Ana SayfaSEODoğru Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Doğru Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

-

Rekabetin yoğun olduğu sektörde yer edinmek ve başarılı şekilde devamlılığı sağlamak için proje sahiplerinin, rakiplerinin ne durumda olduğuna, neler yaptıklarına, bunlar karşısında neler yapabileceğine ve rakiplerinden bir adım daha önde olmaya çalışmaktadır. Projenizde pazarlama tekniklerinden en temelini oluşturan rakip analizi, tam da bu konu üzerinde ileriye dönük bir şekilde dikkat etmeniz gereken tüm noktaları kapsamaktadır. 

Dijital pazarlamada rakip analizi

Rakip Analizi Nedir?

Rakip analizi, başlanmış olan projede bu proje ile ilgili sektörde bulunan ve rekabet içerisine gireceğiniz tüm projelerin incelenmeye alınması, bu konu hakkında neler yapılabileceğinin, nelerden uzak durulması gerektiğini ve hangi noktalarda farklı adımlar atmanız gerektiğini içeren detaylı bir açıklama olarak tanımlayabiliriz. 

Hemen hemen çoğu sektörde sosyal medya aracılığı ile hedef kitlelerine ulaşmaya çalışması, günümüzde rakip analizi çalışmalarına ağırlıklı olarak yapılmaktadır. Rakiplerinize oranla sosyal medya üzerinden bütçeniz dahilinde neler yapmanız gerektiği ortaya çıkmaktadır. 

Rakip Analiz Yöntemleri Nelerdir?

3 önemli rakip analiz yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde markanızın sektörde konumunun belirleyeceğiniz, büyümek ve hedeflerine ulaşmak için çalışmalarınızı gözden geçirme konusunda kolaylık sağlamaktadır. 

SWOT Analizi Yöntemi

SWOT kelimesinin açılımına bakacak olursak strengths (güçlü yönler), weaknesses (zayıf yönler), oppurtunities (fırsatlar) ve threats (tehditler) şeklinde kelimenin baş harflerinden oluşmaktadır. Her marka sahibinin güçlü ya da zayıf yönlerini liste haline getirerek bu konulardaki fırsatların ve tehditleri analiz etmede kullanılmaktadır.

Bu analiz sayesinde güçlü ve zayıf yönler belirlenirken, güçlü yönlerinizi devam ettirmeye ve zayıf yönlerinizi iyileştirmeye yönelik adımlar atmanızı sağlar. Bunlar karşısında tehdit ve fırsatları da görmenizi sağlamaktadır. Hem kendi bakış açınızla hem de müşteri gözüyle firmanızın incelemesini yapabilirsiniz.

PEST Analizi Yöntemi

PEST kelimesini inceleyecek olursak politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Rakiplerinizin bu alanlarda gelişmelerini ve kendi gelişmelerinizi ölçümleyebileceğiniz bir analiz türüdür. SWOT analizi ile rakiplerinizle aranızdaki durumun ne olduğunu anlamanızı sağlarken PEST analizi sayesinde de  rakiplerinizin operasyonel becerilerini ve dış etkenlere karşı nasıl adapte olup olmadıklarını değerlendirmenizi sağlar.

Rakip Dizisi (Competitor Array) Yöntemi

Rakiplerinizin performansını anlamanıza yardımcı olacak bir yöntem aşağıdaki adımları takip etmektir:

  • Sektörünüzü belirleyin: Rakiplerinizi tanıtın: Rakiplerinizin kim olduklarını ve pazar paylarını belirleyin. Ürün ve hizmetlerini, müşteri segmentlerini, güçlü ve zayıf yönlerini araştırın.
  • Hedef kitlenizi belirleyin: 
  • Kilit başarı faktörlerini belirleyin:
  • Rakiplerinizi segmente ederek puan verin: 

Bu analiz sayesinde rakiplerinizin pazardaki katkılarını hem  ölçebilir hem de  pazarlama ve satış stratejilerinizi buna göre şekillendirebilmeyi sağlayabilirsiniz.

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Öncelikle adım adım rakip analizinin nasıl yapılması gerektiği konusuna geçilmeden önce rakiplerinizi nasıl tespit etmeniz gerektiğine değinmekle başlamak daha doğru olacaktır. 

Örneğin bu sektörde çalışan 100 firma ile karşılaşabilirsiniz. Fakat ortalam olarak sadece 20 tanesi bu firmaların arasında rakip firma olarak görülebilmektedir. 

Peki bu firmalar nasıl belirlenecek?

  1. Öncelikli olarak bulunmuş olduğunuz sektör içerisinde, vermiş olduğunuz hizmetinize bağlı olarak ön planda tutulan anahtar kelimelerinizi tespit etmelisiniz. Örneğin, bardak üretimi yapan bir firma olduğunuzu düşünelim. Bardak ile ilgili önde gelen anahtar kelimelerin tespitini yapmak için Keyword Tool aracı ile bardak yazıp Türkiye’de aramasını sağlayabilirsiniz.  
  2. Belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler ile hem Google, hem de sosyal medya kanallarında aramalar yaparak rakiplerinizin isimlerini notlar alabilirsiniz. Kullanmış olduğunuz anahtar kelimelerde çıkan rakip firmaları ön planda tutmayı unutmamalısınız. Bardak satışında bulunan bir firma olarak yalnızca Keywordtool aracına bağlı kalmayıp müşterinin neler arayabileceği konusunda da kendiniz için tespitlerde bulunmanız gerekmektedir. 
  1. Rakip firmaların başta Facebook ve Twitter olmak üzere sosyal medya hesaplarından ve internet sitelerinden düzenli bir excel tablosu haline getirerek planlı bir şekilde ilerleme sağlayabilirsiniz. Bu sayede kontrollerinizi yaptıktan sonra strateji planı oluştururken hızlı kararlar almanızı oldukça kolay hale getirecektir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

Grafik Tasarım ile Dijital Tasarım Arasında Fark Var Mıdır?

0
Tasarım söz konusu olduğunda, grafik tasarım ve dijital tasarımın aslında aynı şeyin farklı isimleri olduğu düşünülebilir. Görsel anlamda her iki alan da benzer öğeleri...
Gelen Pazarlama Nedir?

Gelen Pazarlama Nedir?