Pazarlamanın bir çok ayağı var, bu ayaklardan bir tanesi SEO. Web sitesi açılırken işin bu ayağı hep sonlara bırakılır, bunun nedenlerini başka bir yazıda ayrıca irdelemek lazım. İş fikrimizi belirledikten sonra aslında SEO süreci otomatik olarak başlamış oluyor, ondan sonra atacağımız her adımda web sitemizin SEO’sunun planlı olarak gitmesi oldukça önemli. Web sitemizi açmadan önce neler yapmamız gerektiğini maddeler halinde inceleyelim. Bunlar genellikle tecrübelerimden gelen maddeler, unuttuğum veya bilmediğim başka şeyler olabilir. Onları yorumda belirtirseniz, onlarıda yazının içerisine ekleyebiliriz.
Yazı İçeriği
1- Doğru Domain’in Seçilmesi
Domain hakkında siteyi açtığımızdan beri bir şeyler yazmaya çalışıyoruz. SEO konusunda bilgi kirliliği olduğu gibi bu konuda da maalesef bilgi kirliliği mevcut. Öncelikle “Domain Nedir?” ve “Domain ve SEO İlişkisi” yazılarını okumanızı tavsiye ederim. Domain’in doğru seçilmesi SEO anlamında oldukça önemli. Yeni çıkan uzantılarla alakalı olarak “Google Uzantılardaki Anahtar Kelimeleri Sıralamada Dikkate Almıyor” yazısını incelemek lazım. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmamak adına eski yazılara linkler verdim. Kısaca yapacağınız ilk hamle doğru domain seçimi. Şayet akılda kalmayan bir domain seçerseniz yapacağınız pazarlama faaliyetlerinin geri dönüşleride sıkıntılı olacaktır. Örneğin biz indir.com adresini ilk açtığımız zaman aldığımız trafiğin büyük bir bölümünü “indir” kelimesine benzer isim alan sitelere verilen linkler sayesinde veya onların adresini doğrudan “indir” olarak algılamaları sayesinde almıştık.
2- Web Sitesinin Hostingini Hemen Açın
Projenizin domain’ine karar verdikten ve adresi aldıktan sonra hiç beklemeden hostingini açın. Çünkü projenizin açılması bir kaç ayı belki, 1-2 yılı bulacaktır. Eğer projenizin içeriği gizli değilse projenizden kısaca bahsetmeniz ilgiyi artıracaktır. Sitenizin başlığını, anahtar kelimelerini, dilini belirleyin. Böylece arama motorları sitenizi yavaş yavaş tanımaya başlayacaktır. Şayet sitenizin daha erkenden duyulmasını istiyorsanız, projenizden önce blog bölümünüzü aktif edebilirsiniz. Bu siteniz açılmadan o konuda sıralamalara girmenizi ve zamandan kazanmanızı sağlayacaktır.
3- Web Sitesi İçin Erişilmek İstenen Dosyaları Yükleyin
Web sitenizi açtığınız zaman arama motorları bir şekilde sitenize ulaşıp indexlemeye çalışacaktır. Bu indexlemelerin doğru yapılabilmesi için ilk önce “robots.txt” dosyasına bakarlar, haliyle içerisinde tek bir sayfamız olan bir web sitesi açmış olsak bile bu dosyamızı oluşturmamız gerekiyor. Bu dosya arama motorunun sitemizde nereleri gezip gezemeyeceğini söylememize yarıyor. Daha sonrasında sitemiz için bir “favicon.ico” dosyası oluşturup yüklememiz gerekiyor. Bu dosyada adres çubuğunda sitemizin ikonu olarak yer alıyor. Robotların büyük bir çoğunluğu bu dosyanın olup olmadığınıda kontrol ediyor. Bunlar dışında siteniz henüz açılmadan birileri mobil cihazlarına ekleyip açılıp açılmadığını kontrol etmek isteyebilir, bu nedenle apple-touch-icon dosyalarını sunucunuza yüklemeniz gerekiyor. Bu konuyla ilgili olarak apple-touch-icon araması yaparak sonuçlar elde edebilirsiniz, biz de yakında bu konuda bir yazı yayınlayacağız. Bu konuda bir ekleme olarak Android cihazlarında apple-touch-icon-precomposed değişkenini desteklediğini söyleyebiliriz.
4- Web Analiz Araçlarını Ekleyin
Şayet web sitenizi açtıysanız mutlaka birileri ziyaret edecektir. Bunların takibini siteyi açar açmaz yapmaya başlamanız doğru olacaktır. Bu nedenle hangi takip araçlarını kullanacaksanız bunları ekleyerek başlayabilirsiniz. Benim önerim ücretsiz olan Google Analytics ve Yandex.Metrica araçlarını kullanmanız. Sitenize nerelerden trafik gelmiş, gelen kişilerin bilgisayar özellikleri neler, hangi kelimeleri arayarak gelmişler gibi istatistikleri görüp ona göre bir strateji belirleyebilirsiniz.
5- Webmaster Araçlarına Ekleyin
Web sitenizi öncelikle Google’ın eski adıyla Webmaster Tools yeni adıyla Search Console‘una eklemenizi öneririm. Bu aşamada “Google & Geliştirici Arasındaki Köprü: Webmaster Tools” yazısını okumanız faydalı olacaktır. Kısaca siteniz ile arama motoru arasındaki bağı kurmanızı ve takip etmenizi sağlar. Özellikle web siteniz eskidende kullanıldıysa veya jenerik bir isimse burada göreceğiniz istatistiklere göre yapılanmasını daha rahat şekillendirebilirsiniz. Daha sitenizi açmadan bir çok sayfanız için hata görüyor olabilir arama motorları, bu nedenle açmadan bu hataları temizleyip temiz bir başlangıç yapmanız faydalı olacaktır.
6- Sosyal Medya Hesaplarını Oluştur
Sosyal medyanın önemi konusunda herkes hem fikir olmalı. SEO içinde sosyal medya hesaplarınızın aktif kullanılması oldukça önemli. Çünkü oradan sitenize vereceğiniz linkler değerlendirilmeye alınacak ve sayfalarınız daha hızlı yükselecektir. Domain’in doğru seçilmesi gibi sosyal medya hesaplarınında doğru seçilmesi oldukça önemli. Şayet başarabiliyorsanız tüm sosyal mecralarda aynı kullanıcı adını almaya çalışın.
7- Web Siteyle İlgili Hataları Kontrol Et ve Düzelt
Henüz web sitesini açmadığınız halde bir çok hata olabilir web sitenizle alakalı. Bunun için kontrol etmeniz gereken tüm noktaları kontrol etmeniz gerekiyor.
7.1 Analiz Araçları
Analiz araçlarındaki istatistiklerde ulaşılmaya çalışılan bazı sayfalar olabilir veya belli bir ülkeden trafik alıyor olabilirsiniz. Bunlar içerisinde hatalı gördüğünüz konuları değerlendirip ona göre bir çözüm planı oluşturmanız gerekir.
7.2 Webmaster Araçları
Webmaster araçları sitenizdeki hataları, sitenize gelen linkleri size verecektir. Şayet daha önce açık olan bir web siteniz varsa bu kısmı özellikle iyi incelemeniz gerekiyor. Sitenize zararlı yerlerden linkler geliyorsa bu linkleri arama motorundan kaldırtmak için başvurmanız lazım. Şayet bir çok hatalı sayfa gözüküyorsa bu sayfaları düzeltmeniz veya yönlendirmeniz lazım. Örneğin indir.com için gelen bir çok sayfa linki vardı biz web sitemizi açmadığımız halde. Burada gelen linkleri açtığımız yeni sayfalara yönlendirme yaparak oluşacak olan hatalar yerine sağlıklı bir trafik yaratmış olduk. www.indir.com/winzip-3832.html gibi bir link gelmiş biz bunu bizdeki alakalı sayfaya yönlendirdik ve gelen kişi windows.indir.com/winzip ‘e yönlendi. Hem hatayı düzeltmiş olduk, hem de 1 yeni kullanıcı kazandık.
7.3 Log Dosyalarını Kontrol Et
Şayet biraz daha teknik bilgiye sahipseniz sunucunuzdaki log dosyalarını kontrol ederek bir çok bilgiye erişebilirsiniz. Yeni açtığınız bir site bu log dosyaları hayati önem taşıyabilir. aramamotoru.com ‘u ilk açtığımız zaman 3. maddede bahsetmiş olduğumuz dosyalara robotların erişemediğini log dosyalarından tespit ettik ve bu hataları bu sayede giderdik.
BONUS
Email kayıt bölümü oluşturun. SEO ile her ne kadar birebir alakadar olmasa bile, tek sayfalık açtığınız sitenize ilgilenenler için bir eposta kayıt bölümü oluşturmanız faydalı olacaktır. Pazarlamadaki temel amacımız siteye birilerini seçmek ve gelen kullanıcıları sitede tutmak olduğu için bu adımlarıda atlamamız gerekiyor.
Teşekkür ederim çok faydalı bir yazı olmuş 🙂
Teşekkürler, anlaşılabilir ve faydalı bir yazı 🙂
Gayet başarılı olmuş teşekkürler