KPI (Key Performance Indicator), kısaltmasının anlamı “Anahtar Performans Göstergesi” demektir. Kurum ve şahısların ay sonu, yıl sonu veya işlem sonunda ulaşılan dönüşleri hesaplamak için kullanır. KPI, sadece büyük şirketler için değil şahıs olarak çalışsanız bile işinizi daha iyi analiz etmek ve yönetmek için kullanmanız gereken bir analiz yöntemidir.
Yazı İçeriği
KPI Nedir?
KPI, Hedef olarak tanımlanır ve hedeflerinizi belirlemenize aynı zamanda hedeflerinizi kontrol altında tutmanızı sağlar. Hedefleriniz yani KPI her zaman sayısal olmayacağı için KPI sonuçlarını olumlu ve olumsuz gibi sonuçlar çıkartılabilir. Sonuçları kendi sektörünüze ve yapılan işe göre adlandırmak sizin elinizde. KPI değerlerinin doğru sonuçlar verebilmesi için harcama ve kazanç oranlarının doğru ölçülmesi gerekmektedir.
KPI Örnekleri olarak;
- Yeni müşteri sayısı
- Tahsilat bekleyen işlemler
- Yıllık gelir artışı oranı
- Müşterinin mutluluk oranı
- Teknik destek hızı oranı
KPI Kullanımı
KPI, Kullanımı her kişinin yapabileceği bir şey değildir. KPI sonuçlarının doğur hesaplanabilmesi ve hedeflerin düzgün bir şekilde koyulabilmesi için bu konuda uzman eğitimini alan kişiler ile çalışılması gerekmektedir. KPI kullanımı en çok internet reklamlarında kullanılır harcama ve reklama tıklayarak gelen kullanıcı analytics bilgileri %100 oranında doğruluğa yakın olduğu için konulan hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı rahatlıkla kontrol edilebilir. KPI, hesaplanabilmesi için yapılan yatırımın değerlerinin kesin olması ve dönüşümde sağlanan verilerin doğru ölçülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde sonuçlar yanıltıcı çıkabilir. Sonuçların ise iyi incelenmesi doğruluğunun doğrulanması gerekmektedir. Yaptığınız işin gelişimini veya reklam harcamalarınız dan kazanılan müşterilerin oranını ve hedef müşteri kitlesinin doğru olup olmadığını bu yöntem ile ölçüm yapabilirsiniz. Dediğimiz gibi yatırımınız ve dönüşümünüz ölçülebilir mi önce bunun araştırmasını yapmanız gerekmektedir.
KPI Örnek Kullanım Türleri
ROI Nedir?
Yatırımcıların kullandığı anlamı Yatırımın geri dönüş oranı olarak bilinir. Aslında iş hayatında herkesin kullandığı ancak bunun ROI veya bir KPI olduğunu bilmediği bir türdür. 100TL harcama yaparak 150TL kazanmanız 1,5 geri dönüş oranı elde etmeniz demektir.
CR Nedir?
İnternet reklamı verenlerin devamlı karşılaştığı bir türdür. Türkçesi dönüşüm oranı olarak adlandırılır. İnternet reklamcılığında verdiğiniz para, gösterim oranı ve tıklanma sayısını hesaplayarak CR(geri dönüşüm oranı) hesaplanır.