Meta Tag yani Meta etiketler sitenizin “Head” etiketleri arasında eklenir. Meta etiketler siteniz hakkında arama motorlarına ve tarayıcıya dolayısı ile kullanıcılara temel bilgiler verir.
Arama Motorları’nın siteniz ve içeriğiniz hakkında bilgiye sahip olması için belirli bilgileri almak zorundadır. Bu bilgilerin başında “title” etiketi gelmektedir. “title” etiketi sitenizin adı ve içeriği hakkında bilgi verirsiniz. Buna yardımcı olarak etiketlerin en önemlisi “description” etiketidir. Bu etiket ise ana veya alt sayfalarınızın içeriği hakkında arama motorlarında arama sonuçlarında gözükecek bilgi verisidir.
Meta Tag Ne Kadar Önemlidir?
Meta Tag SEO için önemi hiç bir çalışma ile mukayese edilemeyecek kadar önemlidir. Bunun sebebi arama motoru botlarının sitenizdeki içeriği okuması ve anlamasına yardımcı olmaktadır. Her içeriğin başlığı olması gerektiği gibi bu başlığı tarayıcılara ve arama motorlarının bilmesi gerekmektedir. Eğer bu tür bilgiyi almayan arama motoru büyük ihtimal ile sitenizde sorun olduğunu size bildirecektir. Sitenizi arama sonuçlarına eklensede içeriğiniz sıralamada en gerilerde olacaktır.
Kullanıcı Deneyimi
Meta etiketler kullanıcı deneyimini büyük ölçüde etkiler. Tarayıcınıza temel meta veriler dediğimiz verileri sunucunuz gönderir. Bunların başında “charset” gelmektedir. “charset” sayesinde tarayıcılar sitenizin karakter kodunu almaktadır. Yanlış kullanılan veya kullanılmayan “charset” meta etiketi içeriğin düzgün gözükmemesine ve dilimizdeki bazı harflerin farklı gözükmesine sebep olmaktadır. Dilimizde ve Dünya’da artık “UFT-8” karakter seti kullanımı bir standart halini almaya başladı.
“author” Etiketi ile sitenideki içeriklerin kim tarafından yazıldığını belirtebilirsiniz.
“title” içeriğinizin başlığını belirtir.
“owner” sitenin kime ait olduğunu bu etiket sayesinde belirtebilirsiniz.
“copyright” etiketi ile sitenizin açılış zamanını belirtebilirsiniz.
“keywords” etiketi Google tarafından artık kullanılmamaktadır. Ancak diğer arama motorları halen kullanmaya devam ettiğini düşünüyoruz. sitenizde bulunmasında sakınca olacağı düşünülmemektedir.
“content-language” ile sitenizin dili hakkında bilgi verebilirsiniz.
“index” bu etiketin iki türlü kullanımı vardır “index” ve “noindex” birinci kullanımında sayfanın arama motorlarına eklenmesine izin verir. ikinci kullanımında ise arama motorlarına indexlenmemesi gerektiğini bildirir. Ancak bu etikete uyup uymamak arama motoru botlarının elinde olan bir şey. Google, Yandex gibi büyük arama motorları bu etiketi dikkate almaktadır.