiket veya Ana Sayfada Öne Çıkartmak İstediğiniz İçeriğe rel=canonical Vermek

Örneğin bir kategori sayfasında yayınlanan içeriği öne çıkartmak istiyorsunuz. Ancak kategori sayfası öne çıkarılmak istenilen içeriğin bir kısmını kapsadığı için kategoriye içeriğin linkini canonical olarak verdiniz. Böyle bir kullanımda kategori sayfanız arama sonuçlarında listelenmeyecek ve kullanıcılara kategori sayfasında öne çıkartmak istediğiniz sayfa gösterilecektir. Ancak bu durum aynı kategorideki diğer içeriklerinizin kullanıcılar tarafından daha zor bulunması anlamına gelecektir.

5 – <body></body> Etiketi İçerisinde rel=canonical Kullanımı

canonical etiketi HTML dökümanının yalnızca <head></head> etiketleri arasında kullanılabilir. Arama motorları dizine ekleme işlemleri sırasında <body></body> etiketi içerisindeki canonical’leri dikkate almaz. Bu hatanın diğer hatalara göre fark edilmesi ve düzeltilmesi daha kolaydır.

Kaynak: https://webmaster-tr.googleblog.com/2017/11/relcanonical-ile-ilgili-yaygn-olarak_77.html

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

TikTok Keşfete Nasıl Çıkılır? SEO Odaklı Stratejiler

TikTok Keşfete Nasıl Çıkılır? SEO Odaklı Stratejiler

0
TikTok, son yıllarda sosyal medya dünyasında adeta bir fenomen haline gelmiş ve içerik üreticileri için yeni fırsatlar yaratmıştır. Günümüzde milyonlarca kullanıcı, her gün TikTok’ta...