Ana SayfaPazarlamaDijital pazarlama ve satışlar için takip etmeniz gereken 5 2023 trendi

Dijital pazarlama ve satışlar için takip etmeniz gereken 5 2023 trendi

-

Müşteri istatistiklerinden daha iyi yararlanmak ve tüketicilere daha iyi bir bağlılık duygusu yaratmak için yararlanacağınız bazı dijital pazarlama trendi ile rekabet avantajına sahip olabilirsiniz.

2022 yılı sonlanırken, satış ve pazarlama ekipleri her yerde yılın performansını değerlendiriyor. Önlerinde ne olduğuna bakıyorlar ve alıcılara hitap etmek ve geliri artırmak için yeni stratejiler üzerinde çalışıyorlar. Müşteri davranışlarının ve beklentilerinin her zamankinden daha hızlı geliştiği bir dönemde, bu stratejiler genellikle bir işletmenin çevikliğine, esnekliğine ve sektördeki değişimlere uyum sağlama isteğine bağlı.

Pandemi bazı değişimlere yol açtı ve değişimlerden ikisi, kişiselleştirme ve müşteri deneyimine yapılan vurgu oldu. Müşteri verilerinden daha iyi yararlanabilen ve tüketicilerle daha büyük bir bağlılık hissi yaratabilen uygulamalar ve taktikler, rekabet avantajının anahtarı haline geldi. 

İşletmenizde uygulamanız gereken 5  trende göz atalım.

RevOps Modelini uygulamak

Satış sürecinin dahili olarak parçalara ayrılması, alıcının yolculuğunda uzun zamandır bir sürtüşme kaynağı olmuştur. Bu durum, tüketicilerin umduğu kusursuz müşteri deneyimi üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. İşletmelerin, müşterilerinin tercih ettiği ve beklediği şeyi yansıtmak için dahili satış süreçlerini birleştirmeleri gerekir. Bunu yapmanın yollarından biri de gelir faaliyetleridir. RevOps iş modeli sayesinde silolar yıkılır ve herkes aynı hedef doğrultusunda çalışır. Gelir, müşteri satın alımlarıyla yakından bağlantılı olduğu için genellikle müşteri deneyiminin arkasında birleşmek anlamına da gelmektedir.

Paylaşılan verilere, üzerinde uzlaşılan prosedürlere ve açık iletişime odaklanan süreçler ve taktikler, artık pek çok müşterinin beklediği sorunsuz deneyimi yaratmak için hayati önem taşır. RevOps modelinin başarılı bir şekilde uygulanması, iç müşteri memnuniyetinde %10-20 oranında bir artış sağlayabilir.

içerik pazarlamasında kopyalanmış içeriklerden uzak durun

 Doğrudan satışın anahtarı olan özelleştirilmiş içerikler üretmek

Dijital pazarlama çağında içerik, işletmelerin elindeki en güçlü araçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle B2B iş modellerinde, karar verme sürecinde içeriğe olan bağımlılık artış gösteriyor. Alıcının yolculuğu giderek daha fazla kendi kendine yönlendirilir hale geldiğinden, müşterilerin dikkatini çekmenin en iyi yolu satış süreci boyunca konuyla ilgili bilgiler sağlamaktır. Pazarlama ve satış ekiplerinin potansiyel müşterileri ve fırsatları hakkında sahip olduğu veri miktarı sayesinde, içerikten, hakimiyeti ele geçirmiş olan geniş çok yönlü mesajlardan daha fazla yararlanmak mümkün.

Satış ekipleri, pazarlamadan gelen iletişimin yanı sıra önceki müşteri eylemlerini dikkatlice inceleyerek bir müşteri aday profilinin hangi içeriği görüntülediğini anlayabiliyor. 

Daha sonra elde edilen bu geçmiş veriler yardımıyla, müşteri adayı pazarlama hunisinde ilerlerken onun için en değerli olabilecek diğer içerikler hakkında bilinçli kararlar vermek için kullanılabilir. Veriler müşteri adayına hitap eden içerik üretilmesini sağlar ve aynı zamanda onları dinlediğinizi ve sorunlarını anladığınızı gösterir ki bu da güven oluşturmada etkili bir adım atmanıza yardımcı olur.

 İşletmelerdeki tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek

Otomasyon, kişiselleştirilmiş bir müşteri deneyimi için mantığa aykırı gelebilir, ancak otomasyon, kişiselleştirmeyi büyük ölçekte mümkün kılıyor. Satış ve pazarlamada otomasyonun iki ana işlevi bulunuyor: tekrarlayan, ezbere dayalı görevleri personelden almak ve büyük miktarda bilgiyi analiz etmek. Tekrarlayan görevlerin otomatikleştirilmesi, çalışanların daha üst düzey önceliklere odaklanmasını sağlıyor ve e-posta takipleri gibi görevlerin gözden kaçma olasılığını azaltıyor. Bu kadar büyük bir ölçek söz konusu olduğunda, müşteriler günlük işlerin detayları arasında kaybolabilir. 

Bu, işletmeniz tarafından fark edildiklerini ve anlaşıldıklarını hissettirmesi gereken bir deneyimde ihtiyacınız olan son şeydir. Otomasyon ayrıca veri analizine yardımcı olabilir ve ekip üyelerine uygulanabilir analizler sağlayabilir.

Görselleri dijital pazarlamada nasıl kullanmalısınız

Hedef kitle odaklı pazarlama kampanyaları geliştirmek

Kalite, potansiyel müşteriler açısından nicelikten daha fazla önem taşıyor. Reklamlarınızı yüz kişiye gösterebilirsiniz, ancak bu kişiler yanlış hedef kitle ise hiçbir satış elde etmeniz mümkün değildir. Görüntüleme ve tıklamaları etkileşim ve ilginin önüne geçiren düzensiz, genel pazarlama yöntemi artık moda değil. Günümüzün müşterileri reklamlar ve şirketlerle kuşatılmış durumda. Kendilerini gerçekten ilgilendiren bir şey olmadığı sürece bu reklamlarla ilgilenmiyorlar.

Hedef kitle odaklı pazarlama bu kavramı ele alıyor ve daha derine iniyor. Özel ve bireysel ihtiyaçlarını karşılayan bir kampanya oluşturmak için belirli müşteri profillerini ve detaylarını tanımak gerekiyor.

Müşteriler için kişisel hizmet deneyimleri oluşturmak

Özellikle genç müşteri kitleleri de olmak üzere giderek artan sayıda tüketici, satış veya pazarlama ekipleri ile iletişime geçmeden satın alma süreçlerini bireysel olarak yürütmeyi tercih ediyor. Müşterilerin %81’i daha fazla kişisel hizmet seçeneği görmek istiyor. Bu durum, onlarca yıldır ürünlerini tanıtmak için insan kaynaklarına güvenen işletmeler için karmaşık bir soruna yol açıyor. 

Şirketlerin artık ürün deneyimine odaklanması ve tüketicileri pazarlama hunisinde daha da ileriye götürmek için ürünün kendisiyle etkileşimlere izin vermesi gerekiyor. 

Müşteriler bir ürünle ilgili kendi deneyimlerini edindikten sonra, üst düzey satış hizmetlerinden yardım almaya daha yatkın oluyorlar, çünkü kendi sorularını deneyimlerinden yola çıkarak oluşturabiliyorlar. 

Müşteri deneyimi her zaman iş başarısının temel unsurlarından biri olarak karşımıza çıkmıştır. Bir çok sektörün dijitalleşmesi, müşteri deneyiminin daha büyük bir kısmının çevrimiçi olacağını ve ekran aracılığıyla tanımlanacağını gösteriyor. İşletmelerin sektördeki rakiplerinden farklılaşmaları için çalışmalar yapması gerekiyor. İşletmelerin bu çalışmaları dijital pazarlamadaki beklenti ve tercihlerine göre planlaması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?