Ana SayfaSEOBilmeniz gereken 12 önemli görsel SEO ipucu

Bilmeniz gereken 12 önemli görsel SEO ipucu

-

Web sitelerinin arama sıralamalarında daha üstlerde yer alması için görsellerin de etkisi bulunuyor. Görselin özgünlüğü, boyutu ve ölçüleri Google tarafından oldukça önemseniyor. Bu nedenle de sitelere rasgele, özensiz görseller eklemek yerine SEO kriterlerine uyumlu görseller eklemek görsel SEO açısından çok daha önemli.

Görselleri alt metinler üzerinden okuyan Google, görseller için Google Görseller bölümünde de özel algoritmalar kullanıyor. Eski yıllara göre Google Görseller üzerinden alınan ziyaretçilerde düşüş yaşansa da hala ilgi gösterilmesi gereken bir alan. Bu nedenle görsellerde de SEO optimizasyonlarının kritik öneme sahip olduğu unutulmamalı.

Görüntü optimizasyonu; daha iyi kullanıcı deneyimi, daha hızlı sayfa yükleme süreleri ve sıralama fırsatları gibi pek çok avantaj sunuyor. Üstelik her geçen gün Google için daha önemli hale geliyor. İşte sizler için derlediğimiz görseller için 12 SEO önerisi.

SEO açısından doğru resim formatı nasıl seçilir?

Site görselleri için bilmeniz gereken 12 görsel SEO ipucu

1. Doğru formatı seçin

İlk önce sitelerde görseller için doğru görsel formatının seçilmesi gerekiyor. Farklı seçenekler olsa da şu anda PNG ve JPEG en yaygın olan dosya formatları arasında yer alıyor. Bu formatlarda farklar şöyle;

  • PNG: Daha kaliteli görüntüler sunar. Ancak daha büyük bir dosya boyutuna sahiptir.
  • JPEG: Görüntü kalitesinden ödün verirken dosya boyutunda denge sağlar. İsteğe göre uyarlanabilir.
  • WebP: Hem Chrome hem de Firefox tarafından desteklenen tek görüntü formatı WebP kayıpsız veya kayıplı sıkıştırma seçenekleriyle daha iyi performans sunar.

Bu 3 formattan birisinin seçilmesi ve mümkünse WebP ile yeni teknolojiye ayak uydurulması görsel SEO’ları için öncelikli olmalı.

2. Resimleri sıkıştırma

Görseller için SEO optimizasyonun önemli bir parçası da sıkıştırma. Web sayfalarının kısa süre içerisinde açılmasını isteyen Google, bunu başaran siteleri ödüllendiriyor. Sayfa içerisinde dosya boyutu en yüksek olan içerikler arasında resimler yer alıyor. Özellikle liste gibi çok fazla görselin yer aldığı içerik, yüksek sayfa boyutlarına ulaşabilir.

HTTP verilerine göre, görseller web sayfasının toplam ağırlığının ortalama %21’ini oluşturuyor. Bu nedenle de siteye yüklenmeden ya da içerikler yayınlanmadan önce resimlerin uygun şekilde sıkıştırılması gerekiyor. Photoshop gibi programların yanı sıra TinyPNG gibi bir araçlar ile sıkıştırma işlemleri yapılabilir.

Üstelik TingPNG, özel WordPress eklentisine de sahip. WordPress’te bu eklentiyi kullanarak yükleme aşamasında otomatik bir şekilde optimizasyon yapabilirsiniz. WordPress siteler için WP Smush gibi pek çok eklenti, görsel optimizasyonunda yeterli desteği sunuyor. Ancak bu aşamada görselleri site kaynaklarını kullanarak değil, harici kaynaklar ile sıkıştıran bir eklentinin tercih edilmesi gerekiyor. Böylece site sunucularındaki yük de azaltılabilir. Optimizasyonda bir adım daha ileri gitmek isteyenler için CDN seçenekleri değerlendirilebilir. Resimlerin sayfa hızını nasıl etkilediğini kontrol etmek için PageSpeed ​​Insights aracını kullanabilirsiniz.

3. Benzersiz, görseller kullanın

Stok sitelerden ya da Google Görseller bölümünden aldığınız fotoğraflar, diğer siteler ile benzer olmanıza neden olur. Görsellerde çok iyi optimizasyon yapılsa da optimizasyon noktasında özgün ve farklı olmak da önemli. Özgün ve benzersiz görseller, ziyaretçilerin de dikkatini çekecektir. Ayrıca iyi kullanıcı deneyimi ile sitelerin daha üst sıralarda yer alması da mümkün olabilir. Google Discover gibi bölümler hedefleniyorsa, özgün görselin yanı sıra daha yüksek ölçülerde (Minimum genişlik 1200 px.) çalışılmalı. Özgünlük noktasında ise görsellerin üzerine logonun eklenmesi gibi yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalı.

4. Telife dikkat edin

Görsel seçimlerinde telif hakkına da dikkat edilmeli. Fark etmeden telife neden olabilecek bir görselin kullanılması, yüksek cezaların ödenmesini gerektirebilir. Özellikle Getty, Shutterstock, DepositFiles gibi stok fotoğraf sitelerindeki görselleri izinsiz şekilde kullanmak, kısa süre içerisinde durumun tespit edilmesine neden olur. Ardından da yasal prosedürler ile sorunlar yaşanabilir. Google Görseller gibi görsel kaynaklarınızda telife tabi olmayan görselleri filtreleyebilir, bu görselleri kullanabilirsiniz.

5. Görsel adlarını özelleştirin

SEO çalışmalarında görseller için alt metinler, açıklamalar doğru bir şekilde girilmelidir. Bu aşamada ise öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken detay dosya adlarıdır. Genelde sitelerdeki görsellerde “IMG_722019” gibi adlar kullanılır. Bu tip adlandırmalar ve alt etiketler Google için hiçbir anlam ifade etmiyor. Arama motorlarının resmi anlamasına ve SEO’yu iyileştirmesine yardımcı olmak için dosya adının doğru bir şekilde girilmesi gerekiyor.

6. SEO dostu alt metin yazın

Dosya adının ardından ise görseller için alt metinlere önem verilmesi gerekiyor. Alt metinler, Google tarafından okunan verilerdir ve Google bu verilere göre fotoğrafları yorumlar. Görselin net olarak adlandırılması için alt metnin doğru girilmesi gerekir. SEO kriteri olarak bu bölümde bolca etiket kullanmanız fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle resimde nelerin olduğunun anlatılması çok daha iyi bir yöntem olacaktır.

Web sitenizdeki görsellere uygun alt metinler girmek, anahtar kelimeleri görsellerle ilişkilendirerek web sitenizin arama motorlarında daha iyi sıralamalar elde etmesine yardımcı olabilir. Kodlarda alt=”” olarak belirtilecek alt metinlerde sıcak çikolata için sıcak çikolata ya da bardakta sıcak çikolata gibi tanımlar kullanılabilir.

7. Görsellerde hiyerarşi oluşturun

Google, aramalarda Görsel yönergelerini güncelledi. Güncellemeler ile görsellerin dosya yolları da önem kazandı. Bu nedenle görsellerde dosya yollarını ve alt klasörlere daha fazla dikkat edilmeli. WordPress’te genellikle upload klasörüne dosyaları yüklemek yerine görsellerde de kategori yapılarının kullanılması, daha iyi sonuçların alınmasını sağlar. Doğru yapılandırma ve hiyerarşi, görsel optimizasyonunda en çok göz ardı edilen detay. Ürün hizmetlerinde ürün kategorilerini görsel klasörlerinde de uygulanması öneriliyor.

8. Sayfa başlığını ve açıklamayı optimize edin

Görsel algoritmasına bağlı olarak sayfa başlığı ve açıklama da görsellerde önemli. Google açıklamalarında “Sayfa başlığınızı kontrol edin. Meta veriler, başlık etiketleri, sayfadaki kopyalar, yapılandırılmış veriler vb. gibi tüm temel sayfa içi SEO faktörleriniz, Google’ın resimlerinizi sıralama biçimini etkiler.” deniliyor. Bu da görseller için Google tarafından önemsenenlerin öğrenilmesini sağlıyor. Bu nedenle, görüntü sıralamalarını iyileştirmek için başlıklardan açıklamalara kadar her bölümü doğru bir şekilde girdiğinizden emin olun.

9. Görsel boyutlarını tanımlayın

Kaynak kodlarında görsellerin boyutlarının net olarak tanımlanması gerekiyor. Yükseklik ve genişlik olarak iki farklı ölçünün kullanıldığı görseller, böyle bir kullanım ile daha kullanıcı dostu olacaktır. Ayrıca CSS yüklenmesi sırasında görseller için daha hızlı bir yerleştirme yapılabilmektedir. Her görselin yanı sıra video gibi diğer multimedya içeriklerinde de boyutların mutlaka girilmesi gerekir. Verilerin girilmesi, tarayıcıya kaynak için ne kadar alan ayırması gerektiğini belirtir. Böylece hız testlerindeki CLS puanını düşüren can sıkıcı içerik kaymaları da kolayca önlenebilir.

10. Resimleri mobil uyumlu hale getirin

Mobil kullanım artık masaüstünü geride bıraktı ve Google tarafından da öncelikli hale geldi. Bu nedenle görsel kullanımı sırasında mobil uyumun yakalanması gerekiyor. Google tarafından hazırlanan rehberlerde, görseller için mobil uyumun nasıl yakalanabileceği ayrıntılı olarak açıklanıyor. Bunun için duyarlı görüntülerin kullanılması yeterli. Srcset etiketleriyle yapılabilecek çalışmalar, görsel SEO çalışmalarında kusursuz bir yapıya ulaşılmasını sağlar.

11. Site haritasına resim ekleyin

Resimler, site haritasında yer alması gereken içerik öğeleridir. Site haritalarından görsellerin uzaklaştırılmaması gerekiyor. Resimleri site haritasına eklemek, arama motorlarının resimleri tarama ve dizine ekleme şansını artırır. Böylece, daha fazla site trafiği alınabilir. Ayrıca görseller için yapılacak SEO çalışmalarında site için bu öneri, tamamlayıcı bir çözüm olarak değerlendirilmeli.

12. Yapılandırılmış veri ekleyin

Yapılandırılmış veriler, daha iyi görsel sonuçlar sunar. Google ve arama motorlarında içeriklerin daha iyi analiz edilmesi için içerik türleri kullanılır. İşaretleme olarak da tanımlanan bu işlemlerde Google arama sonuçlarında site içerikleri, resimler ile zengin sonuç olarak gösterilebilir. İçeriklerdeki görseli, ürün olarak etiketlemeniz, sonuçlarda o görselin öne çıkarılmasını sağlar. Ancak bu tip etiketlemeler yapılmadığı takdirde Google mevcut verilere göre eşleştirmeler yapar ve çoğu zaman istenilen sonuç alınamaz

Görsellerde 12 öneriye göre bir planlama yapmak, sitenin görselleriyle kusursuz olmasını sağlar. Bu konuda hap bilgi isteyenler için öneriler ise şöyle;

  • Doğru dosya biçimini seçin.
  • Alt metin ve açıklama bölümlerini doğru şekilde girin.
  • Daha hızlı sayfa yükleme süreleri için görsel boyutunu küçültün.
  • Sayfa içi SEO öğelerinizin (meta veriler, yapılandırılmış veriler vb.) görselinizle eşleştiğinden emin olun.
  • Taranabilirlik için resim site haritası oluşturun ya da resimlerinize site haritanızda yer verin.
  • Sesli aramanın artış kaydetmesi ile görsellerin önemi giderek artıyor.
İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?