Ana SayfaSEOAnahtar kelime zorluğu nasıl ölçülür?

Anahtar kelime zorluğu nasıl ölçülür?

-

Anahtar kelime zorluğu, her araçta farklı şekilde ölçülür. Peki, doğru bir analiz ve planlama için anahtar kelime zorluğunda nelere dikkat edilmelidir?

Anahtar kelime zorluğu, belirlenen anahtar kelimede arama motoru sonuçlarında yer almanın ne kadar kolay veya zor olduğunu anlamak için kullanılan ölçümdür. Bu veriler, anahtar kelimeler için yapılacak çalışmalarda belirleyici olmaktadır. Bu nedenle anahtar kelime zorluğunun ve ölçümdeki detayların bilinmesi gerekmektedir.

Anahtar kelime zorluğu nasıl ölçülür?

Anahtar kelime zorluğu, çeşitli araçlarda farklı metriklerle desteklenmektedir. Bu konuda popüler araçlara bir göz atalım.

Moz’un anahtar kelime zorluğu

Anahtar kelime zorluğu (Orijinal kısaltmasıyla KD) terimini kullanan ilk şirketlerden birisi Moz’dur. Anahtar Kelime Gezgini’nde yer alan araçlardan birisi olan anahtar kelime zorluğunda, her anahtar kelime için 1 ile 100 arasında bir puanlama yapılmaktadır. 1 çok kolay olurken 100 çok zordur. Moz, bu puanlamayı neye göre yaptığını açık bir şekilde belirtmediği gibi PA, DA ve TO gibi temel SEO metriklerinin göz önünde bulundurulduğu düşünülmektedir.  PA ve DA’nın da Moz’un Google’ın kullanmadığı tescilli metrikleri olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu bakımdan analizde nelerin etkili olduğu bilinmese de Moz sistemi, dünya genelinde popülerlik ve güven kazanmayı başarmıştır.

Google Ads anahtar kelime planlayıcı rekabet metriği

Bazı SEO uzmanları, MOZ yerine Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’da yer alan rekabet metriğini tercih eder. Google, bu değeri reklam verenlerin çalışmalarına göre belirlemektedir. Google Ads için geliştirilmiş olsa da anahtar kelime planlayıcı, anahtar kelimelerle ilgili önemli veriler sunmaktadır. Google Ads’te yer alan zorluk seviyelerinin organik aramalar için de aynı olduğu düşünüldüğünden dolayı bu sistem tercih edilmektedir. Araçtaki TBM metriği de yine anahtar kelime zorluğu kapsamında önemli veriler sunmaktadır.

Arama Sonuçlarının Sayısı

Yukarda yer alan iki sistem ve kaynak, anahtar kelime ölçümü için tercih edilebilir. Bunun dışında Google’da bir anahtar kelime ararken görünen arama sonuçlarının sayısı da anahtar kelime zorluğunu yansıtan bir metrik olarak kullanılmaktadır. Üstelik bu aramalarda birkaç püf nokta daha derin analiz yapılmasına imkan tanımaktadır.  Tırnak işaretleri ile tam ifade arama, intitle ile sadece başlıklarla arama ve inURL ile URL’de anahtar kelimelerin yer alıp almadığını kontrol etmek dikkat edilebilecek detaylardır.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı SEO için nasıl kullanılır?

Anahtar kelime zorluğu önemli mi?

Anahtar kelime zorluğu gerçekten önemlidir. Araçları kullanarak hangi anahtar kelimelerin hedefleneceği ve hangi anahtar kelimelerin göz ardı edilebileceği belirlenebilir. Google sıralamalarını iyileştirmek isteyenler rekabeti ve zorluğu düşük anahtar kelimelerden başlayarak sıralama alabilir. Ancak arama hacmi ile anahtar kelime zorluğu arasındaki denge olarak görülen Anahtar Kelime Etkililik Endeksi (KEI) de ihmal edilmemelidir. Çoğu SEO uzmanı, anahtar kelime zorluğunu incelemeden önce arama hacmine dikkat eder.

Arama hacmi ve anahtar kelime zorluğu arasında sağlıklı bir denge sağlamak için Anahtar Kelime Etkililik İndeksi’ni (KEI) kullanabilirsiniz. İlk olarak 2000’li yılların başında Sumantra Roi tarafından tanıtılan sistem, başlangıçta en eski anahtar kelime araştırma araçlarından biri olan WordTracker tarafından kullanılmıştı.  KEI formülünün farklı varyasyonları olsa da genel olarak temel hesaplama arama hacminin anahtar kelime zorluk metriğine bölünmesidir. Daha yüksek KEI sonuçlarına ulaşılması, en az rekabetle en çok aranan en iyi anahtar kelimelerin keşfedilmesini sağlar.

Özetle Anahtar kelime zorluğu

Anahtar kelime zorluğu, bir anahtar kelimenin sıralamasının ne kadar kolay veya zor olduğunu ölçer. Hedef anahtar kelimelerinizi seçmek, rekabeti düşük anahtar kelimeleri belirlemek ve daha zor anahtar kelimeler için SEO stratejileri belirlemek ölçümlerden ve verilerden faydalanmanın en kolay yoludur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?