Ana SayfaSEODoğrudan trafik Google sıralama kriteri mi?

Doğrudan trafik Google sıralama kriteri mi?

-

Bir web sitesinin aldığı doğrudan trafiğin Google tarafından sıralamalarda önemsenip önemsenmediği uzun zamandan beri merak edilen durumların başında geliyor. Herhangi bir web sitesi, sosyal ağ ya da arama motoru olmaksızın kullanıcıların direk domaini tarayıcıya girerek erişim sağladığı trafikler, Google tarafından Analytics gibi araçlarda doğrudan trafik olarak ayrıştırılmaktadır. Bu ayrıştırmanın yapılması ise çoğu kişi için bu durumun önemli bir veri olduğuna inanmasına neden olur. Bu inanışın altında yer alan bir diğer düşünce de insanların web sitesini benimsediği, otoriter olarak gördüğü ve sitenin bir marka değeri yarattığı için doğrudan trafik oranının yükselmesiyle birlikte sitenin Google gözündeki değerinin artacağı düşünülüyor. Ancak bu konuda sektör tamamen ikiye ayrılmış durumda.

Organik Trafik Arttırma Yöntemleri

Google doğrudan trafiği nasıl değerlendiriyor?

22 Ocak 2020 tarihli bir Backlinko makalesinde, ” Google’ın siteyi kaç kişinin (ve ne sıklıkta) ziyaret ettiğini belirlemek için Google Chrome’dan gelen verileri kullandığı doğrulandı.”

Bununla birlikte 2013 yılında Google’da çalışan Fili Wiese, Jonas Weber ve Alfredo Pulvirenti röportajında “…oturumun belki de en önemli noktalarından biri, Google’ın kesinlikle Chrome kullanıcı verilerini kullanması ve içindeki her tıklamayı izleyebilmesiydi.” denilmişti.  Bu bakımdan Google Chrome verileri, uzun zamandan beri Google için önemli bir veri kaynağı oluşturuyor.

2017 yılına gelindiğinde ise Semrush tarafından yayınlanan sıralama faktörleri raporunda, doğrudan trafik 1 numaralı Google Arama sıralama kriteri olarak duyuruldu.  Sektörün önde gelen markaları tarafından yayınlanan raporlar, yıllardan beri bu durumun SEO üzerindeki etkisini tartışmasına yol açtı. Yukarıda yer alan bilgilerde, Google için doğrudan trafiğin çok önemli olduğu belirtilirken, bu duruma karşı çıkan bir geniş grup da bulunuyor. Bu grubun ortan görüşü ise şöyle;

“Bir http_referrer olmadan yapılan istekler ve doğrudan trafiğin teknik tanımı, çok belirsiz bir kavram.”

Bu düşünceyi benimseyenler iççin web tarayıcısı olmayanlardan yapılan istekler, URL kısaltma servisleri, cihazlar arasında paylaşılan bağlantılar doğrudan trafik için çeşitliliğin artmasına yol açarken sitelerin doğrudan trafik elde etmesini ve bu alanda manipülasyon yapmasını da kolaylaştırıyor. Böylesine takip edilemez bir kriterin Google için önemli bir kriter olmadığını düşünen kişiler, gerekçelerini de bu şekilde sıralıyor.

Doğrudan trafik Google sıralama kriteri mi?

Tüm bu bilgiler ışığında 2021 yılı itibariyle doğrudan trafiğin Google arama sıralamaları için bir kriter olmadığı düşünülüyor. Çok fazla şüphenin olması, manipüle edilebilmesi ve doğru bir şekilde ölçülmesi zor olan bu trafik, Google tarafından ayrıştırılsa da Google bu alanda daha farklı sinyalleri sıralamalarda tercih ediyor. Bununla birlikte Google cephesinden gelecek resmi açıklamalara kadar “Doğrudan trafik Google sıralama kriteri mi?” sorusu gri alanda kabul ediliyor. Google tarafından yapılan bir açıklama olana kadar muhtemelen bu soru gri alanda kalmaya da devam edecek.

İsmail Emrah Demirayak
İsmail Emrah Demirayak
İmza İnternet Teknolojileri dijital pazarlama uzmanı İsmail Emrah Demirayak ben. SEO, SEM, sosyal medya ve dijital pazarlama konularında yazılar yazıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öne Çıkanlar

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

Pazarlamada Psikolojik Stratejiler

0
Pazarlama, sadece bir ürün ya da hizmetin satılmasından çok daha fazlasıdır. İyi bir pazarlama stratejisi, müşterilerin zihnindeki algıları anlamak, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını...