Google ,artık hızına yetişilmez şekilde araçlarını güncelliyor desek yanılmayız. Kullandığımız bir aracın yeniliklerini test edip alışkanlıklarımız arasına katmadan bir başka yeniliğe adapte olmak zorunda kalıyoruz. Bu sefer yapılan güncelleme aslında büyük bir güncelleme Google PageSpeed Insights aracı için yeni bir tasarım hazırlamış görünüyor. Google PageSpeed Insights güncellemesi ile birlikte hem tasarım hem de veri analizi tarafında değişiklikler yapılmış.
PageSpeed Insights, Chrome kullanıcılarının verilerinden yararlanacak!
Yazı İçeriği
Google PageSpeed Insights Güncellemesi Sonrası Değişiklikler
Aslında Google PageSpeed Insights güncellemesi sadece tasarım değişikliği değil. Yeni Google PageSpeed Insights tasarımı çok daha fazla grafiksel raporlama gösteriyor, hız puanı Lighthouse tarafından analiz edilen verileri kullanıyor ve Google çok daha fazla ayrıntı gösteriyor. Yapılan güncelleme sonrası pek çok sitede 90’ın üzerinde olan puanlar 50’lere kadar hatta daha aşağı bile düşebiliyor. Yani yeni Google PageSpeed Insights ile birlikte işler değişti.
Google, bir sitenin sayfa hızını ölçmek için Chrome tarayıcısından gerçek kullanıcı verilerini kullanmaya başladığı Ocak 2018’den bu yana PageSpeed Insights aracına ilk büyük güncellemesini yaptı. Yeni güncelleme analiz motoru olarak Google’ın hız testi aracı olan Lighthouse’u kullanıyor ve ayrıca Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu (CrUX) tarafından sağlanan alan verileri de analize dahil ediyor.
PageSpeed Insights Gerçek Dünya Verisi
Google Lighthouse ve CRUX
Google PageSpeed Insights’ın 5. versiyonunun açıklaması: “PageSpeed Insights API’sinin 5. versiyonu Kasım 2018’de piyasaya sürüldü. Şimdi, analiz motoru olarak Lighthouse kullanıyor ve ayrıca Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu (CrUX) tarafından sağlanan alan verilerini de içeriyor. API’nın 5. versiyonu şimdi CrUX verilerini ve tüm Lighthouse denetimlerini sağlayacaktır. PageSpeed Insights API’sinin önceki sürümleri altı ay içinde kullanımdan kaldırılacak. ”
Google Hız Güncellemesi Artık Tüm Kullanıcılar İçin Aktif
Yeni Google PageSpeed Insights Görünümü
Biri masaüstü ve diğeri mobil olmak üzere iki sekme içerir.
Yeni Google PageSpeed Insights hangi verileri sunuyor?
Güncellenmiş yeni PSI raporu aşağıdakileri içeren birkaç kategoride verileri sunuyor
- Alan Verisi: Bu kısım Chrome Kullanıcı Deneyimi raporunu kullanır ve size İlk Zengin İçerikli Boya (First Contentful Paint / FCP) ve İlk Giriş Gecikmesi (First Input Delay / FID) gösterir.
- Lab Data: Özenle hazırlanmış mobil versiyonda sayfanın Lighthouse analizi ve İlk Zengin İçerikli Boya, Hız İndeksi, Etkileşimli Zaman, İlk Anlamlı Boyama, İlk CPU Boşta, Tahmini Giriş Gecikmesi de dahil olmak üzere bu araçtan metrikler verir ve daha sonra nasıl ekran görüntüleri gösterir görüntülendi.
- Fırsatlar: Problemli alanları ve sayfanızı ne kadar yavaşlattıkları da dahil olmak üzere söz konusu sayfanın performansını iyileştirmenin yollarını gösterir.
- Teşhis: Bu, uygulamanızın önbelleğe alma, DOM boyutu, JavaScript ve daha fazlası gibi şeylerle ilgili performansıyla ilgili bir rapor sunar.
- Başarılı Denetimler: Ardından rapor, JavaScript’i, CSS’yi, yönlendirmeleri ve çok daha fazlasını minimize etmeyi de içeren çeşitli denetimlerde ne kadar iyi çalıştığınızı gösterir.
Yeni Google PageSpeed Insights ile ne değişti?
Sitenizi daha hızlı hale getirmek, web sitenizin Google Arama Hız Güncellemesi sonrasında başarılı bir şekilde sıralandığından emin olmalısınız. Web sitenizdeki kullanıcı deneyimini ve dönüşüm oranlarını arttırabilir. Bu Google PageSpeed Insights aracı güncellemesi, sayfa hızınızı nasıl ölçeceğinizle ilgili verileri ve metrikleri büyük ölçüde geliştirdi. Sayfalarınızda iyileştirmeler yapabileceğiniz ve böylece sayfalarınızın hızını arttırabileceğiniz birçok alan sağlar.
Geliştirme ekibinizin bu rapora bakması ve sitenizin sayfa hızını iyileştirmek için hızlı yöntemler bulması yararlı olabilir. PageSpeed Insights aracının API’si de 5. versiyona yükseltildi. Google, API’nin 4. sürümünün Mayıs 2019’da kullanımdan kaldırılacağını, dolayısıyla yakında 5. sürüme geçmeniz gerektiğini de hatırlatalım.