Ana SayfaSEOAlt dizin mi? Alt alan adı mı?

Alt dizin mi? Alt alan adı mı? [Vaka Analizi: indir.com]

-

2017’ye girmeden indir.com’un tasarımını yenilemek ve yeni bir yapıya geçmeyi düşünüyorduk. Tasarım süreci taslakları hazırlandı, daha sonrasında Hasan Yalçın ve Şirzat Aytaç’ın önemli katkılarıyla nihai halini aldı. Fakat bu süreçte aldığımız bazı kararlardan dolayı sitenin link yapısında düzenleme yapmaya karar verdik. Sitenin yeni link yapısının nasıl olacağı konusunda araştırma yapmaya başladık. Bu konuda bir çok uzman farklı görüşlere ve verilere sahipti. Bu sürecin size de yol göstermesi açısından yazmanın faydalı olacağını düşündük.

Google’dan John Mueller bir videoda ikisi arasında istediğimiz gibi seçim yapabileceğimizi, hangisini yönetmek bizim için kolaysa onu seçmemiz gerektiğini söylese de, (1) daha derin bir araştırma yapmanın daha sağlıklı olacağını düşündük.

Alan adı nedir? (Domain nedir?)

İnternette iletişim IP numaraları üzerinden yürür, 212.216.42.42 gibi numaraları akılda tutması zordur. Bu nedenle bu iletişimi kolaylaştırmak için alan adları çıkmıştır. Böylece insanlar akılda tutması zor olan adresler yerine daha kolay hatırlanabilir alanadları ile iletişim kurabilirler. indir.com, aramamotoru.com birer alan adıdır.

Alt dizin nedir? (Subfolder nedir?)

Alt dizin sitemizin altında bulunan bilgileri kategorilendirdiğimiz yapılardır. Bu yapılar sayesinde kullanıcılarımız içeriğe ulaşabilirler. Bilgisayarımızdaki dizin yapısının bir benzerini burada görebiliriz. Örneğin aramamotoru.com/seo-egitimi ‘nde seo-egitimi bir dizindir.

Alt alan adı nedir? (Subdomain nedir?)

Bir alanadına sahip olduğumuz zaman onun altında alt alanadları açabiliriz. Bu alanadları temelde farklı adresler olarak ele alınır. Örneğin android.indir.com ‘da bulunan android bir alt alan adıdır.

Ne zaman alt dizin, ne zaman alt alan adı kullanmalıyız?

Her alt alan adı (subdomain) farklı bir site olarak görülür, ama dizin (folder) sitenin ana yapısının içerisindedir. Bu yüzden her alt alan adı için ayrı çalışma ve takip yapmak gerekir. Şayet içeriğimiz mevcut yapımızdan bir miktar ayrılıyorsa ve kendi ayrı bir site kadar içerik oluşturacaksa alt alan adı oluşturmak mantıklı olabilir. Google kendi blogunda buna benzer bir açıklama yapıyor. (2)

Seo açısından alt dizin kullanmanın faydası nedir?

Artılar

  1. Alan adının SEO anlamındaki gücünü maksimum seviyede taşır.
  2. Dizin içeriğinin güçlenmesi ana sayfanında güçlenmesini sağlar.
  3. Teknik olarak daha basit bir yöntem.
  4. Her şey için tek site üzerinden işlem kolaylığı.
  5. İstatistik veren siteler için tek adres gözükeceği için toplam değerleriniz daha yüksek çıkacaktır.

Eksiler

  1. Dizinin altına içerikler gelmesiyle ve alt dizinlerin devreye girmesiyle bazen gereksiz uzunluklara ulaşabilirler.
  2. Search Console gibi bir çok araçta dizinleri takip etmek daha zordur.

Seo açısından alt alan adı kullanmanın faydası nedir?

Artılar

  1. Sitenin içeriği dışında bir bölüm açılacaksa farklı değerlendirilecektir, mevcut siteye olumsuz etkisi olmayacaktır.
  2. Okunaklılığı ve içerikleri gruplandırmayı kolaylaştırır.
  3. Bazı domainler için tam örtüşme sağlar (örneğin: oyun.indir.com oyun indir kelimesi ile tam örtüşür)
  4. Farklı yerlerde bulundurulabilir (hosting).
  5. Search Console’da istatistikleri daha iyi görebiliyoruz.
  6. Farklı bir adres olacağı için risklerde ayrılacaktır, tüm site yerine sadece bir alt alan adına ceza alabilirsiniz. Bu risklerinizi azaltacaktır.
  7. Farklı dil seçenekleri için yönetim daha kolay.
  8. Her alt domain için farklı stratejiler daha kolay geliştirilebilir.
  9. Aynı arama için birden fazla sonuçta yer almak.

Eksiler

  1. Ana alan adının gücünden tam anlamı ile faydalanamaz
  2. Yönetimi daha zordur
  3. Çerezler ve oturumlar için ekstra ayarlar yapmak gerekir
  4. Google Analytics’de ekstra ayar yapmak gerekir
  5. Search Console’da ayrı ayrı oluşturmak gerekir
  6. Teknik olarak yapması ve yönetmesi daha zor.
  7. Search Console’a her alt alan adını eklemek gerekiyor, sayı artınca bu büyük bir sıkıntı oluyor.
  8. Sunucu tarafında işlem yapma zorluğu ve zorunluluğu gerekebilir.
  9. Hazır bir sistem kullanıyorsak uyarlaması çok daha zor. (WordPress vs.)
  10. HTTPS’e geçiş daha zor ve daha maliyetli.

Vaka analizleri

Bloggin Flail, yaptığı analizde dizin yapısını geçtiğinde sıralamalarda yükseldiğini söylüyor. (3) iwantmyname sitesi ise doğrudan kendi sitesinde dizin yapısından alt alan adı yapısına geçiş yapmış ve büyük bir hezimete uğramış ve trafiği yarıya düşmüş. (4) PinkCakeBox sitesi yapmış olduğu geçiş ile %40 trafik artışı sağlamış. (5) Hotpad sitesi aynı geçiş ile ciddi bir trafik artışı yakalamış, konuyla ilgili net rakamlar paylaşmamışlar ama grafik her şeyi anlatıyor. (6) Google birden fazla dil kullanan siteler için fikirlerini ayrıntılı bir blog yazısı ile anlatmış. (7) Ünlü SEO araçlarının yapımcısı ve blogu Moz’da aynı görüşte, kendi sitelerinde bunu bir kaç kez denediklerini ve dizinin daha verimli sonuçlandığını dile getiriyor. (8)

Sonuç

Yukarıdaki vaka analizleri ve konuyla alakalı onlarca yazı okudum. Google’da “subdomain subfolder seo” “subdomain vs subfolder” gibi aramalar yaparak okuduğum yazılara ulaşabilirsiniz. Bunlar dışında videoyu çektiğinde Google çalışanı olan Matt Cutts’ın videosunu izledim. (9) Kısaca Google için ikisi de aynı, kafanıza göre takılın şeklinde diyordu. Fakat ciddi ve önemli bir karar olduğu için üzerinde çok fazla düşündük. indir.com olarak sitenin başka dillerde yayınlanacağını da göz önünde bulundurarak ağırlıklı olarak alt alan adı olan bir yapıya geçiş yapmaya karar verdik. Bundaki en büyük motivasyonumuz kullanıcının URL’de programın adını en başta görecek olması yer alıyordu. Yani en.indir.com/winzip yerine winzip.en.indir.com olduğu zaman kullanıcı ilk olarak program ismini göreceği için tıklama oranının daha yüksek olacağını ön görüyoruz. Bu öngörüye sahip olmamızın başka bir nedeni ise bu alandaki küresel oyuncuların da buna benzer bir yapıya sahip olmaları ve olumlu sonuçlar almaları.

Bu yazı serisi 3 parçadan oluşuyor. Bundan sonraki yazıda geçiş sürecinde neler yaptığımızı ve nelere dikkat ettiğimizi anlatacağım. Sonuncusunda ise indir.com olarak Şubat ayında neden ceza aldığımızı ve cezadan kurtulmak için nasıl bir yol izlediğimizi yazacağım.

Kaynakça:

  1. John Mueller, Video, https://www.youtube.com/watch?v=9h1t5fs5VcI#t=50
  2. Google Webmaster Central, Blog, https://webmasters.googleblog.com/2011/08/reorganizing-internal-vs-external.html
  3. Bloggin Flail, Blog, http://www.bloggingflail.com/subdomains-vs-subdirectories-seo/
  4. iwantmyname, Blog, https://iwantmyname.com/blog/2015/01/seo-penalties-of-moving-our-blog-to-a-subdomain
  5. PinkCakeBox, Blog, https://buttercms.com/blog/blog-subdomain-or-subdirectory-hint-one-is-40-better
  6. Hotpad, Tweet, https://twitter.com/dohertyjf/status/563868669864734721
  7. Google Webmaster Central, Blog, https://webmasters.googleblog.com/2010/03/working-with-multi-regional-websites.html
  8. Moz, Blog, https://moz.com/blog/subdomains-vs-subfolders-rel-canonical-vs-301-how-to-structure-links-optimally-for-seo-whiteboard-friday
  9. Matt Cutts, Video, https://www.youtube.com/watch?v=_MswMYk05tk
Hasan Yaşar
Hasan Yaşar
İmza İnternet Teknolojileri, yönetici ortağı. 1999 yılından bu yana çeşitli internet projeleri geliştirdi. SEO ve internet konusunda danışmanlık veriyor. 1980 Konya doğumluyum. Konya Karatay Anadolu Lisesi’nden sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü bitirdim. Bloğumda girişimcilik konularında yazılar paylaşarak tecrübelerimi aktarmaya çalışıyorum. 1999 yılından bu yana internet projeleri geliştiriyorum, halen İmza İnternet Teknolojileri firmasının kurucu ortağı olarak indir.com ve arama motoru projelerini yönetiyorum. Şirket olarak hem kendi projelerimizi yapıyoruz, hem de firmalara başta SEO olmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. 2015 yılında Marmara Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak Yaratıcılık ve Yenilikçilik Yönetimi “Creativity and Innovation Management” dersleri, 2017 yılında Aydın Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak İnternet girişimciliği dersleri vermeye başladım. Bunun dışında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ve bağımsız olarak SEO Eğitimi vermeye başladım. Aynı zamanda Aydın Üniversitesi VR Lab.’da Danışma Kurulu’ndayım.

8 YORUMLAR

  1. Subdomain konusunda size katılmıyorum, domain otoritesinden feragat edeceksiniz oysa markalaşmış bir inndir.com gücünü arkasına alacak yeni içerikler her zaman rakiplerine oranla bir adım önde başlayacaklardı. Site içi link yapısına da katkısı olacaktır bu sistemin. Sizin yapı sanki binlerde mikro siteden oluşan devasal bir yapı olacak gibi görünüyor. Bildiğim kadarı ile subdomainin domainden aldığı bir artı sinyal yok.
    Diğer yandan içerik kalitesini tutturabilirseniz ki bu konuda size akıl verebilecek konumda hiç değilim 🙂 Bu sefer indir.com market rakiplerinin karşısına AVM olarak çıkacaktır. Serinin devamını ve sonuçları 4 gözle bekliyor olacağım 🙂 Zor işler bunlar iki keçi alıcan karadenize yerleşicen oh mis.

  2. Teşekkürler Hasan Bey. 2 adet seçeneğin elimizde olması bize kolaylık sağlıyor. Birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları var. Doğru olanı yukarıdaki study case lere bakarak anlayabiliyoruz. Faydalı bir yazı oldu.

  3. oyun.indir.com “oyun indir” ile tam örtüşmez benim bildiğim kadarı ile. oyunindir.indir.com “oyun indir” ile tam örtüşür. ama önemli bir nokta, bunu tartışmak gerekli.

    • Tam örtüşme sağlanıyor. Oyun indir özelinde gidersek biz 8-12 arasında dolaşırken o değişikliği yapmıştık. Daha sonrasında 2-8 arasında sonuçlarda dolaşmaya başladı. Tabi bunu net anlayabilmek adına birde oyunindir.indir.com ‘u denemek lazım 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?