Ana SayfaPazarlamaB2B pazarlama taktiği ile satışlarınızı artırın

B2B pazarlama taktiği ile satışlarınızı artırın

-

İş dünyasında sıkça kullanılan B2B ticaret modeli, şirketlerin büyümesi ve karlılığını artırması için kullanılan bir yöntemdir. Global firmaları, Global bir yapıya dönüştürülebilecek ticaret modeli hakkında bilgileri inceleyelim. 

B2B Pazarlama Nedir?

B2B, (business-to-business) bir işletmenin diğer bir işletme ile ticaret yaptığı bir ticaret modelini ifade eder. Bu tür ticaret genellikle ürünlerin veya hizmetlerin bir işletmeden diğerine satılması veya bir işletmenin diğer bir işletmeden mal ve hizmet satın almasıyla gerçekleşir. B2B ticareti genellikle işletmeler arası ilişkilerin önemli olduğu sektörlerde yaygındır. İşletmeler, üretim zinciri, lojistik, tedarik zinciri yönetimi, mal ve hizmetlerin alım-satım süreçleri gibi çeşitli alanlarda B2B ticaretini kullanarak iş süreçlerini optimize etmeye çalışırlar. Hedeflenen daha verimli bir tedarik zinciri yönetimi ve daha rekabetçi fiyatlandırma durumu gibi avantajlara yol açabilir.

B2B ticaret modeli kullanım avantajları nelerdir?

Günümüz iş dünyasında pazarlama, artan satış ve karlılık açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle İnternet devriminden sonra dijital alanda büyük çeşitlilik kazanan pazarlama faaliyetleri B2B firmaları için de vazgeçilmezdir. B2B Pazarlamayı kurumdan kuruma yapılan pazarlama faaliyetleri olarak özetleyebiliriz. B2B satın alma alıcısı bir kurumu temsil eden ve elinde kuruma ait belli bir bütçe bulunan bir kişidir. Öncelikle B2B pazarlama modeli, hedef kitleni ve müşteri segmentini daha kesin bir şekilde belirlemelerine olanak sağlar. Uzun süreli anlaşmalara yol açması da ticari güven açısından avantaj sağlar.

B2B pazarlama iletişimi daha ciddi ve profesyonel bir dilin başlangıcından gelişiminden kurumlara fayda sağlar. B2B pazarlama, müşteri verilerini toplama konusunda değerli bir kaynaktır. Müşteri verilerini, pazarlama stratejilerini optimize etmek ve müşterilerin pazarlanması için kullanılabilir.

B2B pazarlama taktiği ile satışlarınızı artırın

B2B Dijital Pazarlama Aşamaları

  1. Hedef kitlenizi tanımlayın.
    Güçlü bir B2B dijital pazarlama stratejisi, hedef kitlenizi veya alıcı kişinizi tanımlamakla başlar . Bu demografik ve psikografik bilgiler, içeriğinizin ve dijital materyalinizin doğru kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır.
  2. Web sitenizi oluşturun.
    Alıcıların %80’inden fazlası bir satın alma işlemi yapmadan önce bir web sitesini ziyaret ediyor. Bu nedenle B2B dijital pazarlama, bilgilendirici ve ilgi çekici bir web sitesi olmadan tam olarak çalışamaz.
  1. Dijital varlığınızı optimize edin.
    Web sitenizin bilgilendirici ve ilgi çekici olmaktan daha fazlası olması gerekir, ancak en önemlisi keşfedilebilir olması gerekir. Bunu “SEO teknikleri” ile sağlayabilirsiniz.
  2. PPC kampanyaları çalıştırın.
    Son olarak, içeriğinizi ve markanızı arama motorları ve diğer reklam platformları aracılığıyla yeni kitlelerin önüne çıkarmanıza olanak tanıyan tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığıyla dijital varlığınızı tamamlayın. 
B2B pazarlama taktiği ile satışlarınızı artırın

B2B Pazarlama Stratejileri

Yeni müşteriler kazanmak pazarlamanın ilk kanunudur. Mevcut müşterilerin memnun kalması, sadakatini kazanması ve onlara yeniden satış yapması elbette bir yönetiminin hedefidir. Ancak bu hedef tek başına bir markanın büyümesinin yetersizliği, yalnızca tamamlayıcı bir işlev üstlenir. Bu yüzden daimi olarak yeni müşteri kazanmayı hedeflemek gerekir.

1.Marka Konumlandırması; Etkili bir strateji oluşturmak için öncelikle markanızı doğru konumlandırmış olmanız gerekir. Marka ile kast ettiğimiz; Marka kimliğinizin yani markanızın performansının nasıl algılandığıdır.

2 Hedef Kitle Belirleme; Markanızın ürün veya hizmetlerini gerçekten kimin aradığını bulun . Bu bilgiler, hedef kitlenizi belirlemenize ve satın alma kararlarını nasıl aldıklarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Eğer yeni bir B2B işletmesiyseniz hedef kitlenizi belirlemek için rakiplerinizden yararlanın. İyi bir rakip analizi size hedef kitlenizle ilgili altın değerinde veriler sağlayacaktır.

3 Rakip Analizi Yapın; Pazarın kapsamını belirleyin ve rekabetçi bir analizle diğer işletmelerin neler pazarladığını görün . Rakipleri incelerken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Rakip ürün fiyatları
  • Rakip satış taktikleri ve sonuçları
  • Rakip pazarlama içeriği ve sosyal medya varlığı

Bu öğeler ile ilgili genel bir bakış elde etmek, rakiplerinizin güçlü, zayıf yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini tanımanıza yardımcı olabilir.

4. Pazarlama kanallarını belirleyin; Rakip analizi yaptığınızda, rakiplerinizin hangi kanallar aracılığı ile pazarlama çalışmalarını yaptıklarını göreceksiniz. Bu pazarlama kanallarının sizin için de uygun olma ihtimalli elbette çok yüksek. Yine de siz markanıza en uygun pazarlama kanalını seçmek için sadece hedef kitlenizi değil bütçenizi de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin: B2B E-posta Pazarlama

B2B pazarlama stratejisinde SEO ve SEM kullanımı:

B2B ya da B2C olsun, her girişimci iş yapan firma için SEO mutlaka başarılı olması gereken bir stratejidir. B2B karar vericilerin arama motorundan ürün ve hizmet arayışına girdikleri bir gerçektir. Bu bağlamda ilgili anahtar kelimelerde ilk sıralarda olmak rekabet avantajı sağlar.

B2B pazarlamada arama motoru pazarlaması aynı arama motoru analizi gibi ön plana çıkan bir başlıktır. Doğru anahtar kelimelerin ve hedef kitlenin belirlenmesinden sonra yapılacak arama motoru reklam kampanyaları ile rakiplerin önüne geçmek mümkündür. Dijital pazarlamada SEO ve SEM kullanımı bir dengede sürdürülmelidir. Birbirini besleyen bu yöntemlerle daha fazla kişiye ulaşıp, markaya çekim yapmak mümkün olabiliyor.

B2B Pazarlamasında nihai hedef son tüketici olmadığı için etkili bir B2B pazarlama stratejisi oluşturmak çok önemlidir. Yeni müşterileri hedeflemek, rekabetçi olmak, bulunur ve bilinir olmak, etkili iletişim sergilemek amaçlanmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?