Agile bir çok SEO uzmanının dahi bilmediği bir pazarlama sürecidir. Peki Agile Nedir? Özellikle Google gibi bir arama motoru üzerinde yoğunlaşmışsanız durmadan verilen algoritma güncellemelerine ayak uydurmanız gerekmektedir. Bu güncellemelere hızlı bir şekilde ayak uydurmaya Agile Marketing denir.
Agile Nedir?
Agile ilk olarak yazılım geliştiriciler tarafından ortaya atılmış bir tür çalışma prensibidir. Yapılan yazılımların değişime elverişli olması için geliştirilen bu method sayesinde yeniliğe açık hızlı bir şekilde değişim yapılabilinen yazılımlar üretilebiliyor. Agile kelimesini Türkçe olarak çevirdiğimizde Çevik, Kıvrak ve Hızlı kelimeleri karşımıza çıkıyor. Bu anlamlardan ortaya çıkarabileceğiniz gibi yapılan işin hızlı bir değişime hazır olmasını en baştan sağlanıyor.
Agile SEO İlişkisi
Bilindiği üzere arama motoru optimizasyonu uzmanı olmak kolay bir iş değildir. Devamlı olarak güncellemeleri takip edip yönettiğiniz projelerin yeni algoritmaya göre şekil almasını sağlamanız gerekmektedir. Bu değişimi yaparken hızlı olmak ve takım çalışmasını iyi yöneterek eksiksiz bir çalışma yapabilirsiniz. Değişimlere hızlı bir ayak uydurmak için değişimleri hızlı bir şekilde yapabileceğiniz bir alt yapınız olması gerekmektedir. Projenizin en başından bu yana Agile mantığı ile değişime hazır bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.
Agile Nerede Kullanılır Faydaları Nelerdir?
Agile yazılım alanında ihtiyaçları sağlamak için geliştirilen bir method iken arama motoru optimizasyonu içinde kullanılabileceği anlaşıldı. Neredeyse yazılım alanında yaptığınız her türlü işte kullanabileceğiniz bir çalışma prensibidir. Müşterilerinizi memnun etmeniz için kullanılabilecek gerçek etkiye sahiptir. Takım çalışmalarında Agile methodunu iyi bir şekilde benimsemiş iseniz projenizin çıkış ve güncelleme hızını arttıracak teslim sürecine yetiştirebileceksiniz. Yapılan iş sonunda müşterinin belirlediği kriterlere göre geri dönüşüm alarak düzeltilmesi gereken kısımı hızlı bir şekilde düzeltmenizi sağlayabilir. Agile methodu süreci ise şöyle ilerler.
- Planla
Tüm iş yapılmadan önce planlama sürecine girilmelidir ve ne zaman ne yapılacak öncelik atanacak görevlerin belirlenmesi gerekmektedir. - İşe Başla
İşe yapılan plan doğrultusunda başlanmalıdır. Plan dışına çıkılmamalıdır. - Değerlendir
Yapılan işi müşteriniz ile veya ekibiniz ile değerlendirerek yapılan hataları ve eksikleri görmeniz için değerlendirme sürecine girmelisiniz. - Geriye dönüp incele
Yapılan hataların düzeltilmesi için geriye dönüş gereklidir.