Ana SayfaSEOCore Web Vitals Google sıralama kriteri mi?

Core Web Vitals Google sıralama kriteri mi?

-

Core Web Vitals, Google’ın bir web sayfasının kullanıcı deneyimi açısından ne kadar iyi ne kadar kötü olduğunu gösteren temel bir veridir. “Core Web Vitals Google sıralama kriteri mi?” herkesin merak ettiği sorudur Kullanıcı deneyimini artırmak ve iyileştirmek isteyen tüm web site sahiplerinin bu değerler üzerinde ölçüm yapması ve iyileştirmeler sağlaması gerekmektedir. Core Web Vitals olarak da adlandırılan sistem, Google tarafından sunulan PageSpeed Insights sayfası üzerinden yapılan ölçümler ile net bir şekilde görülebilmektedir. Bir web sayfasının Google üzeri gözünden nasıl göründüğü, ziyaretçiler için web sitelerinin iyileştirme gerekip gerekmediği aktarılmaktadır.

Google Search Console Core Web Vitals raporu güncellemesi

Core Web Vitals nedir?

Core Web Vitals, tüm web sayfaları için geçerli olan, tüm site sahipleri tarafından ölçülmesi gereken ve tüm Google araçlarında gösterilecek olan web verilerinin alt kümesidir. Önemli web verilerinin her biri, kullanıcı deneyiminin farklı bir yönünü temsil eder. Core Web Vitals web sayfalarında 3 ana noktayı esas alır. 

  • En Büyük İçerikli Boyama – Largest Contentful Paint (LCP): Bir web sitesinde en büyük bloğun yüklenme süresini ölçer.
  • İlk giriş gecikmesi – First Input Delay (FID): Bir kullanıcının sayfa ile etkileşim kurduğu anda sunucunun yanıt verme süresini ölçer. 
  • Kümülatif düzen kayması – Cumulative Layout Shift (CLS): Bir web sayfasının yüklendiği sırada ekrandaki içeriklerde herhangi bir değişikliğin ya da kaymanın olup olmadığını kontrol eder ve ölçümler.

2020 yılı itibariyle Google, kullanıcı deneyiminin ölçülebilmesi adına yeni bir dönemin başlayacağını ve hızlı yanıt verme ve görsel kararlılık ile ilgili farklı metriklerin kullanılmaya başlayacağını duyurdu. Duyuruda şöyle denilmişti;

“Bugün, bu çalışmayı geliştiriyoruz ve sayfa deneyimi metriklerini içeren yakında yapılacak bir arama sıralaması değişikliğine erken bir bakış sunuyoruz. Bir kullanıcının bir web sayfasındaki deneyiminin kalitesinin bütünsel bir resmini sağlamak için Önemli Web Verilerini sayfa deneyimi için mevcut sinyallerimizle birleştiren yeni bir sinyal sunacağız.”

Core Web Vitals Google sıralama kriteri mi? 

Geçtiğimiz aylarda düzenlenen özel soru-cevap etkinliğinde ise Core Web Vitals için bir sıralama kriteri olup olmadığı soruldu. Bu soru üzerine açıklamalarda bulunan Google mühendisi Philip Walton ve Google Arama Sorumlusu John Mueller, yaptığı açıklamalarda hızın Google için önemli bir veri olduğunu net bir şekilde dile getirdi. Ancak Core Web Vitals sıralamalarda ana etken olmadığından dolayı içeriklerdeki sıralama kriterlerine destek sağlanması adına bu kriterlere uyulması gerekiyor. John Mueller ise durumu şöyle açıklıyor;

A web sitesi, B web sitesinden daha hızlıysa ancak B, arama kullanıcılarının sorgusuyla daha alakalıysa, B web sitesi yine de A’yı geride bırakacaktır.

Mueller, web sitelerinin Vitals değerlerinde “iyileştirmeye ihtiyaç duyan”dan “iyi”ye geçmesi halinde sıralamada iyileştirmeler görebileceğini de kaydetti.  Bu doğrultuda hızlı açılan, hızlı tepki veren ve yükleme sırasında herhangi bir görsel sorun yaşanmayan web siteleri daha iyi bir pozisyon almak için iyi bir teknik altyapıya sahip olunduğunun en önemli göstergesi. 

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?