CDN, Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır. Content Delivery Network, Türkçe’ye “İçerik Dağıtım Ağı” olarak çevrilse de çok kullanılan bir tabir değildir. Peki, site hızlandırma ve optimizasyon yazılarımızda sık sık kullandığımız CDN nedir ve bu hizmeti neden kullanmalıyız?
►Sitenizi Yurt Dışına Açarken SEO İçin Neler Yapmalısınız?
CDN Nedir?
CDN terimini kısa ve öz bir şekilde açıklamak gerekirse, bir internet sitesindeki statik verilerin, ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan çekilerek, sitenin çok daha hızlı açılmasını sağlayan, içerik dağıtım sunucularından oluşan bir networkdür.
CDN, hizmet başlatıldıktan sonra, kendi network sistemi üzerinden bütün sitenizdeki statik içerikleri kendi sunucularına kopyalar. Kopyalama işlemi ve kurulum tamamlandığında sitenize giren ziyaretçiye en yakın sunucudaki veriler aktarılır. Bunun yanı sıra, statik içerikler büyük çoğunlukla resim, ses ve videolardan oluştuğu için sitenizin açılış hızında gözle görülür artışlar olacaktır.
Siteniz, dünyanın dört bir yanında ziyaretçi alan bir konuya sahipse, CDN kullanmanız neredeyse şarttır. Ülkeler arası bağlantılar genelde yavaş olduğundan, site lokasyonuna uzak bir bölgeden giriş yapmaya çalışan ziyaretçinizin siteye erişimi yavaş olur, fakat Dünya çapında hizmet veren bir CDN firması ile çalışıyorsanız, ziyaretçileriniz dünyanın neresinde olursa olsun, siteye erişimi kolay ve sıkıntısız olacaktır.
Hızınıza Hız Katın!
CDN hizmetinizde yer alan statik içeriğiniz sıkıştırılarak (optimize edilerek) kullanıcıya sunulabilir, bu da site hızını artıran faktörlerden biridir. Çekilen dosyanın boyu ne kadar küçük olursa, erişim hızı da bununla ters orantılı olarak artacaktır.
Cloud Flare’e Ait CDN Sunucuları;
Popüler CDN Servis Sağlayıcıları
- CloudFlare (www.cloudflare.com)
- Amazon CloudFront (aws.amazon.com/tr/cloudfront)
- MaxCDN (www.maxcdn.com)
- CDN77 (www.cdn77.com)