Design Brief, yakın bir zamanda üzerinde çalışacağınız bir projenin hedeflerini, neleri kapsadığını ve stratejisini temel alarak, projenizin bir nevi iskeletini oluşturan bir rehberdir. Bir tasarımcıysanız, neler yapacağınızı ve bu aşamada atacağınız adımları tanımlamanız gerekir. Briefler bir plan ve yol haritası gibi, projenizi tamamlarken size bilgi verir.
İyi hazırlanmış bir brief ile, projenin bütçe ve zamanlaması hususunda paydaşlar arasında bir anlaşmaya vardığınıza emin olursunuz. İşletmelerin oluşturduğu brieflerde, ekibin parçası olan yazılımcı, ajans, uzaktan çalışanlar ve tasarımcılar için hazırlanır. Yapılacak olan projenin amaçlarını açıklayan iyi bir brief yazmak, şirketler için çok önemlidir çünkü paydaşların ve çalışanların karşılaştığı bir problemde ne yapması gerektiğini bilmeleri gerekir. Böylece yapılan çalışmalarda aksaklıklardan ve proje zamanının uzamasından kaçınılabilir.
Yazı İçeriği
Design Brief Hangi Unsurları İçermeli?
Design Brief’te yapılması gereken en önemli şey ise içeriğinde neler yazacağıdır. Tasarım özeti doğru, projeyle alakalı ve güncel bilgiler içermelidir.
Brief belgeler, çok kısa da olabilir uzun da; ayrıntılı da olabilir daha basit de. Her briefin şablonları farklıdır ve mükemmel brief için sabit bir formül yoktur. Ama briefi harika yapan bir kaç unsur vardır:
Planlanan Projenin İncelenmesi
Brief’te projeye genel bir bakış ve tasarımınızın açıkca bir açıklaması lazımdır. Bu açıklamayı kısa tutmak iyidir. Projenizin amacı, neyi neden yaptığınız bu açıklamaya girmelidir. Mesela “Markamızın sosyal medyasında, kartivizit ve broşür gibi alanlarda kullanmak için sade ve marka mesajımızı ileten bir logo tasarımına ihtiyacımız var.”
Bu maddeyi gerçekleştirmek için müşteriye sorabileceğiniz birkaç soru örneği:
-Projemizdeki hangi tasarımsal problemi çözmeye çalışıyoruz?
-Proje tamamlandığında nasıl bir değer kazanması bekleniyor?
Tasarımdaki Amaç ve Hedefler
Tasarım projesiyle ilgili müşteriye soracağınız en önemli soru bu kullanacağı tasarımla neyi hedefliyor? Eğer müşterinin amacını bilirseniz, tasarımınızı en az sayıda düzeltme ve ile teslim edersiniz.
Amaçlar ve hedefler olarak bu varılmak istenen yeri ikiye ayırın.
Amaçlar projede genel bir amacı hedefi belirlerken, hedefler; başarıyı nasıl somutlaştırdıklarıyla ilgilidir.
Projenin amaç ve hedeflerini bilmenizi sağlayacak bazı soru örnekleri:
-Bu proje tamamlandığında ideal sonuç olarak neye ulaşılırdı?
-Hali hazırda var olan bir projeyi yeniden bir tasarlıyorsunuz? Bu kez ne değişiklik olacak?
-Bu projedeki tasarım sorununu daha önceden çözmeyi denediniz mi?
Hedeflenen Pazar ve Hedef Kitle
Hedef kitlenizin ne istediğini anlamak onları kendinize çekecek en iyi tasarımı yapmanızı sağlayacaktır. Müşteriniz olmasını istediğiniz kitlenin kişiliğini, demografik özelliklerini, psikolojik özelliklerini araştırın ve ana hatlarıyla ortaya koyun. Hedef kitlenizi tanımak için şu soruları sorabilirsiniz:
-Hedeflediğiniz müşteri profili nedir?
-Bu kitlenin demografik, kişilik özellikleri nedir?
-Projenizden nasıl ve ne zaman faydalanacaklar?
Bütçe ve Projenin Zaman Çizelgesi
Bütçe konusunda anlaşmak ve proje akışını bir zaman çizelgesi üzerinde konuşmak brifing sürecindeki çok önemli bir adımdır. Bütçedeki beklentilerin ve zaman kısıtlamasının çok önceden konuşulması ve açığa kavuşturulması ,projenin akışı ve hem tasarımcı hem de işverenin mağdur olmaması için gereklidir. Program da bütçe de olası bir aksaklık durumunda sorun çıkmaması için esnek tutulmalıdır.
Bu durumla ilgili sorabileceğiniz birkaç soru örneği:
-Proje için ayrılan bütçe kısıtlı mı? Esneme yapılabilir mi?
-Projenin adımları ve son teslim tarihleri neler?
-Projede olmazsa olmaz adım ve hedefler neler?
Design Brief Yazarken Hangi Araçlar Kullanılır?
Tasarım projeleri iş birliğine dayalı olduğundan pek çok paydaşı kapsar. Bu durumda ise brieflerinizi nereye yazacağınız oldukça önemlidir. Bir Word dosyasına ya da e-postalara yazmak, yapılan bir yanlışın her paydaşta düzeltmesini ve bu yanlışın açıklanmasını zorlaştırır. Ortak çalışmalarda kullanılan Google Dokümanlar ya da Nuclino gibi uygulamalarla belgede herkesin görebileceği düzeltmeler yapabilirsiniz.