Ana SayfaPazarlamaDijital pazarlamada rakip analizi nasıl yapılır?

Dijital pazarlamada rakip analizi nasıl yapılır?

-

Rakiplerin sürekli arttığı dijital pazarlamada, rakiplerin neyi nasıl yaptığını, rakiplerinizin ürünlerini, pazarlama stratejilerini, ürünlerini inceleyerek ve belirlediğiniz yöntemlere göre adımlarınızı atarak bir analiz yapabilirsiniz. Rakiplerinizin neyi doğru yapıp yapmadıklarını görmek ve buna göre bir strateji belirleyerek onların önüne geçebilmek mümkündür. Bu analiz sayesinde markanız veya hizmetiniz için fırsatları belirlerleyebilirsiniz. Rakip analizi yaparken kullanılan yöntemlere yazının devamından ulaşabilirsiniz.

SWOT Analizi Yöntemi Nedir?

Marka sahibinin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek, bu listedeki tehditleri ve fırsatları analiz etmesine SWOT yöntemi denir. Strengths (güçlü yönler) Weaknesses (zayıf yönler), Opportunities (fırsatlar) ve Threats (tehditler) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. SWOT analizi bu dört özelliğin birleşmesinden oluşur. 

Bu analize göre güçlü yönler ve fırsatlar kendimizde olması gereken özellikler, zayıf yönler ve tehditlerde hazır olmamız gereken özellikler olmalıdır. 

Bu analiz sayesinde Google’da nasıl yükseleceğimizin cevabını buluruz.

Bir SEO rakip analizinde incelenen hususlar şöyledir: Backlink analizi, Kaynak ve Trafik Analizi, Anahtar Kelime ve Trafik Analizi, Reklam Analizi ve İçerik Analizidir. 

Bu analizleri incelerken semrush,ahrefs gibi bilmemiz gereken bazı araçlar vardır. Bu araçlar internet sitelerini analiz ederek, site hangi arama sorgusundan  tıklanma alıyor, hangi siteden hit alıyor gibi soruların cevaplarını verirler.

Backlink Analizi Nedir?

Başka sitelerden gelen bağlantılara backlink denir. Rakip sitelere gelen backlinkleri Semrush ve Ahrefs sayesinde bulabilirsiniz. İlk adım olarak bu siteler listelenir. Ardından hangi kelime ve sayfalarla backlink aldığı bulunabilir. 

Kaynak ve Trafik Analizi: Rakip sitenin en çok kaynak aldığı yerler tespit edilir. Bunun için Ahrefs, Alexa ve Similarweb kaynakları kullanılır. 

Anahtar Kelime Trafik Analizi: Rakip sitenin hangi anahtar kelime sayesinde trafik aldığı tespit edilir. Bunun için Semrush aracı kullanılır. Bu analiz sonucunda üç anahtar kelime listelenir. Bu üç anahtar kelimeyi içeren içerikler üretilmeye başlanır. 

Reklam Analizi: Rakiplerinizin hangi reklamları verdiğini ve hangi kelimelere reklam verdiğini tespit edebildiğiniz analizdir. Bu aşamada kullanılan araç yine Semrush’tur. Bir SEO firması, rakibi olan sitelerin reklam kelimelerini kullanmalıdır. 

İçerik Makale Analizi: Bu analiz çok önemlidir çünkü bu analizle beraber rakip sitelerden bir adım öne geçebilirsiniz. Bu analizi yaparken sorulması gereken sorular vardır:

  • İlgili site ne sıklıkla içerik üretiyor?
  • Anahtar kelime yoğunluğu % kaç?
  • İçeriklerde hashtagı kullanımı nasıl?
  • Resim alt etiket nasıl düzenlenmiş?

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?