Google resmi blogundan yapılan açıklamaya göre açılış hızı, sıralama kriteri olduğundan beri siteler daha hızlı. Google yaptığı resmi açıklamada site yöneticilerinin Google sıralama faktörlerine dikkat ettikleri için, açılış hızı, sıralama kriteri olduğundan beri site yöneticilerinin hız optimizasyonlarına dikkat etmeye başladığını, dolaylı yoldan tüm web’in hızlanmaya başladığını belirtti.
Google : Açılış Hızı, Sıralama Kriteri Olduğundan Beri Siteler Daha Hızlı
Google bir süre önce site açılış hızının bir sıralama faktörü olduğunu ve özellikle mobil açılış hızının, mobil sıralama faktörleri arasında önemli bir yer kapladığını belirtmişti.
Google, resmi blogunda yayınladığı yeni makalede de bu konuya değinerek site açılış hızının bir sıralama faktörü olarak belirlendiği 2018 yılının ortalarından beri web’de yer alan birçok sitede açılış hızı konusunda iyileşmeler gözlemlendiğini belirtti.
Google aynı makalede geçmiş dönemler ile karşılaştırmalar da yayınladı. İşte makalede yer alan veriler…
Site açılış hızlarının en yavaş olduğu tüm web’in neredeyse üçte birini inceleyen Google, 2018’de site açılış hızlarının 2017’ye göre %15-20 arasında arttığını tespit etti.
Site açılış hızı optimizasyonu ülkeler bazında incelendiğinde ise ülkelerin neredeyse %95’inin site açılış hızlarında optimizasyon gerçekleştirdiği gözlemlendi.
Bir sayfanın yüklenme hızının 3 saniyeyi geçmesi durumunda sayfayı ziyaret edecek kullanıcıların %95’inin siteyi ziyaretten vazgeçtikleri düşünüldüğünde hız optimizasyonun değeri daha da çok ortaya çıkıyor.
1 Milyardan Fazla PageSpeed Insights Taraması
Google’ın açıkladığı verilere göre, site yöneticileri sadece 2018’de 200 milyondan fazla benzersiz URL için toplamda 1 milyardan fazla kez SEO performans taraması gerçekleştirdi. Google’dan site yöneticilerine ise şöyle özel bir mesaj yayınlandı;
“Harika iş ve teşekkür ederiz! Tüm web yöneticilerini, sitelerinin kullanıcı deneyimini optimize etmeye teşvik ediyoruz. Sayfalarınızın nasıl performans gösterdiğinden emin değilseniz Google PageSpeed Insights’ta analiz gerçekleştirip, yönergeleri izleyerek optimizasyon gerçekleştirebilirsiniz.”
Kaynak : Google Webmasters Blog