Ana SayfaSEOYapısal Veri (Structured Data) Nedir?

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir?

-

Google üzerinde yaptığımız aramalarda karşımıza çıkan yapısal veri nedir? Arama sonuçlarını zenginleştiren yapısal veri kullanımı ve seoya etkileri.

SEO çalışmalarında kusursuz görüntüye erişmek için en önemli özelliklerden birisi. Serp sonuçlarında daha öne çıkmak için sizleri üst sıralara yerleştirecek yapısal verinin bazı ipuçları ve kuralları bulunuyor.

Yapısal Veri Nedir?

Öncelikle bir arama yaptığınızda karşınıza çıkacak arama sonuçlarındaki serp sonuçlarının nasıl görünüme sahip olduklarını bilmeniz gerekiyor. Klasik yazı ve linkten oluşan arama sonucunun yanındaki ekstra bilgilerin tamamı yapısal veridir.

Örneğin bir yemek tarifi için arama motorları üzerinde arama yaptığınızı hayal edin. Yaptığınız aramanın sonucunda karşınıza çıkan süslü arama sonuçları yapısal veri dahilindedir.  Kullanıcı oyları, inceleme sayısı ve hazırlanma süresi gibi bilgilerin tamamına yapısal veri denir.

Yapısal Veri Nedir?

Yapısal Veri Gerekli midir?

İnternet sitenizde kullandığınız yapısal veriler, arama motoru üzerinde internet sitenizi tanımasını kolaylaştırır. Sıralama için de yüksek önem taşıyan yapısal veri, sitenizin arama motorlarının robotları tarafından tanınmasını kolaylaştırması sebebiyle sıralama olarak da üstlere yükseltir.

Günümüzdeki bir çok internet sitesi hazır scriptlerle kurulmuş olsa da bazı internet siteleri özgün ama sıkıntı yaratacak kodlamalar sebebiyle içeriğin arama motorları tarafından anlamlandırılması güç olabilir. İşte bu sırada yapısal veri, içeriğin daha iyi tanınmasını sağlar.

Yapısal Veri Sıralamamı Yükseltir mi?

Kısaca yapısal veri bulunduran web siteleri, arama motorları tarafından daha iyi analiz edilmesi ve anlaşılması sebebiyle daha da üst sıralara çıkacaktır.

Yapısal veriler ile birlikte işletmeniz arama sonuçlarında ekstra bilgilerle yer alır. Bu sayede işletmeniz veya içeriğiniz hakkında arama yapan kişiler istediği bilgiye daha hızlı ve daha kolay bir şekilde ulaşır.

Bunların yanı sıra yapısal verilerin web sitenizin daha fazla görülmesini sağladığı da söylenebilir. Bir çok bilgiyi kullanıcıya direkt bir şekilde ulaştırması nedeniyle etkileşimi arttıran yapısal veriler, organik trafiğin artması anlamına da geliyor.

Yapısal Veri Şema İşaretlemeleri

Yapısal veri işaretleme nedir sorusunu soracak kişiler öncelikle en çok kullanılan şema işaretlemelerini bilmelidir. Arama motorları tarafından desteklenen üç farklı yapısal veri formatı bulunuyor. Bu veri formatları RDFa, microdata ve JSON-LD olarak biliniyor.

  • RDFa: HTML5 uzantısı olan RDFa, zengin bir snippet oluşturmak için verileri tanıtmak için HTML etiketlerini sağlar.
  • Microdata: RDFa’ya benzer özellikler bulunduran Microdata, buna ek açık kaynak ve içerik öğelerini adlandırmak için kullanılıyor.
  • JSON-LD: Verileri arama motoruna tanıtmak için kullanılırken HTML içerisinde bir JavaScript nesnesi kullanmayı sağlar.

Yukarıdaki Yapısal Veri Şema İşaretlemeleri için gereken dilleri öğrenmenize gerek yok, Yapısal veri işaretleme nasıl yapılır sorusunu, schema.org gibi üçüncü taraf hizmetlerin yanı sıra Bing ve Google web yöneticisi araçları sayesinde yapılandırılmış veriyi web sitenize dahil etmek için sizlere yardımcı oluyor.

Schema Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Entegrasyonu

Schema.org, internet sitesinin kolay bir şekilde arama motorları tarafından tanınmasını, sayfadaki gereken yerleri işaretlemek için kullanılabilecek html etiketlerin koleksiyonunu sizlere sunar.

Yapısal Veri Kuralları Nelerdir?

  • Arama yapabileceğiniz ve sizlere cevap verecek bir çok arama motoru bulunurken amaçları, yapılan aramalarda kullanıcıların ihtiyacı olan en net bilgiyi sunmak olacaktır. Buna karşın yapısal veriler içeriğin alaka düzeyini artırdığı için girdiğiniz içerik için verdiği ilgiyi arttıracaktır.
  • İnternet sitenizdeki verilerin her zaman güncel olması önemlidir. Örneğin içerikteki yayımlanma tarihini kullanmak, bu içeriğin güncelliğini belirtir.
  • Kullanılan yapısal veriler şiddet ve nefret söylemi içermemelidir, bunlar bir süre sonra arama sonuçlarından düşmenizi sağlar.
  • İçeriğin yapısal veriyle uyumlu olması gerekli, kullanıcıları şaşırtmak yapısal veri almanızı engeller.
  • Kullandığınız şema işaretleri hatasız olmalı, arama motorları yapısal veriyi tanımak için bu şema işaretlerini eksiksiz tanımalı.
Emirkan Damar
Emirkan Damar
SEO alanında yazılar yazan Emirkan, iki yılı aşkın İmza İnternet Teknolojileri ekibinde yer alıyor. 20 Yaşındayım, Nişantaşı Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisiyim, okuluma ek olarak İmza İnternet Teknolojilerinde Dijital Pazarlama alanında çalışmalar yapıyorum. Kişisel bloğumda da kendi deneyimlerimi ve dijital gelişmeler hakkında tecrübelerimi ve güncellemeleri sizlerle paylaşıyorum.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

İçerik Pazarlama ile Web Trafiğinizi Nasıl Artırabilirsiniz?

0
Web trafiğini artırmak, dijital dünyada rekabetçi kalabilmek için kritik öneme sahiptir. İçerik pazarlama, doğru stratejilerle uygulanırsa, sitenizin organik trafiğini hızla artırabilirsiniz. Ancak, başarılı bir...