Cloaking (Gizleme), arama motorlarında üst sıralara yerleşebilmek kullanılan, eski Black Hat SEO yöntemlerinden biridir. Arama motoru algoritmalarının bu denli kusursuz işlemesine rağmen, keşfedilmeyi bekleyen açıklar hala mevcut. Cloaking yöntemi de bu küçük açıklar kullanılarak uygulanan, bir zamanların en yaygın yöntemlerinden biriydi.
Cloaking Nasıl Yapılır?
Gizleme yönteminde, arama motorlarına ait User Agent’lar, (Arama motoru örümcekleri) siteyi taramaya geldiklerinde, ziyaretçiler tarafından görülmeyen özel ve ayrı bir sayfaya yönlendiriliyordu. Bu sayfalar User Agent’lar için özel olarak hazırlanmış sayfalardı.
Bu sayfalar görselliğe önem verilmeden tasarlandığı için site hızı maksimuma çıkıyor, gereksiz kodlar kaldırılıp, salt metinler yerleştiriliyordu. Sade tasarım ve salt metinler, arama motoru örümceklerinin sevdiği türlerden olduğu için, bu yöntemi kullanan sitelere üst sıralarda yer vermeyi uygun görüyordu. Geçmişte bir çok site Low Quality olduğu halde bu yöntemi kullanarak, üst sıralarda yer almayı başardı. Gelişen arama motoru algoritmaları sayesinde, başta Google olmak üzere, diğer tüm arama motorları bu yöntemi fark edip önemlerini aldı.
Cloaking Günümüzde Yapılabilir mi?
Gizleme yöntemi günümüzde de küçük bir kaç kod yardımıyla kolaylıkla yapılabilir. Tıpkı mobil kullanıcılarınızı, mobil sitenize yönlendirdiğiniz gibi, arama motoru örümceklerini de istediğiniz sayfaya yönlendirebilirsiniz. Fakat gelişen algoritmalar ve yapay zeka sayesinde, örümcekler bunu hemen anlayıp çok katı cezalar uyguluyor. Örümcekler onları kandırdığınızı fark ettiği anda sitenizin tüm indexlerini silebiliyor.