Ana SayfaPazarlamaArama Motorlarının Geleceği

Arama Motorlarının Geleceği

-

Her geçen gün yeni özellikleriyle tanıştığımız arama motoru dünyasında en merak edilen konu Arama Motorlarının Geleceği nasıl olacak? Google önderliğinde devam eden arama motorları dünyasının geleceği ise “kişisel asistan” olma yolunda ilerlediklerini gösteriyor, Google Now Türkiye’de de kullanıcıların hizmetine açıldı ve günlük hava durumunu, iş yerimize kaç dakikada gideceğimizi, eve ne kadar sürede döneceğimizi, tuttuğumuz takımın güncel haberlerini, belirlediğmizi ilgi alanlarındaki en güncel başlıklarını bildirim olarak kullanıcılarla paylaşıyor. Özellikle sesli komutlara reaksiyon vermeye başlayan arama motorları ilerleyen zamanlarda farklı ses tonlarında da algılamaya ve cevap vermeye başlayacak. Bir diğer öngörü arama kelimelerinde bağlantıyı kurma (context) konusunda da ilerleme gösterdiklerini ve üzerinde çalışmaya yoğunlaştıklarını biliyoruz. Örneğin; basitçe vurgulamak gerekirse önce İstanbul araması yapan, sonra sırasıyla Kız Kulesi ve Sultanahmet’i arayan bir kullanıcıya İstanbul’un turistik mekanlarının önerilmesi.

Arama motorları aynı zamanda topladıkları sosyal verilerin analizindeki geliştirmeleri ile birlikte çok daha kişisel sonuçların ortaya çıkmasına olanak verecek. Eskiden yaptığımız aramalar, sosyal mecralardaki paylaşımlarımız, yaptığımız yer bildirimleri bize farklı ve özelleştirilmiş sonuçlar vermeye devam edecek.  Hatta öyle ki o an birlikte olduğunuz kişlere göre bile farklı arama sonuçları ile karşılaşmamız da kaçınılmaz. Google, arama sonuçlarında kullanıcı deneyimine göre daha hızlı ve net bilgi verebilmek için RankBrain isimli bir yapay zekâ algoritması geliştirdi.

Her geçen gün teknolojilerini bir basamak daha yukarıya çıkartan arama motorları hedef olarak büyük dilimini Google’ın aldığı arama motorları dünyasında kendilerine yer bulabilmek ve kendi dilimlerini arttırabilmek. Geçmişte büyük şirketlerin yaptığı hatalardan ders çıkartan Google şu an kendine ait olan Youtube dahil arama yapılabilen tüm algoritmaları rakip olarak görüyor ve kullanıcıların eğilimini analiz ederek geleceğine yön veriyor.

Özellikle sürekli gelişen Twitter, Facebook Amazon vb sosyal mecralar ellerindeki verileri kendilerine özgü algoritmaları ile işleyerek arama motorlarına bir alternatif oluşturuyor. Facebook’un 2015’in son çeyreğinde duyurduğu Graph Search ile sosyal arama motoru olma yolunda önemli bir adım atması bunun en güncel örneği olarak karşımıza çıkıyor.

Şu an olduğu gibi ilerleyen süreçte arama motoru dünyasındaki bu gelişmeler kullanıcıların işini kolaylaştırmaya ve alışkanlarına yön vermeye devam edecek. gelişmeleri izlemeye ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?