Ana SayfaTasarımCTA Butonu Tasarlarken En Sık Yapılan Hatalar

CTA Butonu Tasarlarken En Sık Yapılan Hatalar

-

Cta Aksiyon Butonu, web sitelerinde bulunan herhangi bir aracın teşvik yaratması ve kullanıcıların harekete geçmesini sağlamak için kullanılan bir pazarlama yöntemidir.

Temel de birkaç kelime mesajla oluşmaktadır. Fakat site içerisinde çeşitli tasarımlarla kullanıcılara gösterilebilir. 

Kategori, Blok ve ürün açıklaması gibi metinlerinin bazı cümlelerde CTA mesajı bulunur.

Reklam görsellerinde de sıkça kullanılan bu mesajlar, site içerisinde dikkat çekici butonlarının üstüne de yazılabilir. CTA şeklinde kısaltılan Call To Action, Türkçe de birebir çeviri yapıldığında “Eylem Çağrısı” olarak karşılık buluyor. Fakat bu modelin kullanım amaçları bir çağrı yapmaktan çok daha fazlasıdır. Bu nedenle Türkçe de daha çok “Harekete Geçirici Mesaj” olarak kullanılmaktadır. Amaçlanan etkiyi yaratabilmesi için net bir şekilde emir kipi içermelidir.

Hedef Kitlenizi Anlamamak

Hedef kitlenizi anlamak, her türlü pazarlama stratejisinin temelidir. CTA’nız  aracılığıyla ilettiğiniz mesajlar hemen çıkma ile dönüşüm arasındaki belirleyici faktörler olabilir.

“Daha fazla bilgi edinin” veya “Daha fazlası için tıklayın” gibi genel CTA’lar kullanıcıların harekete geçmesi için herhangi bir bağlam sağlamaz. Diğer yandan, kitleye göre uyarlanmış ve daha etkili olan CTA “30 Günlük Denemenizi Başlatın” veya “Ücretsiz E-kitabınızı Şimdi Alın” gibi CTA’lar kullanıcılara faydayı açıkça iletir.

CTA Butonu Tasarlarken En Sık Yapılan Hatalar

CTA’ların Yanlış Yerleştirilmesi

CTA yerleşimleri, “Katın Üstü “ bölgesi olduğu düşünülür ancak klasörlerin üstü ziyaretçilerin web sayfanızı kaydırmadan görebileceği bir bölümdür. Veriler bu alandaki içeriğin kullanıcı dikkatini %80 çektiğini göstermektedir.

“Üst Kat” iyi nokta olarak belirlense bile, CTA’’lar farklı noktalarda da başarılı olabilir. 

Bilgilendirici bir  içerik parçasının sonuna yerleştirmek veya zamanlı açılan pencereler olarak sunulması da aynı derece de etki yaratabilir. CTA’ları en iyi şekilde yerleştirmek için hedef kitlenin davranışlarını anlamak ve farklı alanlarda davranışları test etmek  CTA’nız için doğru noktaya yerleştirilmesi için size yol gösterir.

Görsel Hiyerarşiyi Yok Saymak

Site Web Tasarımlarında görsel hiyerarşi, gözlerin gördüklerini algılama sıralarını belirler. CTA’lar konu olduğunda bu hiyerarşi, hayati eylemin aynı zamanda görsel olarak en belirgin eylem olmasını sağlamak için önemlidir. Bir CTA’nın şeklinden rengine kadar hedef kitlenin dikkatini çekmede önemli bir rol oynar. Renkler duyguları uyandırır ve harekete geçmesini sağlar. Boyut ve belirginlik CTA’ların fark edilebilirliğini arttırır.

CTA Butonu Tasarlarken En Sık Yapılan Hatalar

CTA’lar ile Aşırı Seçenek Yüklemesi Yapmak

“Aşırı Seçenek Yüklemesi” yapmak olarak bilinen bu olgular, Web sitenizin fazla CTA bombardımanına maruz kalır. Web sitesi ziyaretçilerinin donup kalmasına sebep olabilir. Karar verme olasılığı düşer ve herhangi bir işlem yapmama olasılığı artar. Web sitelerinin ana hedef kitlesi netlik olmalıdır. Bir web sitesinin tüm olaylarını kapsamak için birden fazla CTA eklemek cazip gelse de ziyaretçileri stratejik olarak hedeflerinize  uyumlu birincil eyleme yönlendirmek daha iyi bir çözüm olacaktır. Örneğin Netflix Web Sitesini ilk defa ziyaret ettiğinizde, sizden ne yapmanızı istedikleri gayet açıktır. “Başlayın” tasarım minimalist ve nettir. Burada birincil CTA’yı vurgulayarak ziyaretçilerin bir sonraki adımlarını kolaylaştırır. Birincil CTA’larınız ile liderlik ederek, sonraki CTA’lar için kafa karışıklığına sebep olmadan takip etmesine izin verebilirsiniz.

CTA Butonunu Test Etmemek ve Güncellememek

Kullanıcı davranışları zamanla değişmektedir. CTA larınızda böyle olmalıdır. Bir CTA’nın geçen ay hatta geçen yıl çalışmış olması etkili bir şekilde devam edecek anlamına gelmez.

Bu nedenle devamlı bir başarı için CTA’lar test edilerek güncellenmelidir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?