AMP yani hızlandırılmış mobil sayfalar Google tarafından mobil web sayfaların daha hızlı açılması için geliştirilen bir framework çalışmasıdır.
Google AMP tam olarak ne işe yarıyor?
Web sayfalarınızın içeriklerini google tarafından belirtilen standartlar template yapısı ve protokolleriyle farklı bir url adresi üzerinden hazırlanıp kullanıcılara iletilmesidir.
Google kullanıcılarına saniyeler içinde cevap veren web sayfalarının çok uzun olduğunu bu sürenin milisaniyeler içinde cevaplanması gerektiğini düşünüyor.
Web site geliştiricilerine ön ayak oldu ve bir framework geliştirdi. Şuan bu sadece haber siteleri için geçerli bununla ilgili news article schema yapısını da tamamen amp formatına geçirdi.
Bu yazımızda amp nedir? neleri destekliyor size faydası ne olacak bunlardan bahsedeceğim,bir sonra ki amp konumuzda ise daha teknik olarak nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğim.
AMP web sayfasından detaylı dökümanlar için Google’ın geliştirdiği Accelerated Mobile Pages Project sayfasını inceleyebilirsiniz.
Projenin en önemli özelliği açık kaynak olarak sunuluyor olması. Google yayıncıların GitHub üzerinden kaynak kodlarını kullanarak AMP projesine dahil olmasını sağlıyor. Yani Google, Facebook ve Apple’dan farklı olarak haber içeriğini barındırmıyor.
Örnek AMP Sonucu:
Desktop ve Mobil sürümden nasıl ayırt edeceğiz?
- Herhangi bir AMP sayfasında, Google’ın ve diğer platformların sayfanın AMP sürümünden haberdar olması için bu sürüme referans verebilirsiniz:
<link rel=”amphtml” href=”https://www.example.com/url/to/amp-version.html” />
- AMP sayfasında, AMP harici standart sürüme referans vermek için aşağıdaki metni ekleyin:
<link rel=”canonical” href=”https://www.example.com/url/to/regular-html-version.html” />
- Bağımsız AMP sayfaları (AMP harici sürümü olmayanlar) için AMP sayfası, kendisini standart sürüm olarak belirtmelidir:
<link rel=”canonical” href=”https://www.example.com/url/to/amp-document.html” />
AMP reklam ve analiz konusunda tam donanımlı!
Google AMP HTML ile yayıncıların kullanıcı deneyimine zarar vermeyen reklam formatları ve reklam ağı seçimlerine bağlı kalmalarına da izin veriyor. Google bu konuda yayıncılarını mağdur etmeyeceğini söylüyor. Şuan reklam ortakları arasında Outbrain, AOL, OpenX, DoubleClick ve AdSense bulunmakta.
Analiz araçları arasında en popülerler girmiş durumda ComScore, Adobe Analytics, Parse.ly, Chartbeat, Nielsen, ClickTale ve Google Analytics şuan AMP destekleyen araçlar.
Google hızlandırılmış mobil sayfalara neden ihtiyaç duyuyor?
Gelişen mobil dünyada kullanıcılar her zaman çok hızlı internet erişimine sahip değil olamayabiliyorlar. Hızlı internete erişimi olanlar ise mobil web site geliştiricilerinin çözmek için uğraşmadığı “aşırı reklam gösterimi, sunucu hataları, kırık linkler” gibi kullanıcıyı rahatsız edebilecek sayfalar hazırlamaktalar. Google tüm bunlardan arındırılmış daha sade ve daha hızlı sayfalar ile kullanıcılarına farklı bir deneyim yaşatmak istiyor, aynı zamanda web sitesi geliştiricilerine bu işi öğretmek istiyor.
AMP ile ilgili en güzel sözü Google Arama Mühendisliği Başkan Yardımcısı David Besbris söylemiş;
“Dünya’nın her yerinde mobilden erişimin hızlı ve akışı koruyan bir doğada olması gerektiğini düşünüyoruz.”
Bence bu sözün tek bir odak noktası var “insanların neye nasıl erişmesi gerektiğinin kuralları belli oynamak isteyen katılmak için mücadele etsin” Google her zamanki gibi kendine hayran bırakırken bağlıda bırakmaya devam ediyor.
AMP ile ilgili daha detaylı analiz ve araştırma yapmak isteyenler için aşağıda paylaştığım adresleri incelemelerini öneriyorum.
Demo;
http://g.co/amp
Project Repository;
https://github.com/ampproject/amphtml
http://ampproject.com
İngilizce Makale;
http://techcrunch.com/2015/11/25/goo…aunch-in-2016/
Kısa Anlatım Videosu;
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=i2_lAEzmOPo&w=420&h=315]
İlginç bir konuymuş. Aslında anlaşılması biraz zor gibi geldi bana hemen canlanmadı gözümde. Bu nedenle sanki proje biraz daha geliştirilebilir.