Ana SayfaSEOGoogle Sitenizi Hangi Sıklıkta Tarayıp Dizine Ekliyor?

Google Sitenizi Hangi Sıklıkta Tarayıp Dizine Ekliyor?

-

Google’ın son paylaştığı soru cevap videosunda John Mueller, bir site sahibinin yayında serzenişte bulunarak web sitelerinin yeterince sık taranmadığı konusunda sorduğu bir soruyu yanıtlıyor. John Mueller’e yöneltilen soru: “Google, bir web sitesini hangi sıklıkta tarayıp dizine ekliyor? Sanki eskiye oranla taranma sıklığı önceye göre daha az gibi görünüyor. Sitemize yeni yazılar ekledik veya mevcut yazılardan kaldırdıklarımız oldu ve bu değişikliklerin Google Arama sonuçlarına yansıması haftalar sürdü.” Bu soruya verilen cevap Google Sitenizi Hangi Sıklıkta Tarayıp Dizine Ekliyor? sorusunun da net bir cevabı oluyor.

Google Sitenizi Hangi Sıklıkta Tarayıp Dizine Ekliyor?

Mueller, web dünyasındaki tüm sitelerini taramanın ciddi bir zaman aldığını açıkladı. Googlebot, bir siteyi kısa sürede tararsa, çalıştığı sunucular üzerinde gereksiz yüke neden olur. Bu nedenle, Googlebot, her gün tarayabileceği sayfa sayısıyla ilgili bir sınırlamaya sahiptir(tam sayı belirtilmemiştir). Arama motoru botları yani googlebot belirli bir zaman aralığında yalnızca belirli bir miktarda sayfayı tarayabileceğinden, daha sık taranması gereken sayfalara öncelik verir. Google’a göre en “önemli” sayfalar ana sayfa ve kategori sayfalarıdır. Bu sayfalar en sık taranacak şekilde bir önceliğe sahiptirler. Bu nedenle ana sayfa veya kategorilerde yapılacak değişiklikler Google arama sonuçlarına eski bir blog yazısı içinden daha hızlı yansıtılacaktır.

Googlebot, önemli sayfaları en az birkaç günde bir ve daha da sıklıkla bazı durumlarda tarar. Mueller, diğer sayfaların hangi sıklıkla tarandığından bahsetmedi. Bu bilgiler göz önüne alındığında, diğer sayfalardaki değişikliklerin Google Arama’ya yansımasını beklerken sabrın bu işin anahtarı bulunduğunu söylemek doğru olacaktır.

John Mueller’in Yanıtı

Site yöneticilerinin merak ettiği bu önemli soruya John Mueller‘in tam yanıtı aşağıda yer almaktadır.

“Bir web sitesinin tüm sayfalarını bir kerede, hatta kısa bir süre içinde taramak web sitesinin sunucusunda önemli bir yük oluşturabilir. Googlebot, tarama işlemi esnasında mümkün olduğunca ekstra yük olmadan işlem gerçekleştirmeye çalışır ve her gün belirli sayıda sayfa taraması ile sınırlıdır. Bir web sitesini keşfedip daha iyi tanıdıktan sonra her site için bu sayı otomatik olarak ayarlanır. Web sitesinin bölümlerine baktığımızda, Googlebot tarama şekline hangi sayfalara öncelik vermemiz gerektiğini bilip düzenlemeleri yapmanız gerekir.

Peki bu nasıl işliyor? Genelde, Googlebot, önemli sayfaların menü çubuğunda olduğundan emin olmak için önemli sayfaları daha sık taramaya çalışır. Genellikle bu bir web sitesi ana sayfası veya belki daha üst düzey kategori sayfaları olacaktır. Yeni içerik sıklıkla bu önemli sayfalarda yer alacağı için öncelikli olarak o sayfalarla bağlantı kurulur, bu sayfalar taramaya başlamak için harika bir yerdir denilebilir. Bu sayfaları sık sık, birkaç günde bir tarayacağız. Web sitelerinin aktiflik durumuna göre çok daha sık tarama işlemi de yapılabilir. ”

Google Sitenizi Hangi Sıklıkta Tarayıp Dizine Ekliyor? Sorunsuna Google yetkililerinden John Mueller’in verdiği cevap aklımıza takılan sorulardan birine ışık tuttu diyebiliriz.

KAYNAK: https://www.searchenginejournal.com/googles-john-mueller-reveals-often-site-re-indexed-search/241427/

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...