Domain, latince sahip manasına gelen dominus kelimesinin bir türevidir. Web dünyasında domain terimine çok fazla rastlarız, Türkçe’de ise alan adı olarak karşılık bulmaktadır ve bir web sitesinin itnernet dünyasındaki adı ve adresidir aslında internet dünyasındaki kimliğinizdir. Domain nedir? sorusuna bir başka tanımlama da web sitelerinin barındırıldığı sunucu veya bilgisayarların birbirlerini tanımlamasına yarayan IP adreslerindeki numara sisteminin kolaya indirgenip daha akılda kalıcı olarak harflerle ifade edilmiş halidir.
Tarayıcıda arama barına bir web sitesinin adını yazdığınızda (örnek aramamotoru.com olsun) tarayıcı yazdığınız alan adını tanımlanan IP adresine çevirerek kullanıcıyı ilgili IP numarasına sahip olan bilgisayara veya sunucuya yönlendirir. IP adreslerinin kullanıclar tarafında takip edilmesi ve akılda kalıcı olmaması sebebiyle seçmiş olduğunuz alan adı kolaylığı veya akılda kalıcılığı ile ön plana çıkmalıdır.
Alan Adı Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Kişilere veya firmalara internet bağlantısı veya çeşitli internet hizmeti sağlayan kurumlar olan internet servis sağlayıcıları (internet service provider) aracılığı ile alabilirsiniz. Alternatif yöntem olarak ise web hosting aldığınız firma ile irtibata geçerek sizin için alan adı almalırını sağlayabilirsiniz. Ağız alışkanlığı olarak herkes “alan adı aldım” ve türevleri şeklinde cümlelerle bahseder ama domain satın alınınan değil kiralanan bir üründür. Alan adı kiralama işlemi için tercih ettiğiniz kurumlar üzerinden en az 1 yıl ve en çok 10 yıl süreyle kiralama işlemini gerçekleştirebilirsiniz, süre bittiğinde kiralama süresini yine en az 1 yıl ve en çok 10 yıl uzatabilirsiniz. Türkiye’ye ait alan adları olan com.tr, net.tr ve diğer türevleri için maksimum kiralama süresi ise 5 yıldır.
Domainleri genel olarak iki ana gruba ayırabiliriz.
1- Uluslararası Domainler:
Uluslararası domainle ABD merkezli ICAAN konsorsiyumuna kayıtlı olan firmalar tarafından alınabilir. Uluslararası domainlerde önce gelen alır kuralı vardır ve almak istediğin veya almaya karar verdiğiniz domaini sizden önce başkası almış olabilir. Başkası tarafında alınmış domainleri almak için domain sahibi ile irtibata geçip normalden daha yüksek fiyatlara alabilirsiniz. Çok çeşitli domain uzantıları bulunmaktadır, en çok tercih edilen domain uzantıları .com, .net, .org’dur.
2- Lokal Domainler:
Lokal domainler uluslararası domainlerden farklı uzantılara sahiplerdir. Hangi ülkedeyseniz o ülkenin takısı eklenir. Türkiye’den alabileceğiniz lokal domainler .com.tr, net.tr, k12.tr vb örneklerdir. Türkiye’de önce gelen alır kuralı geçerli değildir, bir domain için başvurduğunuzda sizden çeşitli belgeler istenir ve değerlendirme sonucunda alıp alamayacağınız bildirilir. Türkiye’de domain tescil işlemleri ODTÜ tarafından yürütülmektedir.
2005’lerde bir kaç domain almıştım, köyümüzün sitesi, ve elektrikçi olduğum için bir kaç elektrik ile ilgili domain. Kendimi çok kısıtlamışım. Yine de iş yapıyor domainler ama iyi bir domain yatırımcısı olamamışım .
Varsayalım yüksek miktarda yatırım yapılacak bir domain aldık .com uzantılı olsun. domain yüksek trafik yakaladı ve çok populer bir hale geldi bu domainin benim kontrolüm dışında çalınması el değiştrilmesi yani kısaca el konulması mümkünmü? Bunun garantisi varmıdır sürekli bende kalacağına dair
Mehmet Ali Bey merhaba,
Her mal gibi domainler de çalınabilir. Çalınma durumunda yasal yollara başvurarak geri alabilirsiniz. Bu konuda ileride bir yazı yazacağız.