ICANN, .com, .net, .org gibi hepimizin bildiği jenerik üst seviye alan adlarının artan kullanıcı talebine yeterli yanıt veremeyeceği düşüncesiyle, bir kaç yıl önce yeni uzantı programını başlattı. Bu program çerçevesinde son 2 yılda yüzlerce yeni uzantı çıktı. Yüzlercesi de önümüzdeki yıllarda internet kullanıcılarına hizmet vermeye başlayacak. Bu durum bir çok kişinin aklına şu soruları getiriyor: Arama motorlarının yeni uzantılara tavrı nedir? Yeni çıkan bir uzantıya sahip bir internet adresi arama motorlarında nasıl sıralanıyor? Bu uzantıları kullanmanın SEO açısından avantajı veya dezavantajı var mı?
Bu yazıyı yazma nedenlerimizden biri de Twitter’da gördüğümüz bir paylaşım oldu. .istanbul uzantısının resmi Twitter hesabından İBB Medya A.Ş. genel müdürü Bekir Kaplan’a ait bir söz paylaşıldı. Bildiğiniz gibi, İBB Medya A.Ş. aynı zamanda .istanbul uzantısını işleten şirket. Şirketin en üst yöneticisi, kendilerine ICANN tarafından .istanbul uzantılı domainlerin arama motorlarında sıralamalarda ilk sırada çıkacağına dair söz verildiğini iddia ediyordu.
” @ICANN, arama motorlarında jenerik alan adlarının ilk sırada çıkacağının sözünü verdi” @bekir_kaplan
►https://t.co/3eaWBtpg8V
Genel müdürün yanlış bilgilendirilmiş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Kendisinin söylediğinin aksine, arama motorları sıralamalarına ICANN’ın herhangi bir müdahalesi olamıyor. En büyük arama motorlarından Google’da çalışan John Mueller’in yaptığı açıklamaya göre ise yeni uzantılar, sıralamada olumlu ya da olumsuz bir etken olmuyor. Google tüm yeni çıkan uzantıları .com, .net, .org uzantılarını sıraladığı gibi sıralıyor. .istanbul gibi şehir uzantılarını ise bölgesel görmüyor, bu uzantıları da jenerik üst seviye alan adı olarak değerlendiriyor. Yani bu tarz adresleri değerlendirirken fazladan bir önem vermediği gibi, yerel arama sonuçlarında da herhangi bir öncelik tanımıyor. Şayet başka bir sitemizin yerel sürümü olarak kullanacaksak, standart olarak çok bölgeli veya çok dilli siteler için yapmış olduğumuz ayarlamaları yapmamız gerekiyor. Konuyla alakalı Google’ın blogunda yazdığı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Güzel yazı teşekkürler 🙂
Adam demekki farklı bir sistem buldu. Ne saçma düşünceler. Alanadlari.com ‘da .com alın paraları saçın demiyormu 😀
Yeni Algoritma tamamen senin becerilerinde odaklanan bir olgu. Dış seoda önemlidir. Fakat seo içten başlar. Domain sadece kumtanelerinden birtanesi değilmi.
Garanti veriyormuş ilk sırada. Yarın çıkacağımızın garantisi yok 😀
Gerçekten güzel bir konuya değinmişsiniz. Kullandığımız alan adları aslında Google için değil kullanıcılar içindir. Sonuçta Google bizim sitemizin IP adresini kontrol ediyor. Aslında Google’a göre sitemiz 212.68.42.118 olarak görülüyor.
Peki alan adları neden var dersek tamamen bizler için, yani okuyucular için.
Diğer yandan da farklı alan adlarının çkarılması kesinlikle gerekiyor. Çünkü “DOMAİN AVCILARI (!) ” yüzünden ortalıkta alan adı kalmadı .com içeren. Bu nedenle farklı alanlar açılacaktır.
Elinize sağlık çok güzel bir döküman olmuş bravo.
Buna benzer bir şeyi merak ediyordum aslında bende. Bi’ nebze rahatlamış oldum. Kanada’nın “.ca” domain uzantısını kullanıyorum ama Türkçe içerik üretiyorum. Haliyle arama motorları açısından bir sıkıntı yaratır mı merak etmekteyim. Saygılarımla.
Sıkıntı yaratmaz, fakat ülke uzantılarında o ülke için özel ayrıcalıklarınız olur. Örneğin sizin siteniz için Canada’dan yapılan aramalarda daha üstte yer almanız gibi. Webmaster Tools’da hedeflenen ülke olarak Türkiye’yi seçerseniz daha iyi olur.
Sıkıntı şu ki, Kanada uzantısı olduğu için hedeflenen ülke diye ekstra bir seçenek sunmuyor. Kanada olarak sabit.
O zaman sayfa içerisinde türkçe olduğunu meta taglar vasıtası ile belirtmeniz gerekiyor.