Ana SayfaSEODizine Ekleme Hataları Nelerdir?

Dizine Ekleme Hataları Nelerdir?

-

Web sayfanız dizine eklenmemiş veya eklenememişse sayfalarınız Google’da yer almıyordur. Dizine ekleme, genellikle veritabanı yönetimi veya bilgi işlem sistemlerinde sıkça kullanılan bir işlemdir. 

Dizine Eklenen Sayfaların Önemi

Web sayfalarının Google’da dizine eklenmesi, organik trafik için kritik bir öneme sahiptir. Dizine eklenmeyen bir web sayfası, web sitenize organik trafik çekmez. Dizine eklenen sayfalar, arama motorlarının içeriği anlaması ve arama sonuçlarına (SERP) dahil etmesine olanak verir. Kullanıcıların ilgili kelimeler aracılığıyla web sitenizi keşfetmesine ve erişmesine sağlayarak, potansiyel müşteri ve dönüşüm şansınız artar.

E-ticaret siteleri için; ürün sayfaları dizine eklenmemişse eğer, siteye gelen müşteriler ürünleri ararken bu sayfaları bulamaz. Sayfalarınızı doğru şekilde dizine eklendiğine emin olmak, web sitenize organik trafik ve potansiyel müşteri getirir.

Dizine Eklenmemiş Sayfaları Anlamak

Dizine eklenmemiş uyarısı, Google’ın arama dizinine dahil etmediğini web sayfalarını ifade eder. Dizine eklenmeyen sayfalar, organik trafik akışını etkileyeceği için sayfaların dizine neden eklenmediğini bilmek önemlidir. Web sayfalarının dizine eklenmemesine neden olan şeyler arasında tarama ve dizine ekleme sorunları şeklinde teknik sorunlardan olabileceği gibi zayıf veya yinelenen içerikler de çeşitli sorunlara kadar değişkenlik gösterebilir. 

Sayfaların Dizine Eklenmemesinin Sonuçları

Google Search Console, web sitenizdeki sayfaları dizine eklemediğinde kritik sonuçlar doğabilir.

Eklenmeyen sayfalar arama sonuç sayfasında görünmeyecek, bu da organik görünürlüğü ve potansiyel trafiğin sınırlanmasına neden olacaktır. Dizine eklenmemek o sayfalardaki değerli içerik veya bilgilerin hedef kitleye kolayca ulaşamayacağı anlamına gelir. İlgili tüm sayfaların erişilebilir ve arama motorları tarafından görünür olmasını sağlamak için dizine eklenmeme sorunlarını çözmek önem taşır.

Dizine Ekleme Hataları
Dizine Ekleme Hataları

Dizine Eklenmeyen Sayfaların Nedenleri

Web sitelerinin arama motoru indekslerinde yer almayan sayfaların sebepleri:

Web Sitesiyle İlgili Teknik Sorunlar

Web sitesinde yaşanan teknik sorunlar, sayfaların Google Search Console’da dizine eklenmemesine neden olabilir. 

Bu sorunlar çoğunlukla; tarama ve dizine eklemeyle ilgili sorunlar, robots.txt dosyası kısıtlamaları ve “noindex” etiketlerinin yanlış kullanımı gibi karşımıza çıkabilir. Bozuk dahili bağlantılar ve erişilemeyen sayfalar da sorun yaratır. Bu sorunları, Search Console’a site haritalarını yeniden gönderilmesi, tarama ve dizine ekleme sorunlarının düzeltilmesi ve “noindex” etiketlerinin doğru şekilde kullanıldığından emin olarak çözebilirsiniz.

Tarama ve Dizine Ekleme Problemleri

Tarama ve dizine ekleme problemleri, web sitenizin sayfalarının Google tarafından dizine eklenmesini engelleyebilir. Bu sorunların sebebi çoğunlukla Googlebot’un web sitenizin içeriğini tarama ve anlama becerisini engelleyen teknik sorunlar olarak ortaya çıkar. Web sitenizin yükleme hızı yavaşsa, önemli sayfalar site yapısının derinliklerinde gömülüyse, bu durum Googlebot’un içerikleri veya sayfaları etkili bir şekilde taramasını ve dizine eklemesini engelleyebilir. Bu sorunları çözümü için:

  1. Hızlı yükleme için web sitenizin performansını optimize edin.
  2. Site mimarisini ve gezinmeyi iyileştirin.
  3. Googlebot’u ve kullanıcıları ilgili sayfalara yönlendirmek için dahili bağlantıyı kullanın.

Tarama ve dizine ekleme sorunlarını çözerek, sayfalarınızın olması gereken şekilde dizine eklenme ve arama sonuçlarında görünme oranını artırabilirsiniz.

Robots.txt Dosyası Kısıtlamaları

Robots.txt dosya kısıtlamaları Google’ın web sayfalarınızı dizine eklemesinin önüne geçebilir. Bu kısıtlamaları düzeltmek, uygun seviyede dizine eklemeyi sağlamak için çok önemlidir. Robots.txt dosyası kısıtlamalarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Sayfaların ya da dizinlerin yanlış ve hatalı şekilde engellenmesine ve arama sonuçlarından hariç tutulmasına sebep verebilir.
  • Dizine eklemeyi engellemel, ilgili içeriğin taranması ve dizine eklenmesi önünde engel olabilir.
  • Robots.txt dosyasını düzenli olarak incelemek ve güncellemek, istenmeyen engellemelerin belirlenmesine ve çözümüne yardımcı olabilir.
  • Google Search Console’daki robots.txt test aracını kullanmak, robots.txt kısıtlamalarının neden olduğu potansiyel dizine ekleme sorunlarına ilişkin bilgiler sağlayabilir.

Noindex Etiketlerinin Yanlış Kullanımı

Noindex etiketlerinin hatalı kullanımı sayfaların Google tarafından dizine eklenmemesine neden olabilir. Bu durum, arama motoru tarayıcılarına, dizinlerine bir sayfa eklememeleri için uyarı verir. Anasayfa veya açılış sayfaları gibi önemli sayfalara bilmeden “noindex“ uygulanması, bu sayfaların arama sonuçlarından (serp) tamamen hariç tutulmasıyla sonuçlanması yüksektir. Bazı durumlarda her ne kadar dizine eklemek istemediğiniz bir sayfaya noindex etiketi verseniz bile web sayfanız Google dizinine eklenebilir. 

İçerik sorunları

İçerik sorunları, sayfalarınızın Google’da dizine eklenip eklenmemesini önemli ölçüde etkileyecektir. İçeriklerinizin zayıf olması ya da yinelenen içeriğe sahip olması, sayfaların dizine eklenmesinnin önüne geçebilir.

Web sitenizde benzer içeriğe sahip birden fazla sayfa varsa bu sayfaları Google gözden kaçırabilir. Hangi sayfanın esas sayfa olduğunu belirleme konusunda karar veremeyebilir. Benzer şekilde, düşük kaliteli ya da spam içerikler de dizine eklemeyi engelleyebilir. Dizine eklemeyi iyileştirmek için içeriğiniz; özgün, değerli ve ilgili olmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?