Yazıya başlarken nofollow etiketi özelliğinin neden ortaya çıktığını anlamak gerekli. Google, linklerin Google algoritması içerisindeki işleyişini paylaştıktan sonra verilen linklerde kötü niyetli çalışmalar yapıldığını bir kaç yıl önce tespit / teyit etti. Kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla bildiğimiz Google buradaki kötü niyetli çalışmaları engellemek için bir özellik hazırlığına başladı ve sitenize geldiğini tespit ettiğiniz bağlantıların içerisinde analiz yaparken bilginiz dahilinde olmayan linkleri kabul etmemek için Google bildirmeniz gerektiğini duyurdu.
Önceleri ücretli olarak alınan veya çeşitli platformlar üzerinde takas ile karşılıklı verilmiş bağlantıları ve yoğunluğunu tespit ettikten sonra yoğun link çıkışı olan dizinleri, link takaslarını, basın bültenlerini ve misafir yazar yorumlarını “doğal olmayan” link alımı olarak kabul etmeye başladı. Çok fazla doğal olmayan linke sahip web siteleri cezalandırılmaya başlandıktan sonra artık sitenize gelen her bağlantıyı tespit etmek ve düzenlemek zorunda olduğunuz kaçınılmaz bir gerçek. Bunun yollarından bir tanesi ise nofollow etiketi.
25 yıl kadar önce hayatımıza giren World Wide Web’in esas parçalarından biri linklerdir. Başlangıçta arama motorları insanların yeni sitelere ulaşması için bir numaralı tercihti ve arama sonuçlarındaki link yönlendirmeleri ile insanların yepyeni siteler keşfetmelerini sağlıyordu. Şimdilerde sosyal mecraları ve mobil uygulamaları da ciddi bir link yönlendirme platformu olarak görebilsek de günümüzde bile pek çok kişinin bir bilgiye ulaşabilmek için başlangıç sayfası arama motoru olarak ön plana çıkmaktadır. Google şimdilerde kullanıcı deneyimini arttırarak kullanıcılarını mükemmel hissettirme çalışmalarını olanca hızıyla devam ettiriyor.
Etkileşimlerin doğal olmasının çok önemli olduğunu Penguin 4.0 algoritma güncellemesi ile pekiştiren Google yüksek kaliteli etkileşimlere değer verdiğini gözler önüne serdi.
Nofollow Etiketi Ne Zaman Kullanılmalı?
Nofollow linkler PageRank değerine bir katkı sağlamıyor. Bu nedenle nofollow etiketi kullanarak ve link çıkışı yaptığınız siteye referans olmadığınızı belirtmemiz gerekli, arama motoru botlarına referans olunmadığını bildirmek için nofollow etiketini kullanıyoruz. Düşük kaliteli sitelere verilen linkler cezalandırılır şeklinde algılanmamalı ama verilen linklerin yoğunluğu yüksekse arama motoru botları tarafından toplanan veriler cezalandırmaya sebep olabilir.
Büyük sitelerin dışarıya verdikleri linklerin neredeyse tamamı nofollow olarak etiketlenmektedir. Verilen bağlantılar nofollow etiketine sahip olsalar da kullanıcı yoğun olan sitelerde ziyaretçilerin ilgisini çeken yönlendirmeler içerebilir, farkındalığın artması için önemlidir.
Nofollow Link Avantajları ve Dezavantajları
Sitelerde yapılan yorumlarda veya forumlarda verilen linkler nofollow etiketiyle verilir, linklerin spam olması muhtemel olarak değerlendirilir. Umarsızca yorum veya forumlardan link almak spam olarak algılanabileceğinden link çıkışları için ince eleyip sık dokumak önemlidir. Sitenize çok fazla bağlantı geliyor olması kontrol zorunluluğu getirir ve gelen linkleri reddetmeniz gerekir.
Verilen linkler reklam amacı olarak algılanabilir ve sitelerin metin reklamlar, görüntülü reklamlar ve sponsorlu içerikler arasında bunların olmasını istemez. Dışarıya verilen linkler siteden çıkış yapılması anlamına geldiği için reklam setleri dışındaki linkler nofollow olarak çıkar ve sitenize gelen linkler iyi analiz edilmelidir.
Basın bültenlerinde verilen linkler de nofollow linklerdir. Basın bülteni yayınlayan sitelerden alacağınız linkler sitenize değer katmaz, yoğunluğu zarar vermeye başlar.
Eğer misafir yazar alacaksanız bu kişilerin güvenilir ve sık yazacak kişiler olmasına dikkat etmelisiniz. Yazarın ismine veya şirketine doğrudan tek bir link halinde çıkış yapmalısınız.
Eğer bir ünlü veya alanında uzman biriyle röportaj yapacaksanız kişinin sitesine link verebilirsiniz. Yine sadece isme veya şirket adını kullanarak link vermelisiniz. Fakat daha hiç kimsenin duymadığı veya link almak için röportaj veren kişilere link verecekseniz nofollow kullanmanız gerekir.
Link verdiğiniz sitelerden sorumlu olduğunuzu unutmayın. Şayet kaynağından emin olmadığınız veya süreklilik arz etmeyecek linkler varsa nofollow etiketini tercih etmenizi öneririz.
karmakarışık bir durum, link versek bir türlü vermesek bir türlü. tek bir siteden 181bin backlink alıp sıralamada 1. olan siteler var. içeriği hiç olmayan sadece backlink ile ayakta duran siteler hala 1. sırada. İçerik tesbiti konusunda hala başırısızlar.