2016’nın sonbahar aylarında önce Google’ın mobil öncelikli indeksleme ile ilgili hazırlıklarının haberi gelmişti ve Arama Sonuçları Mobil Öncelikli Hale Gelecek başlığıyla sizlerle paylaşmıştık. Takip eden bir kaç ay içerisinde Google, Mobil Öncelikli İndekslemeye Başlıyor haberiyle süreç hakkında bilgiler vermiştik. Geçen yaklaşık 1 seneden fazla zaman içnde Google çeşitli bilgileri servis etmeye devam etti. Yakın zamanda arama sonuçlarında meydana gelen dalgalanmalar ile yavaş yavaş mobil öncelikli indeksleme testlerine başladığını söyleyebiliriz. Peki sizin siteniz mobil Öncelikli İndekslemeye hazır mı?
Genel olarak tekrar üzerinden geçmek gerekirse Google tarama (crawling), dizine ekleme (indexing) ve sıralama (ranking) algoritmalarının çalışma mantığında web sitelerinin masaüstü sürümlerine bakarak arama sonucu sıralaması oluşturmak söz konusu. Masaüstü verilerine göre yapılan sıralamalar mobil arama sonuçlarında da aynı şekilde görüntülendiğinde eğer web sayfasının masaüstü versiyonu ile mobil versiyonu çok farklıysa arama yapan kullanıcılar için ciddi bir sorun olarak önümüze çıkıyor. Mobil Öncelikli İndeksleme ile özellikle mobil arama yapan kullanıcıların aradıkları bilgilere daha hızlı ve estetik şekilde ulaşması hedefleniyor. Buradan da anlaşılacağı üzere Google indeksleme ve sıralama faktörleri arasında mobil önemli bir faktör olarak hayatımıza girmiş olacak.
Siteniz Mobil Öncelikli İndekslemeye Hazır mı?
Google geçiş süresinde site sahiplerinin ve site yöneticilerinin sitelerine gelen mobil cihaz trafiklerinde artış görünmesiyle birlikte arama sonuçlarında görüntülenen snippet’ler ve cache tutulan sayfaların mobil versiyonlarından gelen bilgiler doğrultusunda arama sonucu sayfası oluşturulacaktır. Responsive tasarıma sahip web sitelerinin masaüstü içeriklerinde yapacakları ekstra bir çalışma bulunmamaktadır. Aşağıda mobil öncelikli indekslemeye hazır olup olmadığınız anlamanıza yardımcı olacak ipuçları paylaşıyoruz.
- Web sitenizin mobil sürümü, masaüstü sürümündeki gibi yüksek önem seviyesinde sahip kaliteli içerikleri barındırıyor mu? Bu soruya cevap verirken metin, resim (resim etiketlemeleriyle birlikte) ve videolar gibi taranacak ve dizine eklenecek tüm verileri düşünebilirsiniz.
- İndeksleme için sayfadaki içeriklerle alakalı ön bilgi veren meta veriler (başlık(title) ve açıklamalar(description) hem masaüstü versiyonda hem de mobil versiyonda yer almalıdır.
- İndeksleme ve kullanıcıların hoşuna giden arama alışkanlıkları açısından yapısal veri (structured data) kullanımı önemlidir. Yapısal veri çalışmalarını hem masaüstü hem de mobil versiyon için yapmayı ihmal etmeyin. Bunu yaparken yapısal veri işaretlemelerindeki mobil URL değişimlerini de unutmayın.
- Site URL’si ile mobil versiyondaki URL’nin farklı olduğu durumlarda (m.siteadi.com) sürümler arasında mevcut link rel=canonical ve link rel=alternate öğelerini kullanın.
- Hreflang bağlantılarını ayrı mobil URL’lerde test edin ve mobil ile masaüstü URL’leri arasındaki bağlantıyı ayrı ayrı oluşturun. Mobil URL’lerinde yer alan hreflang öğesi, diğer mobil sayfalardaki dil/bölge sürümleriyle eş değer olmalıdır, aynı şekilde masaüstü versiyonları için de geçerli
- Web sitenizi barındırdığınız sunucuların kapasitesini kontrol altında tutmalısınız, artması muhtemel trafiği ve mobil tarama artışını kaldırıp kaldıramayacağını test etmeli ve gerekli önlemleri almalısınız. Responsive tasarıma sahip siteleri etkilemeyecek olan bu durum mobil sitenin m.siteadi.com gibi ayrı bir sunucuda olan siteleri etkiler.
Yukarıdaki maddelerde belirtilenlerin sitenizde olup olmadığı kontrol etmeli, eksik olanları tamamlamalısınız. Google arama sonuçları sayfasındaki mobil öncelikli indeksleme yüzdesini yavaş yavaş arttırmaya devam ediyor. Ne zaman tamamlanacağı konusunda bir açıklama olmasa da bir an önce bu geçişe ayak uydurmanız sizin için çok önemli.