Javascript Siteler Nasıl İndeksleniyor? SEO ile ilgilenen herkes Google’ın yönergelerini takip edip en iyisini yapmak için çaba harcıyor. Genellikle sayfa içinde HTML olmayan Javascriptlerden sitelerin arama sonuçlarında neye göre yer aldığı merak edilen konulardan bir tanesi.
Fazla JavaScript Kullanan Siteler Mobil Öncelikli İndekslemeden Yararlanamayabilir
Javascript Siteler Nasıl İndeksleniyor?
Google Webmaster Trend Analisti Martin Splitt, yeni bir Youtube video dizisinin ilk paylaşımında arama motorunun JavaScript siteleri nasıl indekslediğini açıklıyor. Splitt’in yeni web serisi SEO ve JavaScript’e adanmıştır ve resmi Google Webmaster kanalında mevcuttur.
İlk videonun konusu JavaScript’in ve SEO’nun en temel özelliğini kapsayan JS’lerin ilk sırada nasıl dizine alındığının ana hatlarını pratik şekilde anlatıyor. Martin Splitt, dizinin devamında daha derin konulara değineceğini de paylaşırken temel konulardan da bahsedip bilgileri tazelemeyeceğini ekledi.
İşte Martin Splitt’in videodan bazı önemli noktalar.
Daha Hızlı İndeksleme İçin HTML Kullanılmalı mı?
Google, JavaScript Sitelerini Nasıl Dizinliyor?
Google JavaScript’i taradığında, normal HTML içeriğinin geçmesi gerekmeyen ekstra bir aşama vardır. Bu ekstra aşama her zaman hemen gerçekleşmez. İndeksleme aşaması ve oluşturma aşaması ayrı konumlandıran Google’ın JavaScript olmayan içeriği de mümkün olduğunca hızlı bir şekilde indekslemeyi hedeflemektedir.
Google arama motoru botları, ilk endekslemeden bir süre sonra geri dönecek ve JavaScript içeriğini de ekleyecektir. Bunun sonuçta site sahiplerinin önceliklendirmesi gereken nokta JavaScript içeriğinin dizine eklenmesinin daha uzun sürdüğüdür. Splitt’in üzerinde en çok durduğu konulardan bir tanesi JavaScript’in Google’ın taraması ve indekslenmesi için maliyetli olduğudur. Bunun sebebi indirilmesi, ayrıştırılması ve düzenlenmesi gerekmesidir.
Martin Splitt, JavaScript içeriğini nasıl daha Google dostu yapabileceğinizi sonraki bölümlerde daha derinlemesine anlatacak.
JavaScript ve SEO hakkında Gelecek Bölümler
Martin Splitt, bu yeni video dizisinin gelecekteki bölümlerinde anlatılacağı belli olan konuların başlıklarını paylaştı.
- JavaScript içeriğinin hızlı bir şekilde dizine alınması
- Diğer tarayıcılar ve sosyal medya ajansları nasıl faydalanabilir?
- JavaScript sitelerinin Google Arama ile iyi çalışması nasıl sağlanır?
- JavaScript ve SEO hakkında sık sorulan soruların cevapları
- JavaScript içeriğinin SEO’suna yardımcı olabilecek araçlar
Açıklanan başlıklar oldukça ilgi çekici görünüyor ve bu seriyi takip etmekte fayda var.
Tesekkurler 😉