Ana SayfaSEOBüyük sitelerin SEO uygulamalarını taklit etmek başarı getirir mi?

Büyük sitelerin SEO uygulamalarını taklit etmek başarı getirir mi?

-

SEO çalışmaları yapılırken uygulayabileceğiniz pek çok strateji vardır. Beyaz, gri ve siyah olarak ayırabileceğiniz alanlarda alternatif çalışmalar yapılabilir. Bir sitede öne çıkmanıza yardımcı olacak strateji bir başka sitenizde aynı şekilde sonuç vermeyebilir. Buradaki farklılığın sebebi pek çok sebebe bağlanabilir. Çalışmalarda genellikle karar verilmesi gereken kritik sayılabilecek kararlarda büyük sitelerin SEO uygulamalarını taklit etmek yani referans olarak kabul etmek sıklıkla karşımıza çıkan bir durum.

Büyük sitelerin SEO uygulamalarını taklit etmek her zaman olumlu sonuç vermeyebilir

Google’ın önemli isimlerinden John Mueller yakın bir zamanda bu konuda açıklamalarda bulundu. Bu konu, bir kişinin Reddit’te bir alt başlıkta “Google’ın tavsiyelerini mi dinlemeliyiz? Yoksa büyük sitelerin yaptıklarını mı yapmalıyız?” sorusunu sorması üzerine gündeme geldi. Özellikle, bu soru sayfalandırma için kullanılan kanonik etiketlere özelindeydi. John Mueller, büyük sitelerin SEO uygulamalarını taklit etmeme konusunda şiddetle tavsiye etti.

Reddit’te konuşulan bu gönderi, Google’ın kendilerine kanonik sayfalarda kullanılacak kanonik bir etiketinin kullanımı konusunda önerilerini de barındırıyor. Öte yandan, büyük sitelerin kanonik etiketlerini bir dizinin ilk sayfasına doğru yönlendirdiği bilgisini de görebiliyorsunuz.

Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

John Mueller’in Cevabı

John Mueller, büyük sitelerin SEO ile yaptıklarının uygulanmasını tavsiye etmeyerek cevap vermeye başlıyorr. Bazen büyük siteler, bazı şeylerin yanlış olmasına rağmen arama sıralamasında başarılı olabilir, ancak diğer sitelerde bu mümkün olmayabilir.

r/TechSEO Reddit alt başlığında paylaştığı cevabında Mueller, teknik SEO’nun mantıklı bir süreç takip ettiğini ve işlerin yapılması için genellikle kesin olan doğru ve yanlış yollar olduğunu not eder.

“Neyse ki, bir çok teknik SEO işlemi körü körüne bir güven ya da umut meselesi değil, inanmanız gereken sihirli bir kara kutu da değil, “Herhangi bir kişi Y dedi, bu yüzden Y her zaman doğru olmalı.” şeklinde cevabı mantıklı bir şekilde bulundurabilirsiniz, tıpkı çalışmalarınız için sıkça test edebileceğiniz gibi. Bunu doğru yapabilirsiniz ya da yanlış da yapabilirsiniz (adil olmakla birlikte, arama motorları yanlış yaptığınızda yardım etmeye çalışacaktır, çünkü birçok site yanlış yapıyor). ”

Orijinal soruya değinirken, Mueller etiketlerin kullanım kurallarının dizine almak istediğiniz sayfalara bağlı olduğunu söylüyor. Her sayfada kanonik olarak kendini referans alan bir dizinin kullanılması, bir dizinin tüm sayfalarının kendi başına dizine alınmasına yardımcı olur. Öte yandan, bir dizideki her sayfada bir sayfaya işaret eden kanonik bir etiket varsa, Google muhtemelen dizideki yalnızca ilk sayfayı dizine ekleyecektir.

Google: Rel = Canonical Bir Garanti Değil

Mueller, her sayfada kendini referans alan bir kanonik etiketi kullanmanın avantajları ve dezavantajları olduğuna dikkat çekiyor:

“Sayfa başına kanonik etiket kullanmanın avantajı, ulaşılabilir öğelere giden tüm bağlantıların bulunacağından emin olmanızdır. Dezavantajı ise, taranacak potansiyel olarak çok daha fazla şey olması ve sayfalandırılmış (paginated) sayfaların nasıl sıralanacağını anlamanın biraz daha zor olması (örneğin, eğer “koşu ayakkabıları” kategorisi olan sayfalar varsa, hangi sayfa doğru ise o sayfanın koşu ayakkabısı aramasında görünebilir mi?). ”

Reddit başlığında konuya katılan diğer bazı kullanıcılar, sayfalandırılmış (paginated) bir dizide kurallara göre kendi kendine uygulama yapmayı önerir.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?