Ana SayfaSEMCustomer Acquisition Cost (Müşteri Edinme Maliyeti) Nedir?

Customer Acquisition Cost (Müşteri Edinme Maliyeti) Nedir?

-

Customer Acquisition Cost-CAC (Müşteri Edinme Maliyeti), bir müşteriyi elde edebilmek için harcanılan para anlamına gelir. Bu maliyet işletmelere müşteri kazandırmak için oldukça önem taşıyan unsurlardan biridir. Potansiyel müşterilere yönelik yapılan tüm harcamalar; araştırmalar, reklam çalışmaları ve teşvikler müşteri edinme maliyeti kapsamında yer alır.

Müşteri edinme maliyetinin yüksek olması çevresel faktörlerle de doğrudan ilişkilidir. Örneğin; sektörde rekabet ortamı arttıkça müşteri edinme maliyeti de buna paralel olarak artış gösterir. Çünkü, müşteri edinme maliyeti çoğu zaman sahip olunan müşterileri elde tutmaktan daha fazla masrafa neden olur. 

Müşterilere satılan ürünler veya hizmetler şirketlere daha az maliyete sebep olsa da şirketlerin büyümesi için yeni müşteriler kazanılması gerekir. Müşteri edinme maliyeti, yeni bir müşteri kazanmak için ne kadar bütçeye ihtiyaç duyacağınızı belirleme açısından da son derece önemlidir. 

Rekabetin her geçen gün artış gösterdiği piyasalarda, işletmeler yeni müşteriler kazanmak için; kampanyalar, reklamlar, tanıtımlar ve promosyonlar yaparak dikkatleri üzerlerine çekmeye çalışırlar. Tüm bu işlemlerde ayrı bir pazarlama ve reklam maliyetine ihtiyaç duyarlar. Reklam ve pazarlama ait olan bu giderlerin toplamı, şirkete kazandırılan müşteri sayısına bölünerek müşteri edinme maliyeti elde edilir.

Customer Acquisition Cost (Müşteri Edinme Maliyeti) Avantajları Nelerdir?

Müşteri edinme maliyetinin en önemli avantajı, işletmelerin müşteri edinme yolunda harcanılan maliyetlerinin hesaplanabilmesidir. İşletmeler bu hesaplama sayesinde hangi dijital pazarlama kanalı üzerinden ne kadar müşteri geldiğini görebilir ve pazarlama çalışmalarının ne kadar başarılı olduğunu da burada takip edebilme imkanına sahip olurlar. Ayrıca müşteri edinme maliyetlerinizi inceleyerek, reklama ayıracağınız bütçenizi hesaplayıp kampanyalara yönelik farklı maliyetlendirme çalışmaları da yapabilirsiniz. Çünkü müşteri edinme maliyetlerinizi hesaplayarak hareket etmeniz sizlere hangi pazarın ve reklam stratejilerinin daha uygun olduğunu konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar.

Müşteri Edinme Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Belirli bir dönem içerisinde ürün veya hizmetinizin pazarlanmasına yönelik düzenlemiş olduğunuz reklam kampanyanıza örneğin; 4.000 TL tutarında harcama yaptınız. Bu reklamlar aracılığıyla 20 yeni müşteriye ulaştınız. Yeni müşteri edinme maliyetiniz: 4.000/20= 200 TL’dir. 

Müşteri edinme maliyetinizi hesaplarken, pazarlama çalışmalarınıza dahil ettiğiniz tüm kanallar maliyet hesaplamanız içerisinde yer alabilir. Ayrıca her bir kanal üzerinden müşteri maliyetinizi de hesaplayabilirsiniz. Örneğin; Google Ads üzerinden yaptığınız reklam kampanyalarınız ile ilgili yeni müşteri edinme maliyetinizi, SEO çalışmaları için ayırdığınız bütçeyi veya sosyal medya aracılığıyla yaptığınız tanıtım ve reklam çalışmalarınızı da ayrı ayrı hesaplayabilirsiniz. Bu sayede her bir kanala yönelik müşteri edinme maliyetinizi öğrenebilirsiniz.

Müşteri Edinme Maliyetinizin Yüksek veya Düşük Olması Ne Anlama Gelir?

Müşteri edinme maliyetiniz yüksek olması pazarlama ve reklam stratejilerinizde yanlışların olduğunu gösterir. Bu yanlışları tespit ederek yeniden bir strateji oluşturmanız şirketiniz için çok daha avantajlı olacaktır. Aksi takdirde işletmeniz zarara uğrayacaktır. 

Müşteri edinme maliyetiniz düşük ise reklam ve pazarlama maliyetletleriniz de düşüyordur. Yani bu düşüş işletmeniz için kârın yükselişi anlamını taşır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?