RankBrain, arama algoritmasının son halkası olarak Google tarafından duyurulduktan sonra hem RankBrain tanımı hem de RankBrain algoritması hakkında pek çok yanlış anlaşılma söz konusu olmuştur. En çok dillendirilen konulardan biri RankBrain SEO çalışmalarına ne kadar etki edebilir? Google tarafından doğrulanmış bilgilerle beraber RankBrain algoritması – SEO ilişkisi hakkında her şeyi sizlerle paylaşacağız. Keyifli okumalar.
Yazı İçeriği
RankBrain Algoritması Nasıl Çalışır?
RankBrain, 2015 yılında yapılan duyuru ile başlatılan makinelerin otomatik öğrenme algoritması (machine lerning algorithm) olarak tanımlamak en özet haliyle mümkün. Bu algoritmanın çalışmaya başlamasındaki amaç Google’ın arama sorgularını anlamlandırıp kategorilendirmesine destek olmak ve daha önceden keşfedilmemiş özellikleri tanımlayabilmek. RankBrain algoritması aktif olarak çalışmaya başladıktan sonra daha önceden tespit edilemeyen günlük aramaların yaklaşık %15’ini anlamlandırma gibi çok önemli bir katkı sağladığı tespit edilmiş. Analiz yapılmasını sağladığı %15’lik dilimin içerisinde çok popüler sorguların etkileşimlerini de tetiklemesi olağan görünüyor.
RankBrain, zaman sınırlamasından bağımsız arama kelimelerinin türleri yerine o sorgu ve bağlantılı sorgularda önem derecesini ön plana çıkartarak Google arama sonuçlarının gelişimine katkıda bulunur. Makinelerin insanları taklit etmeye çalışarak sorulan sorulara daha mantıklı ve doğru cevaplar vermeyi hedefler. Arama çubuğuna yazdığınız kelimeleri tamamlarken diğer kullanıcıların ağırlıklı olarak aradığı tamamlayıcı kelimeleri sunar ve arama sonuçlarında alakalı olduğunu düşündüğü sayfaları arama sonuçlarında gösterir.
Bir başka deyişle RankBrain algoritması arama sonuçlarındaki sıralamaları değiştirmek için çalışmaz. “Olmadan / -siz -suz (without)” veya negatif tamamlamaları da sorgulara ekleyerek en iyi arama sonuçlarını getirmeye odaklanır.
RankBrain Nasıl Öğrenir?
Makinelerin otomatik öğrenme algoritması (machine lerning algorithm) arama sorgularını geliştirmek için hali hazırda aramalar yapan Google kullanıcılarının verilerini analiz eder. Hangi kelime ve/veya kelime grupları başka kullanıcılar tarafından hangi olumlu veya olumsuz kelimeler ile tamamlanmış, arama sonuçlarından hangisinde daha doğru sitelere gidilmiş, kelime ve/veya kelime grupları hangi kelimeler ile tamamlanınca kullanıcılar daha doğru sonuca ulaşmış gibi veriler ışığında daha iyi arama sonuçları getirmeye odaklanır.
Arama Sonuçlarına Etkisi
Direkt Etki
Tüm arama sonuçları RankBrain’den etkilenmektedir. Google ne kadar önemli olduğunu ifade edebilmek için arama sonuçları algoritmasının üçüncü en önemli parçası olduğunu özellikle vurguluyor. Arama sonuçlarının sıralamasını değiştirmeyen ama kullanıcı deneyimine katkıda bulunmak için çok önemli olan bir etkiden bahsediyoruz.
Dil Seçenekleri
Rankbrain algoritması tüm ülkelerde ve tüm dillerde efektif olarak çalışır. RankBrain çalışması dillerin anlaşılabilir ve Google arama sonuçları algoritmasının uygulanabilir olması manasına gelir.
RankBrain Hakkındaki Yanılgılar
Dijital dünyanın içerisindeki ilgili herkesin ve hatta sektördeki pek çok SEO uzmanının da çok fazla yanılgısı söz konudur. Google tarafından özellikle vurgulanan RankBrain yanılgılarını aşağıda paylaşıyoruz.
Reklamlar ile RankBrain Algoritması İlişkisi
Kurgulanan stratejik planlamalarda etkili olduğu konuşaln önemli başlıklardan biri reklamın RankBrain üzerinde etkili olup olmadığıdır. Yapılan reklam harcamaları RankBrain algoritmasını etkilemez. Hiç reklam vermeseniz veya 1.000.000 TL reklam verseniz hiç bir etkisi söz konusu olmaz ve organik arama sonuçları reklam harcamalarından etkilenmez.
Sosyal Paylaşımlar ile RankBrain Algoritması İlişkisi
Sosyal paylaşımlar SEO için kullanılan farklı yöntemlerden biri olarak düşünülebilir fakat RankBrain algoritması buradan etkilenmez. Çok paylaşılması, favorilere alınması ne kadar olursa olsun yani RankBrain algoritması etkileşiminden bağımsız olarak çalışmaya devam eder.
Pazar Yerleri ile RankBrain Algoritması İlişkisi
RankBrain, rekabetçi alanlar olan pazar yerleri için daha etkin bir rol almaz. Rekabetçi sistem içerisindeki arama sorguları yoğun sitelerdeki veriler çok nadiren de olsa değerlendirmede yer alabilir.